Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 26 / 24.6.2024

 

1. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RYN HALLITUS TIEDOTTAA

Lapin Näkövammaiset ry:n vuoden 2024 hallituksen muodostavat:

Pj. Saapunki Jarno, vpj. Heikinjuntti Pirjo ja jäsenet Dahl Marko, Hirvasniemi Anne, Reijonen Kirsti, Virtanen Hannu, Vuonnala-Posio Paula, sekä varajäsenet Hanhivaara Timo (1) ja Sieppi Eveliina (2).

Tiedote 17.6.2024 pidetystä hallituksen kokouksesta 4 / 2024:

- Hallitus kävi läpi talouden tunnusluvut kuluvan vuoden huhtiikuun loppuun mennessä.

- Hallitus päätti syyskuun kulttuuria koppaan ja kroppaan viikonlopun järjestämisestä Torniossa, sekä järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista. Tapahtumasta erillinen tiedote.

- Hallitus päätti, että yhdistyksen syksyn virkistyspäivä järjestetään Rovaniemellä Scandic Pohjanhovissa la 9.11.2024. Syksyn virkistyspäivä on samalla yhdistyksen 70-vuotisjuhla.

- Hallitus päätti hakea jäsenistöltä saapuneiden esitysten pohjalta Näkövammaisten liitto ry:ltä ansiomerkkejä näkövammaistyössä ansiotuneille henkilöille. Ansiomerkit tullaan luovuttamaan saajilleen yhdistyksen 70-vuotisjuhlassa.

- Hallitus hyväksyi vuodelle 2025 yhteistyöloman Hyvinvointilomat ry:n kanssa. Lomakohde on Santa’s Resort & Spa Hotel Sani Kalajoella ja ajankohta 31.8.-5.9.2025. Lomaryhmän koko on noin 10 henkilöä.

- Hallitus merkitsi tiedoksi neljän varsinaisen jäsenen poistumisen jäsenvahvuudesta. Hallitus hyväksyi yhdistykseen yhdeksän uutta varsinaista jäsentä. Yhdistyksen varsinaisten jäsenten määrä kokouksen jälkeen on 420.

Tiedotusterveisin, Hallitus

 

2. KESÄN 2024 AUKIOLOAJAT

Palvelukeskus hiljentyy kesätauolle 1.7. - 28.7. Yhdistyksen työntekijät lomailevat lomittain heinäkuun aikana. Parhaiten töissä olevat työntekijät tavoittaa toimiston numerosta 0400 146 641.

Näkövammaisten liiton vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva lomailee 1.7 - 9.8.2024.

Näkövammaisten liiton Daisy- ja Digineuvonta palvelevat koko kesän puhelimitse ja sähköpostilla.

Daisy-neuvonta p. 09 3960 4040, daisy@nakovammaistenliitto.fi

Digineuvonta p. 09 3960 4000, digineuvonta@nakovammaistenliitto.fi

Puhelinpalveluajat: ma-ti klo 9–15 ja ke-pe klo 12–15.

Rentouttavaa kesää kaikille!

Toivottelevat Harri, Juha, Petra M., Petra T., Sanna ja Tuija

 

3. KULTTUURIVIIKONLOPPU TORNIOSSA 20. - 22.9.2024

Lapin Näkövammaiset ry:n kulttuuritoimikunta järjestää syyskuussa jo kolmannen ”kulttuuria koppaan ja kroppaan” -viikonlopun lappilaisille näkövammaisille. Sodankylän ja Posion jälkeen tänä vuonna suunnataan syystapahtumaan Tornioon. Tapahtuman järjestäminen tapahtuu STEA:n tuella.

Viikonlopun vietto aloitetaan perjantaina 20.9. Tornion keskustassa yhteisellä ruokailulla, sekä tutustumalla kuvailutulkatulla kierroksella Tornionlaakson museoon. Tämän jälkeen viikonlopun ohjelmaa siirrytään jatkamaan Antinsaaren leirikeskukseen.

