Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 21 / 22.5.2023

 

​1. HYVÄN MIELEN LOMALLE LEPOLAAN KESÄLLÄ 2023 – HAKUAIKAA JATKETTU 31.5. SAAKKA

Muutama paikka on vielä täyttämättä, joten hakuaikaa on jatkettu 31.5. saakka.

Ensikertalaiset ovat etusijalla lomaa hakiessa, joten jos et ole aikaisemmin hakenut tuettua lomaa niin nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen!

Hyvinvointilomat ry järjestää Lapin Näkövammaiset ry:n hakemuksesta hyvinvointiloman näkövammaisille henkilöille. Loman ajankohta on 31.7.-5.8.2023 ja lomakohteena on Lomakoti Lepola Torniossa. Loma järjestetään Sosiaali- ja terveysministeriön Veikkausvoittovaroista myöntämällä avustuksella.

Loman omavastuumaksu on 50 € / hlö / 5 vrk. Omavastuumaksu sisältää:

- viisi täysihoitovuorokautta aamiainen, lounas ja päivällinen

- majoitus jaetuissa kahden hengen huoneissa

- lomaohjelmaa

Lomapaikkoja on yhteensä 18 ja lomalaiset valitsee Hyvinvointilomat ry. Tuetun loman voi saada vain joka toinen vuosi. Mikäli tarvitset lomalle avustajaa, niin myös avustajan tulee täyttää oma tuetun loman hakemuksensa. Lomalle hakeminen ei edellytä Lapin Näkövammaiset ry:n jäsenyyttä.

Lomalle haetaan täyttämällä hakulomake aikavälillä 2.3.-31.5.2023. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti- Ulkoinen linkki tai paperisena. Paperisia hakulomakkeita voi tilata Hyvinvointilomat ry:ltä p. 010 830 3400 tai toimisto@hyvinvointilomat.fi

HUOM! Vain lomalle valituille henkilöille lähetetään kutsukirje ja omavastuulasku.

Lapin Näkövammaiset ry:n työntekijä auttaa tarvittaessa lomatuen hakemisessa. Yhteydenotot ma-to klo 10-14 p. 0400 146 641 tai palvelukeskuksessa asioimalla.

Mikäli haet lomaa tai saat lomatuen, niin ilmoita siitä ystävällisesti myös Lapin Näkövammaiset ry:lle. Vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi on mukana lomajaksolla yleisavustajana ja lomaohjaajana. Lisäksi Lapin Näkövammaiset ry:llä on mahdollisuus tukea lappilaisten näkövammaisten matkakustannuksia omalta kotipaikkakunnaltaan lomapaikalle ja takaisin.

 

​2. KEMIN TAPAHTUMIA

Kokoontumiset yleensä Kemin Seudun Näkövammaiset ry:n tiloissa, Annantuvalla, Keskuspuistokatu 28, 2.krs, Kemissä ellei toisin mainita.

Maanantai 22.5. klo 13 Naisten vertaistukiryhmä
Naiset menevät lounaalle omakustannushintaan Ravintola Valakiaan 22.5. klo 13.
Lisätietoja Pirjolta 040 517 0803

KEVÄTRETKI

Lauantai 27.5.2023 Arkadian kotieläinpuistoon, Simon Maksniemeen

Klo 11.30 yhteiskyydin lähtö Kemin linja- autoasemalta ja paluu n. klo 16

Retken ohjelmassa lounas, opastettu kierros kotieläinpuistossa ja ennen kotimatkaa päiväkahvit.

Retken omavastuu 8€, ilmoittautumiset 19.5.mennessä Pirjolle puh. 040 091 7250

Tiistai 30.5. klo 13 Praati teams- yhteydellä

 

​3. TORNION KERHON KUULUMISET

Tornion kerho väki toivottaa kaikille rattoisaa kesän aikaa ja heittää vapaalle latautumaan syyskauteen. Avaan kesään ikkuna, siihen kukkakimpun aseta. Lasillisen helmeilevää kohotan, sulle hyvää kesää toivotan!

