Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 13 / 27.3.2023

 

​1. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N KEVÄTKOKOUS 15.4.

ARVOISA LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N JÄSEN!

Tervetuloa yhdistyksemme sääntömääräiseen kevätkokoukseen Kemin Lumilinnaan lauantaina 15.4.2023 osoitteeseen Lumilinnankatu 15, 94100 KEMI. Kokous järjestetään näköalaravintola Lumihiutaleessa.

Ruokailujen järjestämiseksi ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle maanantaihin 3.4.2023 klo 14 mennessä. Mainitkaa ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista erityisruokavalioistanne sekä muista toivomuksistanne kokouspäivän järjestelyjen suhteen. Puh. 0400 – 146 641, toimisto@lapinnakovammaiset.fi

Kevätkokoukseen osallistuminen on maksutonta ja ruokailun omavastuu on 20€/osallistuja.

Kuljetusasioissa ottakaa ensisijaisesti yhteyttä oman kuntanne kerhonvetäjään, jonka yhteystiedot saatte toimistolta. Yhdistys järjestää tarvittaessa yhteiskuljetuksen Rovaniemeltä ja Torniosta.

Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä Microsoft Teamsin kautta. Mainitse osallistuvasi etänä ilmoittautumisen yhteydessä niin saat kokouslinkin sähköpostiisi.

PÄIVÄN OHJELMA

Klo 10.30 – 11 Saapuminen, ilmoittautuminen

Klo 11 – 12 Buffet-lounas

Klo 12 – 13 Kevätkokous

Klo 13 – 15 Ohjelmaa;

- Aviris; Näkemisen apuvälineiden erikoismyymälä.

- Oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva / NKL ry; Oikeuksienvalvonnan ajankohtaisuudet.

- Projektikoordinaattori Mari Laine, Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry; Visus – Näkövammaisten terveyden edistämisen hanke.

- Silmätautien erikoislääkäri Maarit Saikkonen; Näköasiaa Länsi-Pohjan Keskussairaalasta. Yleisökysymyksiä.

- Päivi Koskela; Kummia juttuja Kemistä.

- Arpajaiset; Arpa sisältyy omavastuumaksuun.

Klo 15 Kokouspäivän päätös. Turvallista kotimatkaa.

 

​2. KUNTOKUU ARVONNAN VOITTAJAT

Helmikuu 2023 oli taas perinteinen kuntokuukausi. Lapin Näkövammaiset ry:n jäsenistö oppaineen kuntoili jokainen omalla tyylillään taas komeasti.

Kuntokortteja palautettiin palvelukeskukseen yhteensä 21. Kiitos kaikille liikkujille!

Lapin Näkövammaiset ry:n kuntokorttiarvonnassa Juha toimi arvonnan tuomarina ja Juhla Mokka kilot itselleen liikkuivat: Ilmi Tamminen Rovaniemeltä, Hannu Virtanen Sallasta ja Irja Jäske Kolarista.

Onnittelut voittajille! Kaikki kuntokortit osallistuvat vielä Paralympiakomitean valtakunnalliseen arvontaan. Valtakunnallisen arvonnan voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

”Liikunnan tärkeys tulee matkasta, ei niinkään päämäärästä”.

Yt,

Mervi Ollonen
Järjestöavustaja
puhelin: 0400 146 641
sähköposti: mervi@lapinnakovammaiset.fi

 

​3. KEMIN TAPAHTUMIA

Kokoontumiset yleensä Kemin Seudun Näkövammaiset ry:n tiloissa, Annantuvalla, Keskuspuistokatu 28, 2.krs, Kemissä ellei toisin mainita.

maanantai 27.3. klo 13 kuukauden kerho Annantuvalla, Keminmaan diakoniatyöntekijä Eeva-Maria Kanerva.

tiistai 28.3. klo 13 Praati teams- yhteydellä, Annantuvalla Päivi Karjalainen

 

​4. TORNION TAPAHTUMIA

Tornion näkövammaisten kerho kokoontuu kuukauden toinen tiistai Meäntalolla osoitteessa Vapaudenkatu 19. Seuraava kerho 11. huhtikuuta klo 15-17, vieraana diabeteshoitaja. Vesijumppa Saarenvireessä torstaisin klo 10.30. Tervetuloa!