Lauantain ohjelmassa on kehonhuoltoa, taktiilitouhuja, sekä kulttuuriohjelmaa. Lounas ja päivällinen nautitaan Antinsaaressa. Illalla Villen laulantaa kuunnellessa tunnelman lisäksi lämpiää myös rantasauna. Sunnuntaina aamupäivällä ulkoillaan, sekä kuullaan tarinointia meän kielellä. Kotimatkalle suunnataan sunnuntaina lounaan jälkeen.

Viikonlopun omavastuu on 100 € osallistuja. Omavastuu kattaa ruokailut ja pääsyliput, sekä majoituksen Antinsaaressa 2hh aterioineen. Lappilaisille näkövammaisille korvataan myös edullisimman matkustustavan mukaiset matkakulut omalta kotipaikkakunnalta Tornioon ja takaisin. Voit ottaa mukaan oman oppaan / avustajan, jonka omavastuumaksu on sama. Lapin Näkövammaiset ry:n puolesta tapahtumassa on mukana kaksi työntekijää yleisavustajina.

Mukaan tapahtumaan mahtuu 14 osallistujaa. Osallistujapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisäksi mukaan mahtuu muutamia osallistujia, jotka eivät tarvitse yöpaikkaa. Omavastuu on tällöin pienempi. Kysy lisätiedot ilmoittautumisen yhteydessä.

Alustavat ilmoittautumiset to 4.7.2024 mennessä:

Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi p. 040 7426970 tai sähköpostitse vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdollinen erityisruokavaliosi, sekä muut odotuksesi viikonlopun suhteen.

TERVETULOA MUKAAN, toivottelee kulttuuritoimikunta

 

4. ETÄKIRJOITTAJAKURSSI

Sanataiteen esikuvien matkassa

Lapin Näkövammaiset ry:n järjestämä kirjoittajakurssi tulee taas. Tällä kertaa aiheet ammennetaan sanataiteen klassikoista, joiden inspiroimina tai inhoamina ihmetellään elämää yhdessä.

Kurssi järjestetään etäyhteydellä ja ohjaajana toimii sana- ja ilmaisutaidon ohjaaja Virpi Peitso. Kurssille mahtuu mukaan enintään kahdeksan osallistujaa. Yhdistys perii kurssista 10€ omavastuun.

Kurssi sisältää neljä Teams-etäkokoontumista, joissa ruoditaan yhdessä kullekin kirjoituskerralle annettua sanataidetehtävää. Aikaisempaa kirjoituskokemusta ei tarvita, vain rohkeutta ja halukkuutta antautua sanojen vietäväksi.

Etäkokoontumiset toteutuvat elo- ja syyskuussa maanantaisin. Kokoontumispäivät ovat 5.8. klo 10-12, 19.8. klo 10-12, 2.9. klo 10-12 ja 16.9. klo 14-16.

Tove Janssonin päivää vietetään 9.8., joten kirjoituskurssi aloitetaan hänen tuotannostaan. Ennakkotehtävän aihe on Muumien matkassa, jota kukin voi käsitellä haluamallaan tavalla. Ennakkotehtävä lähetetään ohjaajalle 2.8. mennessä osoitteeseen virpi.peitso@gmail.com.

Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse p. 0400 146 641 viimeistään to 27.6. klo 14 mennessä. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tapaamisalustana käytämme Microsoft Teamsia. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen ja mikrofonin, älypuhelimen tai tabletin. Jos tekniikka tai oma osaaminen epäilyttää, ota yhteyttä tietotekniikkapalvelun Harriin (ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi, puh. 044 322 2588), niin epäilyt hälvenevät.

Tervetuloa mukavalle kurssille! Toivottaa yhdistyksen kulttuuritoimikunta.