 

​4. JUTTUA NÄKÖ- JA DIGIASIOISTA SODANKYLÄSSÄ 23.5.

Vaikka näkö heikkenee on apua ja tukea tarjolla. Tule juttelemaan ja kyselemään näköasioista sekä tutustumaan miten käyttää eri digilaitteita heikentyneen näön kanssa.

Näkövammaisten liiton asiantuntija Sanna Piuva sekä Lapin Näkövammaiset ry:n ICT-kouluttaja Harri Koivisto tavattavissa Järjestökeskus Kitisellä tiistaina 23.5. kello 13 - 15.30.

Tervetuloa! T. Sanna ja Harri

 

​5. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 24.5.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraava kokoontuminen 24.5. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

​6. ILTATEELLÄ ELÄMÄN KANSSA 25.5.

"Elämä on kuolemista". Lapin Näkövammaiset ry ja Rovaniemen seurakunta järjestävät neljä kokoontumista teemalla "Iltateellä elämän kanssa". Kokoontumiset toteutuvat Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12. Tilaisuudet on suunnattu näkövammaisille, mutta voit ottaa halutessasi mukaan myös oman kaverin / oppaan / avustajan.

Neljäs kokoontuminen on torstaina 25.5. klo 17-19. Pelottaako kuolema? Voiko kuolemaan valmistautua ja miten? Mitä on kuoleman jälkeen? Aiheesta alustamassa sairaalapappi Lauri Kinnunen. Tarjoilujen vuoksi ilmoittautumiset 24.5. mennessä.

Kokoontumisissa ovat mukana myös Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi ja Rovaniemen seurakunnan kuulo- ja näkövammaistyön diakonissa Marja-Liisa Ylipulli. Tarjoilun vuoksi ilmoita tulostasi ennakkoon Juhalle p. 040 7426970 tai vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

 

​7. SALLAN NÄKÖVAMMAISTEN LINTURETKI 26.5.

Sallan näkövammaiset järjestävät linturetken 26.5. Ruuhijoen varteen. Kokoontuminen klo 12 kirjaston parkkipaikalla. Tervetuloa! T, Hannu.

 

​​8. LUKUNURKKA 26.5.

Lukunurkassa keskustellaan seuraavalla kerralla Markku Mantilan kirjoittamasta kirjasta ”On toinenkin polku taivaaseen”. Tilaa kyseinen kirja itsellesi Celiasta kuunteluun. Kokoonnutaan sitten keskustelemaan lukukokemuksesta Teamsin äärelle perjantaina 26.5., klo 12.00.

Mikäli mielenkiintosi tällaista kerhotoimintaa kohtaan heräsi, olet sydämellisesti tervetullut mukaan toimintaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, nroon 0400 – 146 641.

Iloisia lukuhetkiä kaikille, toivottavat Aimo, Leena ja Anne.

 

​9. TOIMINTAVÄLINEIDEN KOKEILUPÄIVÄ ROVANIEMELLÄ 27.5.

Tule kokeilemaan erilaisia maastoliikkumiseen soveltuvia toimintavälineitä Rovaniemen Ounasvaaralla retkeillen lauantaina klo 12-16. Saat myös ohjausta ja neuvontaa toimintavälineiden hankintaan ja rahoitukseen liittyen sekä tietoa yhdenvertaisesta luontoliikunnasta.

Liikumme Havukkakodan läheisyydessä (Hiihtomajantie 2, 96400 Rovaniemi).

Ohjelmassa mm. retkeilyä, frisbeegolfia, luontobingoa, makkaranpaistoa.

