Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 39 / 25.9.2023

 

​1. YHDISTYKSEN LOGOLLA VARUSTETTUJA LIPPALAKKEJA MYYNNISSÄ

Lapin Näkövammaisten varainhankintaan saapuneet lippalakit ovat nyt saatavilla. Värivaihtoehtoina ovat oranssi ja musta, joissa molemmissa on valkoisella brodeerattu yhdistyksen logo. Yhden lakin hinta on 15€.

Maksaa voi käteisellä, kortilla tai suoraan tilille FI53 5640 0220 2402 66. Tilisiirrossa viestikenttään kirjataan lakkien määrä, esim: Kaksi lakkia.

 

​2. NÄKÖVAMMAISTEN TERVEYSVERSTAS – VIELÄ MAHTUU MUUTAMA MUKAAN

Lämpimästi tervetuloa mukaan näkövammaisten vertaistuelliseen hyvinvointiryhmään! Kokoonnumme syksyn aikana kymmenen kertaa. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa maanantaina 4.9. klo 9.00.

Aika: 19.10.–21.12.2023.

Paikka: Kemin seudun Näkövammaisten kerhohuone Annantupa, Keskuspuistokatu 28, 94100 Kemi.

Hyvinvointiryhmän sisältö

Meri-Lapin TerveysVerstas on kaikille näkövammaisille avoin vertaistuellinen hyvinvointiryhmä, joka kokoontuu Kemissä kymmenen kertaa syksyllä 2023. Tapaamisissa käsitellään monipuolisesti terveyden eri osa-alueita. Perehdymme yhdessä esimerkiksi näihin teemoihin:

- Terveellinen ravinto

- Liikunta ja liikkumisen lisääminen omaan arkeen

- Uni, lepo ja palautuminen

- Mielen hyvinvointi sekä muistin ja sosiaalisten suhteiden merkitys

- Päihteet ja tupakointi

- Tuki- ja liikuntaelinterveys, kuten tasapainon ja lihaskunnon merkitys

Osallistujat saavat käytännönläheistä tietoa siitä, miten terveellisiä elämäntapoja ja kokonaisvaltaista hyvinvointia voi lisätä omassa arjessa. Ryhmien toiminta on keskustelevaa ja luottamuksellista. Tietoa jaetaan havainnollisesti, käytännönläheisesti ja innostavasti. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan osallistujien toiveet ja lähtökohdat. Ryhmissä voidaan siten toteuttaa esimerkiksi liikuntalajikokeiluja tai terveellisten ruokien kokkaamista yhdessä, osallistujien toiveista riippuen.

Hyvinvointiryhmän järjestäjä

TerveysVerstas on osa Visus-hankkeen toimintaa. Visus on valtakunnallinen näkövammaisten terveyden edistämisen hanke, jonka toteuttaa Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Meri-Lapin TerveysVerstas toteutetaan yhteistyössä Lapin Näkövammaisten kanssa.

Hyvinvointiryhmän vetäjänä on Visus-hankkeen projektityöntekijä Maria Tyhtilä. Ryhmätoimintaan osallistuu myös Mehiläinen Länsi-Pohjan kuntoutusohjaaja Laura Talvensaari. Ryhmässä voi vierailla myös ulkopuolisia asiantuntijoita.

Ryhmään osallistuminen

TerveysVerstaan toiminta on avointa kaikille näkövammaisille riippumatta esimerkiksi iästä tai näkövamman haitta-asteesta. Tapaamiset ja materiaalit toteutetaan näkövammaisille saavutettavassa muodossa, jotta toimintaan voi osallistua ilman avustajaa.

Ryhmä kokoontuu Annantuvalla Kemissä. Tiloihin on esteetön pääsy. Osa tapaamisista saatetaan toteuttaa myös toisaalla Meri-Lapissa. Kaikissa tapaamispaikoissa huomioidaan esteettömyys.

Toivomme osallistujilta sitoutumista ryhmään ja osallistumista kaikkiin sovittuihin tapaamisiin. Aktiivinen osallistuminen on tärkeää, jotta osallistuja saa ryhmästä parhaan mahdollisen hyödyn. Osallistujiin ollaan yhteydessä puhelimitse etukäteen. On siis tärkeää, että olet tavoitettavissa jo ennen hyvinvointiryhmän käynnistymistä.