 

​5. VERTAISKAHVILA PALVELUKESKUKSESSA 28.3.

Vertaiskahvila palvelukeskuksessa ti 28.3. klo 12 alkaen. Tervetuloa vaihtamaan kuulumiset kahvikupposen äärelle. Vapaaehtoinen kahvimaksu.

 

​6. PRAATIT 28.3.

Praatit teamsilla ti 28.3. klo 13 alkaen. Praativieraana Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry:n projektikoordinaattori Mari Laine, joka kertoo heidän uudesta Visus-projektistaan. Kaikki ja varsinkin omasta terveydestään kiinnostuneet kuulolle.

Liity praateihin tästä- Ulkoinen linkki

 

​7. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 29.3.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraava kokoontuminen 29.3. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

​8. APUVÄLINE-ESITTELY PALVELUKESKUKSESSA 30.3.

Optiikka Juurinen Oy jalkautuu Lapin Näkövammaisten palvelukeskukseen Rovaniemelle apuvälineineen torstaina 30.3.2023 klo 14-16.

Esillä näkövammaisten apuvälineitä mm. perinteisiä ja digitaalisia suurennuslaseja, sekä tietokoneen käyttöä helpottavia ohjelmia. Tule tutustumaan ja kyselemään. Paikalla myös Lapin Näkövammaiset ry:n henkilökuntaa. Osoite Maakuntakatu 12. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 

​9. JUTTUA NÄKÖVAMMAISTEN PALVELUISTA JA DIGIASIOISTA POSIOLLA 31.3.

Vaikka näkö heikkenee on apua ja tukea tarjolla.

Tule juttelemaan näköasioista kanssamme Posion pirtille klo 9.30 – 11.30 ja tutustumaan miten käyttää erilaisia digilaitteita heikentyneen näön kanssa. Paikalla Näkövammaisten liiton vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva sekä Lapin Näkövammaiset ry:n ICT-kouluttaja Harri Koivisto.

Esiteltävänä mm. näkövammaisille suunniteltuja puhelimia ja Webbox äänilehtien kuuntelulaite. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 

​10. ILTATEELLÄ ELÄMÄN KANSSA 13.4.

"Elämä on kuolemista". Lapin Näkövammaiset ry ja Rovaniemen seurakunta järjestävät neljä kokoontumista teemalla "Iltateellä elämän kanssa". Kokoontumiset toteutuvat Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12. Tilaisuudet on suunnattu näkövammaisille, mutta voit ottaa halutessasi mukaan myös oman kaverin / oppaan / avustajan.

Kolmas kokoontuminen on torstaina 13.4. klo 17-19. Kokoontumisen aiheena on tuolloin hautajaiset ja niihin liittyvät järjestelyt. Alustajana keskustelussa toimii hautauspalvelu Luoma-Ahon Ninni Kauppinen.

Kokoontumisissa ovat mukana myös Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi ja Rovaniemen seurakunnan kuulo- ja näkövammaistyön diakonissa Marja-Liisa Ylipulli. Tarjoilun vuoksi ilmoita tulostasi ennakkoon Juhalle p. 040 7426970 tai vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

Kevään viimeinen kokoontumispäivä on to 25.5.2023.

 

​11. LUKUNURKKA 13.4.

Lukunurkassa keskustellaan seuraavalla kerralla Quinn Julian kirjoittamasta kirjasta ”Naamiaisten kaunotar”. Kokoonnutaan Teamsin äärelle torstaina 13.4., klo 12.00.

Mikäli mielenkiintosi heräsi tällaista kerhotoimintaa kohtaan, olet sydämellisesti tervetullut mukaan toimintaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, nroon 0400 – 146 641.

Iloisia lukuhetkiä kaikille, toivottavat Aimo, Leena ja Anne.

 

​12. YLITORNION KERHO 17.4.

Ylitornion kerho maanantaina 17.4.2023 kello 13. Kerhopaikkana seurakuntakoti Miitti. Tervetuloa!

 

​13. RUOKAPORUKKA 19.4.

Ruokaporukka kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 19.4. klo 17.00. Ravintola Da Zhong Hua, Koskikatu 43. Tervetuloa! Jari

 

​14. POSION KERHO 25.4.