Ilmoittaudu 25.5. mennessä katriina.merkkiniemi@rovaniemi.fi tai puh. 040 562 5337

Yhteistyössä Malike, Rovaniemen kaupunki, Paralympiakomitea, Kolpeneen palvelukeskus ja Doctor Discgolf

 

​10. VERTAISKAHVILA 30.5.

Vertaiskahvila palvelukeskuksessa ti 30.5. klo 12 alkaen. Kahvin lomassa keskustelua mitä kuuluu ja kuinka ite kukanenki kuulee. Mitä? Tervetuloa!

 

​11. PRAATIT 30.5.

Praatit ti 30.5. klo 13 alkaen Teamsilla. Praativieraana Lapin Hyvinvointialueen aikuisten ja ikääntyneiden kuulovammaisten kuntoutusohjaaja Titta Vasenius. Tervetuloa kuulolle!

 

​12. HEMMOTTELUA NÄKÖVAMMAISILLE ROVANIEMELLÄ 31.5.

Näkövammaisille järjestetään hemmotteluhetki Rovaniemellä, Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskuksessa (os. Maakuntakatu 12), keskiviikkona 31.5.2023, klo 16 – 18.

Jalkahoitaja tulee kertomaan jalkojenhoidon tärkeydestä ja antaa hyviä vinkkejä jalkojen itsehoitoon. Tapahtumassa Sinulla on mahdollisuus teettää jalkakylpy, lisäksi kevyt jalkojen rasvaus. Kaikesta tästä pääset nauttimaan tarjolla olevien suolaisten ja makeiden suupalojen, kahvin ja teen kera.

Voit halutessasi ottaa myös Ystäväsi mukaan. Tarjoiluista peritään 10 €:n ja jalkakylvystä 10 €:n omavastuu/osallistuja. Ilmoittaudu tapahtumaan Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, numeroon 0400 – 146 641, viimeistään torstaina 25.5.

Olet sydämellisesti tervetullut, toivottavat Mervi ja Anne.

 

​13. KÄSITYÖNTEKIJÖIDEN KEVÄTKAUDEN PÄÄTÖS 4.6.

Käsityöläiset järjestää jo perinteeksi muodostuneen kevätkauden päätöstilaisuuden. Kokoonnumme Muurolassa, osoitteessa Prokonkuja 41, sunnuntaina 4.6., klo 12.00 – 15.00.

Vietämme rentoa ulkoilutapahtumaa kokoontumalla nuotion äärelle rupattelemaan, nauttimaan alkukesän luonnosta ja luontoäänistä, nuotioeväitä unohtamatta. Tällä kertaa eväät hoidetaan nyyttikesti-periaatteella. Jokainen kuitenkin ottaa oman, retkeilyyn soveltuvan, kupin, ruokailuastian ja -välineet, sekä makkaratikun ja paperia.

Ilmoittautukaa Annelle puhelimitse nroon 044 – 3612774, viimeistään perjantaina 26.5. Ilmoittautuneiden kesken sitten sovitaan, mitä eväistä kukin tuo tilaisuuteen ja minkä verran. Jokainen saapuu tapahtumaan omalla kyydillään. Suosittelen järjestämään yhteiskuljetuksia, sillä ainakin matkapalvelukeskuksen kautta tilatut kimppakyydit toteutuvat ilman omavastuuta.

Tervetuloa ulkoilemaan, toivottavat Anne ja Aimo.

 

​14. SODANKYLÄN KERHO 7.6.

Sodankylän näkövammaisten kerho tekee retken Kierinkiin 7.6. Lähtö seurakuntatalolta klo 11.00. Ohjelmassa mm. ruokailu ja kylän esittely Hietalan pirtissä. Kotona takaisin klo 16 mennessä. Päivän ohjelmasta ei tule kustannuksia osallistujalle. Ilmoittautuminen ja lisätietoja, Minna Lehtola 0400 190 378, tai minna.lehtola@evl.fi 1.6. mennessä.