Tärkeintä on, että sinulta löytyy aikaa ja innostusta lisätä hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja omassa arjessasi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Hyvinvointiryhmän vaikuttavuusarviointi

TerveysVerstaan toiminnasta tehdään terveystieteellistä tutkimusta, jossa ollaan kiinnostuneita siitä, miten TerveysVerstaan toiminta vaikuttaa ryhmään osallistuvien hyvinvointiin, elämänlaatuun, terveyteen ja toimintakykyyn. Tutkimus on parhaillaan suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa. Ryhmään ilmoittautuvia informoidaan tutkimuksesta tarkemmin ja heidän halukkuuttaan osallistua tutkimukseen tiedustellaan syksyn aikana. Tutkimuksesta vastaa Oulun yliopiston Ikääntyneiden kuntoutumista edistävän hoitotyön tutkimus- ja osaamiskeskus GeroNursing Centren post doc -tutkija Heidi Siira.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen

Ryhmän tapaamispäivät: 19.10., 26.10., 2.11., 9.11., 16.11., 20.11. (maanantai), 30.11., 7.12., 14.12. ja 21.12. Ryhmä kokoontuu siis kerran viikossa, pääasiassa torstaisin. Poikkeuksena viikko 47, jolloin kokoonnumme maanantaina. Kokoonnumme yhteensä 10 kertaa. Kukin tapaaminen alkaa kello 13.00 ja kestää 2–3 tuntia. Kellonaika tarkentuu vielä ryhmään ilmoittautuneiden tarpeiden mukaan. Haluamme varmistaa, että myös työssä käyvillä on mahdollisuus ehtiä mukaan tapaamisiin.

Hinta: 40 euroa. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa maanantaina 4.9. klo 9.00.

Osallistujamäärä: 12 henkilöä.

Osallistumis- ja peruutusehdot

Jos ryhmään osallistuminen perutaan alle kaksi viikkoa ennen ryhmän alkamista tai sitä ei peruta lainkaan, osallistumismaksua ei palauteta. Maksu palautetaan, jos perujalla on esittää lääkärintodistus sairastumisesta tai tilalle saadaan toinen osallistuja.

Lapin Näkövammaiset ry tukee ryhmään osallistuvien matkakustannuksia. Kustannusten osalta lisätietoja antaa Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi, puh. 040 742 6970.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Maria Tyhtilä puh. 0400 305 003, maria.tyhtila@fanry.fi.

 

​3. SYYSKUU ON KUNTOKUU

Syyskuussa liikutaan ja kuntoillaan jälleen urakalla, sillä kuukausi on nimetty Kuntokuuksi.

Tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan ja seuraamaan omaa liikkumista. Kuntokuu kannustaa harrastamaan monipuolista kunto- ja hyötyliikuntaa, sekä seuraamaan omaa liikkumista. Liikkua voi yksin tai porukassa ja kuka tahansa liikunnan tasosta riippumatta voi osallistua.

Kuntokuun aikana omat liikuntasuoritukset voi merkata kuntokorttiin. Perinteisen paperisen kuntokortin voit tilata Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksesta tai pyytää oman kuntasi kerhoaktiiveilta. Voit täyttää kuntokortin myös sähköisessä muodossa Kuntokuu-sivustolla- Ulkoinen linkki tai tulostaa sen sieltä.

Sähköisen kuntokortin täyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja saavutettavaksi. Jokainen sähköisen kuntokortin käyttäjäksi rekisteröitynyt osallistuu automaattisesti Kuntokuu-arvontaan, josta voi voittaa hienoja palkintoja. Kuntokuu-sivustolla voi seurata myös erilaisista lähtökohdista liikuntaa harrastavien kirjoittajien blogeja ja bongata liikuntavinkkejä Kuntokuun aikana.

Perinteiset paperiset kuntokortit voi palauttaa Lapin Näkövammaiset ry:lle 13.10.2023 mennessä. Oman kahvi tai teelajitelma-arvontamme jälkeen palautuneet kuntokortit lähetetään edelleen osallistumaan myös valtakunnalliseen arvontaan.