Lisäkysymyksiin vastaa Kirsti Reijonen, p. 050 327 7492. Laitathan tekstiviestin, jos en pysty vastaamaan tai yritäthän uudelleen.

 

5. CELIAN ÄÄNIKIRJAT SIIRTYVÄT KOKONAAN VERKKOON

Saavutettavuuskirjasto Celian johtokunta päätti kokouksessaan 5.6.2024, että Celia siirtyy lainaamaan äänikirjoja ainoastaan verkkopalvelun kautta. Tällä hetkellä jo noin 90 prosenttia Celian asiakkaista käyttää verkkopalvelua. Tavoitteena on, että kaikki äänikirjoja CD-levyllä lainaavat asiakkaat, noin 7 000 henkilöä, siirtyvät verkkopalvelun käyttäjiksi 30.9.2025 mennessä.

Tässä vaiheessa muutosta vasta suunnitellaan, eikä asia vaadi asiakkailta toistaiseksi toimenpiteitä. Saavutettavuuskirjasto Celia on yhteydessä syksyllä suoraan kaikkiin asiakkaisiin, joita muutos koskettaa.

CD-lainaus tulee päätökseen, koska teknologia CD-levyjen tuottamiseksi on vanhentunut. CD-levyjen tuotantoon käytetyn polttorobotiikan toimintavarmuus ja huollon saatavuus ovat heikentyneet viime vuosina merkittävästi. Ongelma ei koske ainoastaan Celiaa, vaan kaikkia muitakin CD-teknologian kanssa tekemisissä olevia toimijoita.

Lisätiedot: Saavutettavuuskirjasto Celian johtaja Minna von Zansen, minna.vonzansen@celia.fi, puh. 0295 333 105

Lue Celian koko tiedote tästä linkistä- Ulkoinen linkki.

 

6. ETÄKIRJAKERHO 26.6.

Heippa lukutoukat!

Lappiin liittyvien kirjojen etäkirjakerho kokoontuu Teamsillä, johon pääsee mukaan tietokoneella tai älykännykällä. Liittymisessä auttaa tarvittaessa Harri toimistolta.

Seuraava kokoontumisemme on keskiviikkona 26.6.2024 kello 10. Kirjaksi valikoitui Tuomas Marjamäen kirjoittama elämänkerta Vesa-Matti Loirista, kirjan nimi on Tuttujen kesken Vesku - Vesa-Matti Loiri. Kirjan kesto 15h 30min.

Kiinnostaako etäkeskustelut kirjoista? Ota yhteyttä toimistolle 0400 146 641.

Lukuvinkkiterveisin, etäkirjakerholaiset.

 

7. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

EU:n vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen (10 euroa) kortti, joka toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä Suomessa ja seitsemässä muussa EU maassa.

Kortti on voimassa 10 vuotta, mutta se on uusittavissa. Kaikilla kortinhaltijoilla on yhtäläinen oikeus erityisehtoihin ja erityiskohteluun EU:n alueella.

Vammaiskortti kannattaa pitää mukana, sillä sen avulla voi saada esimerkiksi avustajan maksutta erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja paikkoihin, julkisiin liikennevälineisiin sekä palveluihin. Virallisia Vammaiskorttikohteita hyväksyviä tahoja Suomessa on tällä hetkellä noin 500. Ilmoittautuneet kohteet löytyvät vammaiskortin nettisivuilta osoitteesta: https://vammaiskortti.fi/vammaiskorttikohteet/- Ulkoinen linkki

Vammaiskortista on tulossa EU-direktiivi, jonka tarkka sisältö kerrotaan lähiaikoina. Sen myötä kortti tullaan ottamaan käyttöön kaikissa EU-maissa. Kortti on edelleen vapaaehtoinen palveluntuojille. Tämänhetkisen tiedon mukaan EU-mailla on 2,5 vuotta aikaa mukauttaa kansallista lainsäädäntöään ja 3,5 vuotta aikaa soveltaa direktiiviä. Vammaiskortti täydentää jäsenvaltioiden vammaiskortteja, joita kansalliset viranomaiset myöntävät edelleen omien kriteeriensä mukaisesti.