 

​15. ENNAKKOTIETOA OULAKA 2023 -TAPAHTUMASTA

Vuoden 2023 Oulaka tapahtuman järjestämisvastuu on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaisilla ja se järjestetään Haukiputaalla Lomakoti Onnelassa 25.-27.8.2023.

Alustava osallistujakiintiö tapahtumassa on 30 osallistujaa eli 10 osallistujaa / alueyhdistys, mutta paikkoja voidaan saada myöhemmin lisää. Lapista matkataan tapahtumaan junalla ja Oulusta Haukiputaalle yhteiskuljetuksella. Tarkempi tapahtumatiedote ja ilmoittautumisohjeet ensi viikon (vko 22) tiedotteissa.

 

​16. NÄKÖVAMMAISILLE KOULUTUKSIA UUDESTA VAMMAISPALVELULAISTA

Näkövammaisten liitto järjestää näkövammaisille suunnattuja koulutuksia lokakuun 2023 alussa voimaan tulevasta vammaispalvelulaista. Alla on tietoa koulutusten ajankohdista ja teemoista. Kolmesta ensimmäisestä teemasta järjestetään kaksi samansisältöistä koulutusta, joten voit valita, kumpaan osallistut. Lapsille tarkoitettuja palveluja käsittelevä koulutus järjestetään vain yhden kerran.

Koulutukset järjestetään Teamsin kautta. Päiväsaikaan järjestettävät koulutukset tallennetaan, ja osallistujat voivat kysyä koulutuksen äänitallennetta tapahtuman päätyttyä Näkövammaisten liiton tiedonsaantipalveluilta. Maininta tallennuksesta on vielä kunkin tallennettavan koulutuksen kohdalla erikseen.

Iltapäivällä pidettäviin koulutuskokonaisuuksiin 1-3 voi myös osallistua Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12, 96100, Rovaniemi. Osallistumismahdollisuus on merkitty kunkin koulutuksen kohdalle.

Kolmessa ensimmäisessä teemassa pääkouluttajana toimii Näkövammaisten liiton juristi Taina Kölhi ja apuna järjestöjohtaja Sari Kokko. Vammaisten lasten palveluihin keskittyvän koulutuksen pääkouluttajana toimii Taina Kölhi ja apuna toimii lapsi- ja perhetyön asiantuntija Annika Tyynysniemi.

Jokaisen koulutuksen alussa kerromme, miten koulutukselle varattu aika käytetään. Kerromme myös, millä tavoin voit esittää kysymyksiä. Toivomme, että keskustelu rajautuu vain niihin teemoihin, mitä juuri siinä koulutuksessa käsitellään.

Vammaispalvelulakia käsittelevät koulutukset touko-kesäkuussa 2023

Koulutuskokonaisuus 2
Henkilökohtainen apu, tuki esteettömään asumiseen ja asumisen tuki

Ke 31.5. klo 10.00–12.00 (Tämä koulutus tallennetaan.)

Tietokone- ja älylaitekäyttäjät: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä- Ulkoinen linkki
Kysyttäessä: Kokoustunnus: 379 154 190 899, Tunnuskoodi: RsnxwA
Puhelinsoitolla osallistuvat: Soita numeroon +358 9 85626588,,646066182#
Puhelinneuvottelun tunnus: 646 066 182#
Tekninen tuki osallistujille: Markku Möttönen, puh. 09 3960 4655, markku.mottonen@nkl.fi

To 1.6. klo 16.30–18.30 (Lapin Näkövammaisten palvelukeskus)

Tietokone- ja älylaitekäyttäjät: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä- Ulkoinen linkki
Kysyttäessä: Kokoustunnus: 348 018 471 130, Tunnuskoodi: Sbv2Z8
Puhelinsoitolla osallistuvat: Soita numeroon +358 9 85626588,,199005071#
Puhelinneuvottelun tunnus: 199 005 071#
Tekninen tuki osallistujille: Aatu Komsi, puh. 050 475 1110, aatu.komsi@nkl.fi

Koulutuskokonaisuus 3
Liikkumisen tuki, valmennus (liikkumistaidon ohjaus, pistekirjoituksen opetus) ja taloudelliset tuet

Ti 6.6. klo 10.00–12.00 (Tämä koulutus tallennetaan.)