Merkatkaa kuntokortin oikeaan yläkulmaan pieni K- tai T-kirjain mahdollisen palkinnon vuoksi (K=kahvi ja T=teelajitelma).

Lisätiedot ja materiaalitilaukset: Lapin Näkövammaisten palvelukeskus, p. 0400 – 146 641 tai toimisto@lapinnakovammaiset.fi

Kuntokorttien palautukset: Lapin Näkövammaiset ry, PL 33, 96101 Rovaniemi

 

​4. KEMIN TAPAHTUMIA

Kemi, Annantupa Keskuspuistokatu 28, 2.krs

Syyskuu

Tiistai 26.9. klo 13 Praati ja klo 14 Hellin jumppa, heti Praatin jälkeen

Lokakuu

Tiistai 3.10. klo 13 Naisten vertaistukiryhmä
Tiistai 10.10. klo 13 kuukauden kerho
Torstai 12.10. klo 13 Digikerho
Tiistai 24.10. klo 13 Hellin jumppa
Tiistai 31.10. klo 13 Praati

 

​5. TORNION TAPAHTUMIA

Syksy saapuu kerhopäivät käynnistyneet seuraavaan kerhoon tulee muistiasioista kertomaan muistiasiantuntija. Kerhopäivä 10.10. klo 15-17 Meäntalolla Vapaudenkatu 19. Vesijumppa torstaisin klo 10.30 Saarenvireessä Pitkäkatu 7. Tervetuloa mukaan.

 

​6. VERTAISKAHVILA 26.9.

Vertaiskahvila palvelukeskuksessa ti 26.9. klo 12. Vapaaehtoinen kahvimaksu. Tervetuloa kahville ja vaihtamaan syyskuulumiset.

 

​7. PRAATIT 26.9.

Praatit ti 26.9. klo 13 alkaen. Vieraana työelämäasiantuntija Katja Kuusela Näkövammaisten liitto ry:stä. Mitä kuuluu ja näkyy tämän päivän työelämään?

Liity mukaan tästä linkistä- Ulkoinen linkki.

 

​8. POSION KERHO 26.9.

Posion näkövammaisten kerho kokoontuu ti 26.9. klo 12-14 Posion seurakuntatalolla. Vieraana Vammaispalveluiden palveluesimies Veli-Matti Hautala. Tervetuloa!

 

​9. TIETOVISAKERHO ROVANIEMELLÄ 27.9.

Tietovisakerho jatkuu parittomien viikkojen keskiviikoisin palvelukeskuksessa Maakuntakadulla klo 15-17.

Kerhon uutena vetäjänä toimii Irma Raappana ja järjestöavustaja Mervi on myös paikalla. Tule mukaan vastailemaan tietovisakysymyksiin mukavassa seurassa kahvi- tai teekupposen äärellä. Kaikkea ei tarvitse tietää ja aina voi oppia uutta. Tietovisailukin voi olla hauskaa!

Tervetuloa niin vanhat kuin uudet visailusta kiinnostuneet!

Syysterveisin Irma ja Mervi.

 

​10. LAPUA 1976 – ELOKUVATAPAHTUMA ROVANIEMELLÄ 27.9.

Rovaniemen näkövammaisille on varattu BioRex-elokuvateatterista sali 20 henkilölle ke 27.9., klo 15. Näytöksessä tuolloin juuri ensi-iltansa saanut kotimainen elokuva Lapua 1976. Näytös on maksuton. Elokuvaan on saatavilla kuvailutulkkaus MovieReading-sovelluksen kautta. Näytöksen jälkeen lähdemme porukalla syömään kaupungille. Ruoat juomineen jokainen maksaa itse.

Ilmoittautumiset Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, nroon 0400-146641, viim. Ma 25.9.