Posion näkövammaisten kerho kokoontuu tiistaina 25.4. klo 11-13 Posion seurakuntatalolla. Vieraana Arja Jurmu terveyskeskuksesta. Tervetuloa!

 

​15. KESÄRETKI JYVÄSKYLÄÄN 8.-11.6.2023

Lapin Näkövammaiset ry järjestää kesäretken Jyväskylään Näkövammaisten liiton kesäpäiville. Kesäpäivät järjestetään 9.-11.6.2023, mutta lappilaiset ottavat lapin lisää ja pöläyttävät paikalle jo päivää aikaisemmin.

Kesäretken yksityiskohdat ja ohjelma tarkentuvat viimeistään toukokuussa. Tässä tiedotteessa kuitenkin alustavat tiedot ja vähimmäissisällöt, sekä ohjeet ilmoittautumiseen.

Kesäretken järjestämistä tuetaan Veikkaus-varoilla ja se on suunnattu lappilaisille näkövammaisille. Kesäretken omavastuumaksu on 120 € / henkilö. Näkövammainen henkilö voi ottaa mukaan oman oppaan / avustajan, jonka omavastuumaksu on sama.

Omavastuumaksu kattaa vähintään:

- Linja-autokuljetuksen Rovaniemi – Jyväskylä – Rovaniemi

- Matkakulut kotipaikkakunnalta linja-auton lähtöpaikalle tai kulkureitille

- Hotellimajoitus Jyväskylässä 2hh aamupaloineen

- Kesäpäivien ohjelman

Tässä vaiheessa paikkoja on 30 osallistujalle. Ilmoittautumiset Lapin Näkövammaiset ry:n toimistolle p. 0400 146 641 (ma-to klo 10-14). Osallistujalista täyttyy soittojen mukaan.

 

​16. HYVÄN MIELEN LOMALLE LEPOLAAN KESÄLLÄ 2023

Hyvinvointilomat ry järjestää Lapin Näkövammaiset ry:n hakemuksesta hyvinvointiloman näkövammaisille henkilöille. Loman ajankohta on 31.7.-5.8.2023 ja lomakohteena on Lomakoti Lepola Torniossa. Loma järjestetään Sosiaali- ja terveysministeriön Veikkausvoittovaroista myöntämällä avustuksella.

Loman omavastuumaksu on 50 € / hlö / 5 vrk. Omavastuumaksu sisältää:

- viisi täysihoitovuorokautta aamiainen, lounas ja päivällinen

- majoitus jaetuissa kahden hengen huoneissa

- lomaohjelmaa

Lomapaikkoja on yhteensä 18 ja lomalaiset valitsee Hyvinvointilomat ry. Tuetun loman voi saada vain joka toinen vuosi. Mikäli tarvitset lomalle avustajaa, niin myös avustajan tulee täyttää oma tuetun loman hakemuksensa. Lomalle hakeminen ei edellytä Lapin Näkövammaiset ry:n jäsenyyttä.

Lomalle haetaan täyttämällä hakulomake aikavälillä 2.3.-2.5.2023. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti- Ulkoinen linkki tai paperisena. Paperisia hakulomakkeita voi tilata Hyvinvointilomat ry:ltä p. 010 830 3400 tai toimisto@hyvinvointilomat.fi

HUOM! Vain lomalle valituille henkilöille lähetetään kutsukirje ja omavastuulasku.

Lapin Näkövammaiset ry:n työntekijä auttaa tarvittaessa lomatuen hakemisessa. Yhteydenotot ma-to klo 10-14 p. 0400 146 641 tai palvelukeskuksessa asioimalla.

Mikäli haet lomaa tai saat lomatuen, niin ilmoita siitä ystävällisesti myös Lapin Näkövammaiset ry:lle. Vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi on mukana lomajaksolla yleisavustajana ja lomaohjaajana. Lisäksi Lapin Näkövammaiset ry:llä on mahdollisuus tukea lappilaisten näkövammaisten matkakustannuksia omalta kotipaikkakunnaltaan lomapaikalle ja takaisin.