EU:n vammaiskortin myöntäminen

Vammaiskortin saamisen perusteena on jokin alla olevassa luettelossa mainittu voimassa oleva päätös.

A-merkintä eli avustajamerkintä tarkoittaa, että henkilö tarvitsee mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

Erilaisten symboleiden avulla (löytyvät kortin takaa) voit ilmaista tuen ja avun tarpeesi sekä QR-koodin sisään tallentaa tietoja avun ja tuen tarpeestasi.

Kelan päätös:

- alle 16-vuotiaan vammaistuki
- 16-vuotta täyttäneen vammaistuki
- eläkettä saavan hoitotuki
- kuulovammaisen tulkkauspalvelu (A)
- kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspalvelu (A)
- puhevammaisen tulkkauspalvelu (A)

Muut päätökset:

- näkövammaiskortti (A)
- päätös vammaispalvelulain mukaisesta henkilökohtaisesta avusta (A)
- vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelupäätös
- sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuen päätös (kuljetuspalvelupäätös)
- päätös saattajapalvelusta (A)
- vammaispalvelulain mukainen palveluasumispäätös (A)
- vammaispalvelulain mukainen päivätoimintapäätös
- omaishoitosopimus (kortti tarkoitettu omaishoidettavalle) (A)
- erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A)
- erityisen tuen päätös (A)
- hengityshalvauspäätös (A)

EU vammaiskortin tilaaminen

Kortin tilaamisessa on kaksi päävaihetta:

1. Hakemuksen täyttäminen ja lähettäminen Kelaan: Täytä tilauslupalomake (VK1) Kelan nettisivuilla ja lähetä se Kelaan kirjautumalla joko Omakelaan ja lähettämällä hakemus Omakelassa viestillä tai postittamalla lomake Kelaan osoitteeseen Kela PL 10, 00056 Kela. Liitä hakemukseen kuva tai kopio päätöksestä, jonka perusteella haet korttia tai A-merkintää. Sinun ei tarvitse laittaa liitettä, jos korttiin oikeuttava päätös on tehty Kelassa.

2. Tilausluvan viimeisteleminen ja maksaminen: Kun Kela on tarkistanut oikeuden korttiin, hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen tulee linkki ja voit sen jälkeen viimeistellä korttitilauksen eli lisää valokuva, maksa kortti ja lähetä tilaus. Saat kortin noin kuukauden sisällä tilauksen maksamisesta. Jos sinulla ei ole verkossa viimeistelyyn tarvittavaa henkilökohtaista sähköpostiosoitetta, voit käyttää sovitusti esimerkiksi läheisen sähköpostiosoitetta.

Jos hakijalla on edunvalvoja

- Jos toimikelpoisuutta ei ole rajoitettu, voi vammainen henkilö hakea korttia itse ja allekirjoittaa hakemuksen itse. Kela ilmoittaa asiasta edunvalvojalle.

- Edunvalvoja voi hakea korttia myös asiakkaan puolesta.

- Vammainen henkilö voi valtuuttaa myös kolmannen henkilön hakemaan korttia puolestaan. Jos vammaisen henkilön toimikelpoisuutta on rajoitettu, hän ei voi itse hakea tilauslupaa.

Milloin yhteydenotto vammaiskorttitoimistoon?

- jos tarvitset lisätietoja, ja apua kortin hakemisessa tai tilauksen viimeistelyssä, tai tarvitset laskun kortista

- jos kortinhaltijalla ei ole verkkopankkitunnuksia, korttitilauksesta on mahdollista saada paperi- tai sähköpostilasku. Kun haluat laskun, viimeistele korttitilaus ensin maksuvaiheeseen asti ja sen jälkeen ole yhteydessä Vammaiskorttitoimistoon joko sähköpostilla (vammaiskortti@kvps.fi) tai puhelimitse 0800-122533 (ma-ti klo 9-12 ja ke klo 12-15). Kerro, että haluat laskun ja lähetysosoitteen. Lasku voidaan lähettää hakemuksessa käytettyyn kotiosoitteeseen tai esim. suoraan edunvalvojalle.