Tietokone- ja älylaitekäyttäjät: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä- Ulkoinen linkki
Kysyttäessä: Kokoustunnus: 352 332 048 869, Tunnuskoodi: qvfoBi
Puhelinsoitolla osallistuvat: Soita numeroon +358 9 85626588,,156512303#
Puhelinneuvottelun tunnus: 156 512 303#
Tekninen tuki osallistujille: Aatu Komsi, puh. 050 475 1110, aatu.komsi@nkl.fi

Ke 7.6. klo 16.30–18.30 (Lapin Näkövammaisten palvelukeskus)

Tietokone- ja älylaitekäyttäjät: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä- Ulkoinen linkki
Kysyttäessä: Kokoustunnus: 315 706 928 398, Tunnuskoodi: hH5L7L
Puhelinsoitolla osallistuvat: Soita numeroon +358 9 85626588,,764970552#
Puhelinneuvottelun tunnus: 764 970 552#
Tekninen tuki osallistujille: Markku Möttönen, puh. 09 3960 4655, markku.mottonen@nkl.fi

Koulutuskokonaisuus 4
Vammaiset lapset

Ti 13.6. klo 14.00–16.00 (Tämä koulutus tallennetaan.)

Tietokone- ja älylaitekäyttäjät: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä- Ulkoinen linkki
Kysyttäessä: Kokoustunnus: 325 233 101 001, Tunnuskoodi: XoWCqf
Puhelinsoitolla osallistuvat: Soita numeroon +358 9 85626588,,93773344#
Puhelinneuvottelun tunnus: 937 733 44#
Tekninen tuki osallistujille: Markku Möttönen, puh. 09 3960 4655, markku.mottonen@nkl.fi

Yleiset tekniset osallistumisohjeet

Jos osallistut tietokoneella, älykännykällä tai tabletilla, avaa haluamasi tapahtuman kohdalta linkki "Liity kokoukseen napsauttamalla tästä" verkkoselaimessasi (joko Edge tai Chrome - ohjelma ei toimi Firefoxissa, Safarissa tai Internet Explorerissa). Valitse avautuvalta sivulta kohta "Jatka tällä selaimella", jolloin et joudu lataamaan ja asentamaan mitään lisäohjelmia. Muista antaa selaimellesi kysyttäessä oikeus käyttää mikrofoniasi ja kameraasi. Jos sinulla on ennalta tietokoneellesi asennettuna Microsoft Teams -ohjelma, voit käyttää selaimen sijasta myös sitä.

Jos osallistut puhelimitse soittamalla, soita annettuun puhelinnumeroon. Sisällytä puhelinnumeroon myös pilkut ja risuaita, jolloin vältyt neuvottelutunnus-numerosarjan näppäilemisestä erikseen. Pilkut saa yleensä syötettyä painamalla *-näppäintä pohjassa, mutta tämä on puhelinmallikohtaista. Jos et pysty puhelimellasi näppäilemään pilkkuja, soita pelkkään puhelinnumeroon 09 8562 6588 ja näppäile pyydettäessä puhelinneuvottelun tunnus -numerosarja, jonka löydät alta. Tämän jälkeen sinua pyydetään lausumaan nimesi nauhalle ja painamaan sen jälkeen risuaitaa. Ne annettuasi pääset sisään tapahtumaan.

Huolehdithan siitä, että pidät mikrofonisi suljettuna muulloin kuin keskustelun aikana. Mikäli mikrofonisi kautta linjoille kantautuu muita häiritseviä ääniä, ylläpito saattaa joutua sulkemaan mikrofonisi puolestasi, jolloin et välttämättä edes pysty avaamaan mikrofonia enää myöhemmin tapahtuman aikana.