 

​17. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

Eduskuntavaalit 2023 ja äänestäminen

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 22. – 28.3.2023 ja ulkomailla 22. – 25.3.2023.

Tärkeät päivämäärät:

- ehdokasasettelun vahvistaminen 2.3.2023
- kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 21.3.2023
- ennakkoäänestys 22-28.3.2023
- vaalipäivä 2.4.2023
- tulosten vahvistaminen 5.4.2023

Äänestäminen vaalipäivänä

Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa. Omaa äänestyspaikkaasi voit kysyä myös vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9-20. Äänestyspaikalle mukaan tulee ottaa kuvallinen henkilökortti, passi tai ajokortti. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Äänestäminen ennakkoon

Varsinaisen vaalipäivän sijaan on mahdollista äänestää ennakkoon 22. - 28.3.2023 missä tahansa yleisessä äänestyspaikassa. Suomessa jokaisessa kunnassa on vähintään yksi yleinen ennakkoäänestyspaikka. Suurimmissa kunnissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on tavallisesti useita. Oman kunnan ennakkoäänestyspaikat löytyvät kotiin postitse tulleesta kirjeestä ja myös verkkosivulta www.vaalit.fi- Ulkoinen linkki

Myös ennakkoäänestyspaikalle tulee ottaa mukaan henkilöllisyystodistus. Postitse kotiin saapunut ilmoitus äänioikeudesta -lappu ei ole välttämätön, mutta se kannattaa ottaa mukaan äänestäessä ulkomailla tai laitoksessa.

Äänestäjän avustaminen

Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Kummassakin tapauksessa avustaja on velvollinen tunnollisesti täyttämään sen, mitä äänestäjä osoittaa ja pitämään salassa äänestystoimituksessa saamansa tiedot. Avustaja ei missään tapauksessa saa suositella äänestäjälle, ketä ehdokasta tämän olisi äänestettävä.

Kirjeäänestys

Ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän asuvat tai oleskelevat voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta. Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman koti tai väestökirjanpitokuntansa keskusvaalilautakunnalle.

Kirjeäänestysmateriaalien tilauspalvelu eduskuntavaalien 2023 osalta on auennut 2.1.2023. Kirjeitse äänestäminen on mahdollista aikaisintaan 2.3.2023, jolloin ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa vahvistetaan. Kirjeäänen tulee olla perillä äänestäjän oman koti- tai väestökirjanpitokunnan keskusvaalilautakunnalla viimeistään perjantaina 31.3.2023 ennen kello 19.

Äänestäminen laitoksessa

Ennakkoäänestys järjestetään myös laitoksissa, kuten sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Laitosäänestyksessä voivat äänestää vain laitoksissa hoidettavana olevat tai niihin otetut henkilöt.

Erityisiä ennakkoäänestyspaikkoja ovat kotimaassa sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt (esimerkiksi vanhainkodit, hoivakodit ja palvelutalot) sekä rangaistuslaitokset.

Kunnanhallituksen nimeämä vaalitoimikunta saapuu kuhunkin kunnan alueella olevaan laitokseen toimittamaan äänestyksen vähintään yhtenä ja enintään kahtena ennakkoäänestysajanjaksoon sattuvana päivänä. Laitosäänestys toimitetaan pääpiirteissään samalla tavalla kuin yleinen ennakkoäänestys.

Äänestäminen kotona

Jos olet sairas tai sinun on kohtuuttoman vaikeaa mennä äänestyspaikalle ja äänestää siellä, voit äänestää ennakkoon kotonasi. Tällöin luoksesi saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksesi vastaan.

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) tarkoitettu omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään.

Kotiäänestyksessä tulee äänestäjän lisäksi olla läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tämä henkilö ei voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva.

Ilmoittaudu kotiäänestykseen oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle viimeistään 21.3.2023 kello 16 mennessä. Puhelinnumero on äänioikeusilmoituksessa. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö. Voit kysyä keskusvaalilautakunnalta lisätietoja kotiäänestyksestä.

Ennen äänestämistä

Ei muuta kuin omaa puoluetta ja ehdokasta etsimään vaalitenttien, vaalikoneiden, puolueiden nettisivujen ja vaalimainosten viitoittamalla tiellä. Vaalitenttien ja muiden vastaavien tapahtumien aikatauluja voi seurata mm. YLEn verkkosivuilta.