Lopuksi

EU:n vammaiskortin edut, alennukset ja oikeudet vaihtelevat Suomessa paikkakunnittain ja Euroopan tasolla myös maittain, joten kannattaa selvittää etukäteen tai paikan päällä kysymällä kortin käytön hyödyt. Vammaiskortilla saattaa saada edut myös paikassa, joka ei virallisesti ole vammaiskorttikohde.

Lähteet:

www.vammaiskortti.fi- Ulkoinen linkki
www.kela.fi/vammaiskortti- Ulkoinen linkki

 

8. VINKKEJÄ LOMA-AJALLE

Ohessa muutamia vinkkejä loma-ajalle.

Lomamatkoja suunniteleville henkilökohtaisen avun käyttäjille:

Henkilökohtaista apua voi olla mahdollista saada matkoillakin, joten olkaa yhteydessä Lapin hyvinvointialueen vammaispalveluihin hyvissä ajoin ennen matkaa, jos kuukausittaiset, myönnetyt tunnit eivät riitä toteuttamaan matkaa.

Lisätuntien tarpeesta tulee tehdä aina kirjallinen hakemus, jossa perustellaan henkilökohtaisen avun lisätunteja ja aiheutuvia kustannuksia liittyen matkoihin, retkiin tms.

Kun hakemus tulee viranhaltijalle, hakemukseen tehdään mahdollisimman pian päätös. Päätös siitä, voidaanko henkilökohtaisen avun lisätunteja myöntää, perustuu yksilölliseen arviointiin. Hakemuksesta saa muutoksenhakukelpoisen päätöksen. Vammaispalvelujen oma ohjaus- ja neuvontapuhelin on avattu 3.6.2024 ja se palvelee Rovaniemi, Ranua ja Posio-aluetta p. 046 9236 604, ma-pe klo 10–14. Jos et tiedä oman paikkakunnan sosiaalityöntekijäsi yhteystietoja voit kysyä asiaa esimerkiksi kirjaamosta p. 040 149 1137 arkisin kello 8-15.

Suomessa on paikkakuntia, joilla näkövammaiset saavat matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä. HSL:n eli Helsingin seudun joukkoliikenne bussit, ratikat ja lähijunat, myöntää näkövammaisille, joilla haitta-aste vähintään 50 % vapaalipun ja ilmaisen saattajan. Tarvittava HSL-kortti on hankittava HSL-palvelupisteestä esim. Helsingin rautatieasemalta. Tarvitset mukaasi palvelupisteeseen henkilötodistuksen ja silmälääkärin todistuksen, jossa näkövamman haitta-aste on vähintään 50 % tai näkövammaiskortin.

HSL asiakaspalvelu numero 09 4766 4000. Muiden paikkakuntien käytännöistä kannattaa tiedustella esim. paikallisista näkövammaisyhdistyksistä.

EU:n vammaiskortilla, jossa on A-merkintä, saa monilla paikkakunnilla, kuten esim. Helsingissä ja Tampereella saattaja matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä.

EU:n vammaiskortin edut, alennukset ja oikeutukset vaihtelevat paikkakunnittain ja Euroopan tasolla myös maittain kovin paljon, joten jos matkustaa kannattaa selvittää etukäteen kortin käytön hyödyt. Useisiin tapahtumiin, museoihin ja paikkoihin A-merkinnällä varustetulla kortilla avustaja pääsee maksutta sisään. Lisätietoja: https://vammaiskortti.fi/- Ulkoinen linkki. Vammaiskorttitoimiston asiakaspalvelun numero on 0800-122533.