 

​17. ENTÄS SITTEN-ETÄLUENNOT KEVÄT 2023

Luentojen linkit tulevat saataville lähempänä ajankohtaa.

Saattohoito
Keskiviikkona 31.5. klo 16.30-17.45
Luennoitsija on Sirpa Lintula, sairaanhoitaja, saattohoidon asiantuntija, Suomen Palliatiivisen Hoidon yhdistys.

 

​18. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

Oikeuksienvalvontayksikön kesäaika

Tässä tiedotteessa kerromme oikeuksienvalvontayksikön kesäloma-ajasta ja sen vaikutuksista asiakastyöhön. Pääsääntöisesti Näkövammaisten liitossa on voimassa käytäntö, jonka mukaan heinäkuun ajan useimmat toiminnot on suljettu. Noudatamme yksikössämme tätä samaa linjausta. Kesälomakautemme on porrastettu siten, että aina joku yksiköstämme on paikalla, pois lukien edellä mainittu heinäkuu.

Mikäli sinulle tulee akuuttia asiakasasiaa kesän aikana, ja oman alueesi työntekijä on lomalla, voit soittaa palvelevaan puhelimeemme Näkökulmaan p. 09 3960 5050 arkisin, kello 10:00–14:00 välisenä aikana. Näkökulmassa sinua palvelevat alueelliset oikeuksienvalvonnan asiantuntijamme, jotka osaavat neuvoa ja ohjata eteenpäin. Näkökulma, kuten liiton vaihde (09 396 041), ovat kuitenkin suljettuna heinäkuun ajan.

Akuutteja asioita, joita kesäaikana voi eteen tulla, ovat erityisesti muutoksenhaut. Muutoksenhaun kohteena ovat yleensä hyvinvointialueen viranomaisen lopulliset päätökset.

Muutoksenhakuaika

Toimielinten ja virahaltijoiden päätöksiin haetaan ensi vaiheessa muutosta oikaisuvaatimuksella joko asian osaiselta jaostolta/lautakunnalta tai hyvinvointialueen määrittelemältä viranhaltijalta. Tämä tieto löytyy päätöksessä olevasta oikaisuvaatimusohjeesta. Lautakuntien päätöksiin muutosta haetaan hallinto-oikeudesta. On tärkeää muistaa valitusprosessien aikarajat.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Vaatimus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Postittaminen viimeisenä päivänä ei enää sisälly valitusajan puitteisiin.

Valitusaika (ts. oikaisuvaatimuksen aika) lasketaan siten, että asianosaisen - eli muutoksenhakijan - katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä sähköistä tiedonantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä tiedon lähettämisestä. Tiedoksisaantipäivää ei lasketa valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai arkipyhä, saa valituksen tehdä ensimmäisenä päivänä sen jälkeen.

Mikäli saat loma-aikaan päätöksen, johon haluat hakea muutosta, etkä tavoita ketään oikeuksienvalvojistamme, toimi seuraavasti:

Ilmoita tyytymättömyytesi päätökseen edellä mainittuun määräpäivään mennessä valitusohjeessa mainittuun osoitteeseen. Ilmoita myös, että täydennät oikaisuvaatimusta tiettyyn päivään mennessä. Tämän päivän voit määritellä yhdessä toisen alueen työntekijän kanssa, tai esimerkiksi kuukauden päähän työntekijäsi loman päättymisestä. Muista myös ilmoittaa asiasta oman alueesi työntekijälle, kun hän palaa lomaltaan.