Näkövammaisten liiton eduskuntavaalitavoitteita ovat:

- Yhdenvertaisena osaajana työelämässä. Työ on perusoikeus. Vammaisilla ihmisillä tulee olla mahdollisuus työllistyä koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin tehtäviin työkykyisinä.

- Näkövammaisella ikäihmisellä on oikeus aktiiviseen elämään. Näkövammaisella ikäihmisellä on oikeus aktiiviseen elämään ja hyvä vanhuus kuuluu myös ikääntyneenä näkövammautuvalle.

- Järjestöjen toimintaedellytykset ovat turvattava. Järjestöjen toimintaedellytykset ja rahoitustaso on turvattava. Kaikki puolueet ovat parlamentaarisesti sopineet nykyisestä avustustasosta vuoteen 2026 saakka. Tästä on pidettävä kiinni.

Lue Näkövammaisten liiton vaalitavoitteet kokonaisuudessaan Näkövammaisten liiton sivuilta.- Ulkoinen linkki

Vaalit.fi -verkkopalvelusta- Ulkoinen linkki löytyvät kaikkien ehdokkaiden nimet ja numerot vaalipiireittäin. Kaikkien vaalipiirien ehdokasluettelot julkaistaan myös luetus-julkaisuna. Lisäksi sivulta voi tarkistaa esimerkiksi, mikä on äänioikeusrekisteri, mitkä ovat nykyiset vaalipiirit, kuinka vaalit toimitetaan ja kuinka tulos lasketaan.

Vaalipalvelunumerot

Maksuttomista palvelunumeroista voit kysyä vaaleihin ja äänestämiseen liittyvistä asioista. Palvelunumerot ovat avoinna 2.1.2023 alkaen arkisin klo 8−16.

Vaalipalvelunumero äänestäjille suomen kielellä 0800 9 4770

Vaalipalvelunumero äänestäjille ruotsin kielellä 0800 9 4771

WhatsApp-viestipalvelu 050 438 8730

Lähteet:

www.vaalit.fi- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten liiton eduskuntavaalitavoitteet 2023- Ulkoinen linkki

 

​18. NÄKÖVAMMAISILLE KOULUTUKSIA UUDESTA VAMMAISPALVELULAISTA

Näkövammaisten liitto järjestää näkövammaisille suunnattuja koulutuksia lokakuun 2023 alussa voimaan tulevasta vammaispalvelulaista. Alla on tietoa koulutusten ajankohdista ja alustavaa tietoa teemoista. Teemoihin voi vielä tulla muutoksia. Jokaisesta teemasta järjestetään kaksi samansisältöistä koulutusta, joten voit valita, kumpaan osallistut.

Koulutukset järjestetään Teamsin kautta. Vähintään toinen jokaista teemaa käsittelevästä koulutuksesta tallennetaan, jotta mahdollisuuksien mukaan saamme jokaisesta teemasta yhden koulutuksen tallenteena näkövammaisten käyttöön.

Tarkempaa tietoa ja jokaisen koulutuksen Teams-linkit lähetämme toukokuun alkupäivinä.

Vammaispalvelulakia käsittelevät koulutukset touko-kesäkuussa 2023

Teema:

Soveltamisala, palvelusuunnitelma ja hakuprosessi, siirtymäsäännökset ja muutoksenhaku
Valmennus (liikkumistaidon ohjaus ja pistekirjoituksen opetus)
Ma 15.5 klo 16.30–18.30
Ti 16.5 klo 10.00–12.00

Teema:

Henkilökohtainen apu
Tuki esteettömään asumiseen
Ke 31.5 klo 10.00–12.00
To 1.6 klo 16.30–18.30

Teema:

Liikkumisen tuki
Taloudelliset tuet
Ti 6.6 klo 10.00–12.00
Ke 7.6 klo 16.30–18.30

Uudessa vammaispalvelulaissa on pykäliä, jotka koskevat vain vammaisia lapsia. Näitä asioita käsittelevä koulutus järjestetään ti 13.6 klo 14.00–16.00 Teamsilla. Kyseinen koulutus järjestetään yhteistyössä Näkövammaiset lapset ry:n kanssa.