Junissa on oikeus ilmaiseen saattajalippuun, jos näkövamman haitta-aste on vähintään 65%. Saattajalippu ja oma lippu on ostettava yhtä aikaa. Todisteena tarvitaan joko näkövammaiskortti, lääkärintodistus tai EU:n vammaiskortti, jossa A-merkintä. Saattajalipuista ja asemien avustajapalveluista lisätietoa VR:n maksuttomasta puhelinnumerosta 0800–188 822, ma-pe klo 5–22 sekä la-su klo 7–22.

Linja-autojen avustajakäytännöistä sekä asemien palveluista saa lisätietoja matkahuollon puhelimesta ma-pe klo klo 8.00–16.00 numerosta 020 331 222 (puhelun hinta 8,4 snt/min).

Myös satamien ja lentokenttien on järjestettävä avustajapalveluita, näistä pitää olla hyvissä ajoin eli viimeistään 48 tuntia ennen lähtöä yhteydessä ao. paikkaan eli lentokentälle tai esim. laivayhtiöön.

Mukavaa kesänaikaa toivottelee,

Sanna Piuva
Näkövammaisten liitto
p. 0500 210 568

 

9. KYSELY IKÄIHMISTEN PALVELUISTA JA PALVELUTARPEISTA

Tervehdys Näkövammaisten liiton Oikeuksienvalvonnasta!

Yli 65-vuotta täyttänyt näkövammainen henkilö: kerro palveluistasi ja palvelutarpeistasi vastaamalla lyhyeen kyselyymme.

Kyselyn tavoitteena on tuottaa tietoa palveluista ja palvelutarpeista vaikuttamistyömme tueksi.

Kyselyyn pääset seuraavasta linkistä: https://link.webropol.com/s/IkaihmistenKysely2024- Ulkoinen linkki

Lappilaiset näkövammaiset huomio!

Kyselyyn voi vastata myös soittamalla Lapin Näkövammaiset ry:lle p. 0400 146 641. Kysymme sinulta kyselyn kysymykset puhelimessa ja kirjaamme ne palveluun.

Puhelinpalveluaikamme on ma-to klo 10-14. Muina aikoina soittaessasi voit jättää meille soittopyynnön vastaajaan.

Vastaathan kyselyyn viimeistään 30.8.2024

Kiitos, että annat hetken aikaasi ja vastaat lyhyeen kyselyymme.

Lisätietoja: Näkövammaisten liiton vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva, sanna.piuva@nakovammaistenliitto.fi

 

10. VASTAA AIRUEN LUKIJATUTKIMUKSEEN

Näkövammaisten Airut -lehdessä on parhaillaan meneillään lukijatutkimus.

Lukijatutkimuksen tavoitteena on selvittää Airut-lehden lukemista sekä lukijoiden suhdetta lehteen. Tuloksia hyödynnetään lehden kehittämisessä lukijaystävällisempään suuntaan.

Tutkimuksen toteuttaa Iro Research, joka on yksi Suomen johtavia tutkimustaloja.

Airuen lukijatutkimukseen kuuluvat puhelinhaastattelut, joiden vastaajat on valittu satunnaisotoksella lehtirekisteristämme. Lisäksi vastata voi Webropol-kyselyllä. Vastausaikaa on 30.6.2024 asti.

Tutkimuksen tuloksista kerromme Airut-lehden numerossa 4, joka ilmestyy 2.9.

Näkövammaisten Airut -lehden edellinen lukijatutkimus tehtiin vuonna 2019, jolloin sen toteutti Infountain.

Vastaa tutkimukseen tästä linkistä- Ulkoinen linkki.

 

11. ONNITV – UUSI TELEVISIOKANAVA IKÄIHMISILLE

OnniTV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä joka arkipäivä klo 11-13. Ohjelmat sisältävät eri toimintakyvyn tasoille sopivia harjoitteita. Kunto-ohjeita toistetaan viikottain, jolloin liikesarjat tulevat tutuiksi, muisti vetreytyy ja saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus ikäihmisen toimintakykyyn.