Lain mukaan valittajalle tulee varata tilaisuus täydentää tekemäänsä valitusta. Tätä kutsutaan täydennysmenettelyksi. Jos valitus on puutteellinen, valittajalle on siis varattava tilaisuus täydentää sitä, jollei täydentäminen ole asian käsittelyn kannalta tarpeetonta. Olennaisinta on, että asiaan on ilmaistu tyytymättömyys määräpäivään mennessä ja näin se pysyy avoimena.

Kiireettömät asiat

Mikäli asiasi ei ole kiireellinen, pyydämme sinua odottamaan oman alueesi työntekijän lomalta palaamista. Tällaisia asioita voivat olla mm. hakemukset oman hyvinvointialueen vammaispalveluihin tai Kelalle. Yleensä nämä asiat etenevät hitaasti myös viranomaisten taholla loma-aikana. Hakemusasioissa paras asiantuntija on kuitenkin oman alueesi työntekijä, joka on myös mahdollista jatkoprosessia ajatellen paras henkilö asiaasi hoitamaan. Lapin oikeuksienvalvonnan asiantuntija lomailee 29.6-1.8.

Hyvää ja vähähuolista kesää, toivottaa oikeuksienvalvontayksikkö

 

​19. SOLARIS-LOMAT VUODELLE 2023

Kuka voi hakea tuettua lomaa?

Tuettua lomaa voivat hakea kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Lomaa on mahdollisuus hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa. Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Tuettujen lomien haku päättyy 3 kuukautta ennen lomaa.

Lomapäätökseen vaikuttavat

- Taloudellinen tilanne: pienet tulot tai muut erityiset kulut; ulosotto.

- Sosiaaliset syyt: työttömyys, vuorotyö, perhetilanne, yksinäisyys, riippuvuus, maahanmuuttajuus, omaisen hoitaminen ja yksinhuoltajuus tai muutoin vaikea elämäntilanne.

- Terveydelliset syyt: vammat, fyysiset ja/tai psyykkiset sairaudet.

- Aikaisempi lomatuki: tuettua lomaa ei myönnetä toistuvasti samoille hakijoille. Lomatuki voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi ja enintään kolme kertaa. Ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla.

Miten voit hakea lomalle?

- Lomalle haetaan täyttämällä lomahakemus. Ystävän kanssa haettaessa molempien on täytettävä oma hakemus.

- Tutustu lomateemoihin ennen hakemuksen täyttämistä, esim. lapsia ei voi ottaa kaikille lomille mukaan. Sähköiseen lomahakemukseen pääset kun olet ensin valinnut itsellesi oikean lomateeman.

- Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia emme voi käsitellä.

- Suuren hakijamäärän vuoksi voimme tarjota tuetun loman vain osalle valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Lomapaikka ja -aikavaihtoehtoja kannattaa laittaa useita ja myös vähemmän tunnettuihin lomakohteisiin.

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

- Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.
- Kerro hakemuksessa näkövammastasi.
- Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.
- Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), avustajan omavastuu 60 €.
- Majoitus jaetuissa kahden hengen huoneissa, 1hh lisämaksusta (ks. kohteen tiedot).
- Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi ja enintään kolme kertaa samalle hakijalle.
- Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.
- Lomat järjestetään yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa.

Lomakohteet

27.8.-1.9. Koivupuisto- Ulkoinen linkki
17.-22.9. Hotelli Kivitippu- Ulkoinen linkki
12.-17.11. Imatran Kylpylä- Ulkoinen linkki

Lomaa on kätevintä hakea sähköisesti menemällä LOMAHAKUUN- Ulkoinen linkki.

Mikäli et voi hakea lomaa sähköisesti voit tulostaa hakemuksen: Paperinen hakemus (PDF)- Ulkoinen linkki

Voit myös tilata postitse hakemuksen ja painetun lomakalenterimme- Ulkoinen linkki.

Lisätietoa ja hakulomakkeita saa myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12. Lomahakemuksen täyttämisessä saat myös apua Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksesta osoitteessa Maakuntakatu 12, Rovaniemi tai soittamalla numeroon 0400 146 641.