Terveisin Sari Kokko

 

​19. LIPASVAHDIKSI PIENI ELE-VAALIKERÄYKSEEN KEVÄÄLLÄ 2023

Pieni ele ry kerää vaalien äänestyspisteillä lahjoituksia kotimaan pitkäaikaissairaille ja vammaisille. Vuosi 2023 on jälleen vaalivuosi. Jo pitkien perinteiden mukaisesti sekä ennakko- että varsinaisen äänestyspäivän äänestyspaikoilla järjestetään Pieni ele-vaalikeräyspisteet. Rovaniemen alueen vuoden 2023 Pieni ele- keräysvastaavaksi on valittu Lapin Näkövammaiset ry:stä Anne Hirvasniemi.

Tammikuun 16. päivä varmistuu ennakkoäänestys- ja varsinaisen äänestyspäivän äänestyspisteet. Sillä välin jokainen Rovaniemen Pieni ele-keräykseen osallistuva yhdistys kartoittaa tahollaan vapaaehtoisia osallistumaan lipasvahdeiksi. Rovaniemeltä keräykseen osallistuu 6 yhdistystä. Keräystuotosta puolet jaetaan näiden yhdistysten kesken toteutuneiden lipasvahtituntien mukaan. Toinen puoli tuotosta menee Pieni ele ry:lle.

Lipasvahtina olet keräyspaikalla tervehtimässä lahjoittajia ja olet ensimmäinen, joka antaa heille kiitoksen lahjoituksesta. Lipasvahtina et pyydä lahjoituksia, vaan vahdit vain keräyslipasta. Näin rauha äänestyspaikalla säilyy keräyksenkin osalta.

Mikäli kiinnostuit tehtävästä lipasvahtina ja näin varmistaa omalta osaltasi mahdollisimman suuren keräystuoton Lapin Näkövammaiset ry:lle, ota yhteyttä Anneen. Puhelinnumeroni on 044-3612774.

Parikin tuntia on iso apu ja olet osa isoa pienen eleen porukkaa!

 

​20. ENTÄS SITTEN-ETÄLUENNOT KEVÄT 2023

Luentojen linkit tulevat saataville lähempänä ajankohtaa.

Itsemääräämisoikeus ja tuettu päätöksenteko
Keskiviikkona 29.3. klo 16-30-17.45
Luennoitsijana on Henna Nikumaa, yliopisto-opettaja, vanhusoikeus, Hyvinvointioikeuden keskus, Itä-Suomen yliopisto.

Liity kokoukseen tästä linkistä- Ulkoinen linkki

Hyvä hoito/palvelukoti
Keskiviikkona 26.4. klo 16.30-17.45
Luennoitsijana on Taina Laakso, muistiasiantuntija, Muistiliitto.

Saattohoito
Keskiviikkona 31.5. klo 16.30-17.45
Luennoitsija on Sirpa Lintula, sairaanhoitaja, saattohoidon asiantuntija, Suomen Palliatiivisen Hoidon yhdistys.

 

​21. SOLARIS-LOMAT VUODELLE 2023

Kuka voi hakea tuettua lomaa?

Tuettua lomaa voivat hakea kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Lomaa on mahdollisuus hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa. Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Tuettujen lomien haku päättyy 3 kuukautta ennen lomaa.

Lomapäätökseen vaikuttavat

- Taloudellinen tilanne: pienet tulot tai muut erityiset kulut; ulosotto.

- Sosiaaliset syyt: työttömyys, vuorotyö, perhetilanne, yksinäisyys, riippuvuus, maahanmuuttajuus, omaisen hoitaminen ja yksinhuoltajuus tai muutoin vaikea elämäntilanne.

- Terveydelliset syyt: vammat, fyysiset ja/tai psyykkiset sairaudet.

- Aikaisempi lomatuki: tuettua lomaa ei myönnetä toistuvasti samoille hakijoille. Lomatuki voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi ja enintään kolme kertaa. Ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla.

Miten voit hakea lomalle?

- Lomalle haetaan täyttämällä lomahakemus. Ystävän kanssa haettaessa molempien on täytettävä oma hakemus.