Etäpalvelut suunnitellaan yhdessä ikäihmisten kuntoutuksen ja etäoppimisen ammattilaisten kanssa, kuntien vanhustyön toimijoiden ja omais- ja vanhusverkostojen asiantuntijoita kuullen.

Kulttuuri ja oppiminen -osiossa teemat vaihtelevat kuukausittain. Ohjelmassa on mm. etäohjattuja museokierroksia, yhteislaulua, voimistelua, tanssia ja digi-opetusta.

Kanavatiedot

Antenni-tv:n kanavapaikalla 33
Elisan ja Telian kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66
Ålcomin partneroperaattorit kanavapaikalla 99

Ohjelma-aika

Liikunta- ja muistikuntoutus joka arkipäivä klo 11-12

Kulttuuri ja oppiminen joka arkipäivä klo 12-13

Klo 11:00 Istumafysio
Klo 11:15 Muistijumppa
Klo 11:30 Seisomafysio
Klo 12:00 Kulttuuri ja oppiminen

Kanavat ja näkyvyys

OnniTV näkyy tällä hetkellä antennitalouksissa Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Pohjanmaan, ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla sekä Telian, Elisan ja Ålcomin partneroperaattoreiden talouksissa.

OnniTV:n löydät myös Elisa Viihteestä kanavapaikalta 567 sekä Maxivision -palvelusta kanavapaikalta 23

Palvelukanavan näkyvyyden mahdollistavat hyvinvointialueet.

OnniTV:n antenniverkon näkyvyyden voit helposti tarkistaa Digitan AntenniTV:n kartta ja saatavuus -palvelusta- Ulkoinen linkki. Valitse kartan oikeasta reunasta TV-kanavat ja valitse aukeavasta kanavavalikosta OnniTV. Tämän jälkeen karttanäkymän päivittyy OnniTV:n tarkat näkyvyysalueet.

 

12. SOLARIS-LOMAT VUODELLE 2024

Solaris-lomat ry järjestää tuettuja lomia STEA:n myöntämällä tuella. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Viiden vuorokauden lomaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, täysihoito (aamiainen, lounas ja päivällinen) sekä monipuolista ohjattua ohjelmaa. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lomatuki voidaan myöntää korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla.

Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa.

Mitä tuettu loma maksaa?

Lomailija maksaa omavastuuosuuden 60 € ja matkat. Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), omavastuu 60 €.

Täytä lomahakemus huolellisesti!

Koska hakijoita on paljon, loma voidaan myöntää vain pienelle osalle. Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan kaikkien kohtien täyttämiseen, ilman perusteluja lomaa ei voida myöntää. Mainitse näkövammastasi, valinnassa otetaan huomioon myös sairaudet ja liikuntarajoitteet sekä taloudelliset ja sosiaaliset perustelut. Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje ja omavastuulasku noin kuukausi ennen loman alkua.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä paperinen lomahakemus tai sähköisesti tästä linkistä- Ulkoinen linkki. Paperinen hakemus palautetaan osoitteella: Solaris-lomat, Kauppakaarre 1, 00700 HELSINKI. Hakemuksen täyttämisessä sinua auttavat alueyhdistysten henkilökunta ja NKL:n oikeuksienvalvonnan asiantuntijat.

Hakemuksia ja lisätietoja saa myös:

- näkövammaisten alueyhdistyksestä
- Solaris-lomista puh. 043 824 3095 klo 9.00-12.00, pia.perakyla@solaris-lomat.fi

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat 2024

Lomajaksojen ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa. Lomat on tarkoitettu aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan. Lomien hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

14. - 19.10. Kruunupuisto, Punkaharju- Ulkoinen linkki
11. - 16.11. Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio- Ulkoinen linkki