- Tutustu lomateemoihin ennen hakemuksen täyttämistä, esim. lapsia ei voi ottaa kaikille lomille mukaan. Sähköiseen lomahakemukseen pääset kun olet ensin valinnut itsellesi oikean lomateeman.

- Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia emme voi käsitellä.

- Suuren hakijamäärän vuoksi voimme tarjota tuetun loman vain osalle valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Lomapaikka ja -aikavaihtoehtoja kannattaa laittaa useita ja myös vähemmän tunnettuihin lomakohteisiin.

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

- Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

- Kerro hakemuksessa näkövammastasi.

- Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.

- Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), avustajan omavastuu 60 €.

- Majoitus jaetuissa kahden hengen huoneissa, 1hh lisämaksusta (ks. kohteen tiedot).

- Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi ja enintään kolme kertaa samalle hakijalle.

- Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

- Lomat järjestetään yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa.

Lomakohteet

24.-29.7. Lehmirannan lomakeskus- Ulkoinen linkki
13.-18.8. Spa Hotel Sani- Ulkoinen linkki
27.8.-1.9. Koivupuisto- Ulkoinen linkki
17.-22.9. Hotelli Kivitippu- Ulkoinen linkki

Lomaa on kätevintä hakea sähköisesti menemällä LOMAHAKUUN.- Ulkoinen linkki

Mikäli et voi hakea lomaa sähköisesti voit tulostaa hakemuksen: Paperinen hakemus (PDF)- Ulkoinen linkki

Voit myös tilata postitse hakemuksen ja painetun lomakalenterimme- Ulkoinen linkki.

Lisätietoa ja hakulomakkeita saa myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12.

Lomahakemuksen täyttämisessä saat myös apua Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksesta osoitteessa Maakuntakatu 12, Rovaniemi tai soittamalla numeroon 0400 146 641.

 

​22. NÄKÖVAMMAISTEN LIITON AVUSTUSHAKU

Tänään on julkaistu Näkövammaisten liiton verkkosivuilla- Ulkoinen linkki tiedote liiton jakamista avustuksista.

Näkövammaisten liitto myöntää sidotuista rahastoista avustuksia liiton jäsenyhdistyksille, yksityishenkilöille ja yhteisöille kaksi kertaa vuodessa. Seuraavan kerran avustuksia myönnetään toukokuussa 2023 ja avustushakemukset on lähetettävä 22.4.2023 mennessä.

Liiton jäsenyhdistyksille avustuksia voidaan myöntää seuraaviin tarkoituksiin:

- toimitilojen korjaus- ja parannustyöt erikseen sovittavan omavastuun ylittävältä osin
- yhdistyksen järjestämään kulttuuri-, koulutus- tai virkistystapahtumaan
- julkaisutoimintaan
- yhdistyksen ICT-infran kehittämiseen.

Yksityishenkilöille avustuksia voidaan myöntää pääsääntöisesti seuraaviin tarkoituksiin:

- ammattiin johtava tai ammatillista kehitystä tukeva opiskelu, opinto- ja kokousmatkat
- opinnäytetyöt, tutkimus, koulutus ja viestintä, jotka tuottavat näkövammaisuuteen, sen vaikutuksiin tai apuvälineiden kehitykseen liittyvää tietoa
- tavoitteellinen harrastus edellyttäen, että hakijalla on näyttöä harrastukseen sitoutumisesta ja aikaisemmista tuloksista
- luova työ, jonka odotetaan tuottavan näkövammaisyhteisön kulttuurin kannalta merkittävän teoksen
- lasten, lapsiperheiden ja nuorten loma-, virkistys- ja kulttuuritoiminta
- välineen hankinta johonkin yllä lueteltuun tarkoitukseen edellyttäen, ettei siihen ole saatavissa riittävää tukea muualta.

Pääsääntöisesti avustusta myönnetään näkövammaisille henkilöille. Mikäli avustuksen käyttötarkoituksen luonne sitä edellyttää ja toiminnan tavoite on näkövammaisyhteisön kannalta hyödyllinen, avustus voidaan myöntää myös muulle yksityishenkilölle tai yhteisölle.

Avustushakemukset jätetään täyttämällä ja lähettämällä hakulomake 22.4.2023 mennessä. Voit vastata avustushakemuksen kysymyksiin ja lähettää ne osoitteella Näkövammaisten liitto ry, Päivi Halttunen, PL 30, 00030 IIRIS.

Linkki liiton avustushakemukseen- Ulkoinen linkki

Lisätietoja avustuksista avustukset@nkl.fi

 

​23. PARAURHEILUN JA SOVELTAVAN LIIKUNNAN OPINNÄYTETYÖSTIPENDEJÄ JAOSSA

Paraurheilun ja soveltavan liikunnan opinnäytetyöstipendejä jaossa syksyllä 2023 – seuraava stipendijako 2025.

Oletko tekemässä paraurheilua tai soveltavaa liikuntaa käsittelevää opinnäytetyötä tai saanut sellaisen vastikään valmiiksi? Tai oletko suunnittelemassa edellä mainittuja aihealueita koskevan opinnäytetyön aloittamista? Jo valmistuneille tai valmistumassa oleville töille on jaossa stipendejä syksyllä 2023 ja seuraavat stipendit jaetaan syksyllä 2025.

Suomen Paralympiakomitea ja Soveltava Liikunta SoveLi jakavat kahden vuoden välein stipendejä ansioituneille paraurheilua tai soveltavaa liikuntaa käsitteleville opinnäytetöille. Seuraavan kerran Suomen Punaisen Ristin alaisen Ahos-säätiön rahoittamia stipendejä myönnetään tämän vuoden syksyllä.

Stipendejä jaetaan kahdessa kategoriassa:

- Pro gradu- ja tohtorinväitöstason tutkielmille 2–3 kpl noin 1000–2000 euron stipendejä

- AMK-, opisto- tai kandidaattitason loppu- tai opinnäytetöille 2–3 kpl noin 250–500 euron stipendejä

Hakuaika vuoden 2023 stipendeille päättyy 30.9. Stipendihakuun voi osallistua työllä, joka on valmistunut ja hyväksytty 1.9.2021–30.9.2023 välisenä aikana.

Koska stipendejä jaetaan aina kahden vuoden välein, on hyvä huomioida jo tässä vaiheessa, että 1.9.2023–30.9.2025 valmistuville töille myönnetään stipendejä syksyllä 2025. Eli jos tällä hetkellä esimerkiksi on harkintavaiheessa opinnäytetyönsä aihevalinnan suhteen, niin paraurheilun ja soveltavan liikunnan puolella riittää paitsi paljon tutkimatonta työnsarkaa myös taloudellista porkkanaa hyville töille.

Vuoden 2023 opinnäytetyöstipendejä haetaan sähköisellä lomakkeella, johon pääset siirtymään tästä linkistä.- Ulkoinen linkki

Opiskelija tai tutkija hakee stipendiä itse, liittää mukaan työn abstraktin, avainsanat, perustelut ja linkin sähköiseen opinnäytetyöhön. Työ voi olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen.

Stipendit rahoittava Ahos-säätiö haluaa tukea paraurheilun ja soveltavan liikunnan tutkimusta ja kannustaa alan tulevia ammattilaisia kehittelemään uusia innovaatioita.

Pro gradu- ja väitöskirjatasoisten töiden arvioinnissa painotetaan teknistä toteutusta, tieteellistä tasoa, innovatiivisuutta ja sovellettavuutta. Opisto-, AMK- ja kandidaattitasoisten opinnäytteiden kohdalla painotetaan erityisesti ennakkoluulottomuutta, käytännönläheisyyttä ja monialaisuutta.

Esimerkkejä paraurheiluun ja soveltavaan liikuntaan liittyvistä, viimeisen noin kymmenen vuoden aikana julkaistusta opinnäytetöistä löytyy Paralympiakomitean sivuston Opiskelijoille-osiosta.- Ulkoinen linkki

Lisätiedot:

Suomen Paralympiakomitea, koulutuskoordinaattori Piia Korpi, puh. 044 767 1368, piia.korpi@paralympia.fi

Soveltava Liikunta SoveLi, soveltavan liikunnan asiantuntija Nina Eränpalo, puh. 040 551 4468, nina.eranpalo@soveli.fi