Tässä vielä elokuvan esittely:

Lapua, vuosi 1976. Matti Holma (Konsta Laakso) on töissä patruunatehtaalla – kuten valtaosa paikkakuntalaisista. Kun kotiseudulle palaava tehtaanjohtajan tytär Kaisa Mäkelä (Linnea Leino) aloittaa työt lataamossa, palaavat kipeät muistot menneestä Matin mieleen. Matilla ja Kaisalla on yhteinen menneisyys, suhde, jota Kaisan isä (HP Björkman) ei koskaan hyväksynyt. Kohtaamiset töissä lähentävät taas Mattia ja Kaisaa keskenään. Vanha rakkaus ei olekaan sammunut. Mutta Kaisa on jo tahollaan kihlautumassa – ja hänellä on suuri salaisuus. Matti ei halua luovuttaa toivoaan Kaisan suhteen, mutta aamulla, 13. huhtikuuta lataamossa tapahtuu jotain, joka vavahduttaa koko Suomea. Kohtalokas räjähdys muuttaa rakkaustarinan kertomukseksi rohkeudesta, menetyksistä ja toivosta.

MovieReading-sovelluksesta

MovieReading on Android- ja iOS-laitteille ladattava sovellus jolla voit kuunnella minkä tahansa elokuvan kuvailutulkkausta tai lukea minkä tahansa elokuvan tekstityksiä älypuhelimellasi missä tahansa elokuvateatterissa, niissäkin joissa saavutettavuutta ei ole huomioitu. Mitään erityisiä istumajärjestelyjä ei tarvita - vain älylaitteesi ja kuulokkeet.

MovieReading-sovelluksen asennettuasi pääset alkuun näillä kolmella toimenpiteellä:

1. Lataa haluamasi kuvailutulkkaus- tai tekstitystiedosto. Ennen kuin menet elokuvateatteriin, valitse Kauppa-välilehti sovelluksen näytöltä. Selaa tarjolla olevia nimikkeitä ja valitse se, jonka aiot katsoa. Valitse joko Kuvailutulkkaus tai Tekstitykset ja sovellus lataa tiedostot Elokuvani-välilehdelle.

2. Kun olet elokuvateatterissa siirrä puhelin lentotilaan ja ota näytön lukitus pois käytöstä. Näin et aiheuta häiriötä MovieReading-sovellukselle, etkä myöskään häiritse ihmisiä ympärilläsi.

3. Valitse Elokuvani-välilehdeltä elokuva jonka latasit, sitten paina OK kehotettaessa. Kuvailutulkkaus tai tekstitys synkronoituu ja alkaa automaattisesti.

MovieReading-sovelluksen lataamisesta ja käytöstä voit kysellä lisää tietotekniikkapalvelun Harrilta, puh. 044 322 2588 tai ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi

Elokuvaterveisin, Anne

 

​11. YLITORNION KERHO 2.10.

Ylitornion näkövammaisten kerho pidetään maanantaina 2. lokakuuta 2023 klo 13-15. Kerho järjestetään Ylitornion kirjastossa.

Kirjaston henkilökunta esittelee kirjastoa ja sen palveluita sekä kertoo Celia-kirjaston toiminnasta. Lapin Näkövammaisista mukana on Harri Koivisto kirjojen ja lehtien kuuntelulaitteineen.

Kerhon aikana on tarjolla kahvia. Tervetuloa mukaan, Juhani.

 

​12. OMPELUSEURAT ROVANIEMELLÄ 5.10.

Kokkoonnuthaan porisemhaan minun mökkiin os. Kotitie 1 torstaina 5.10. kello 13, päiväkahavin aikhaan. Voit tulla käsityön kans tai iliman, runon kans tai iliman...

Ilimota tulostasi mulle puh. 040-5177231 viimeistään 3.10. Vertaistuellisin terkkusin, Leena Kotitien ämmilästä.

 

​13. LUKUNURKKA 6.10.

Lukunurkassa keskustellaan seuraavalla kerralla Mackintosh Claren kirjoittamasta kirjasta ”Annoin sinun mennä”. Tilaa kyseinen kirja itsellesi Celiasta kuunteluun. Kokoonnutaan sitten keskustelemaan lukukokemuksesta Teamsin äärelle perjantaina 6.10. klo 12.00.

Mikäli mielenkiintosi tällaista kerhotoimintaa kohtaan heräsi, olet sydämellisesti tervetullut mukaan toimintaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, nroon 0400 – 146 641.

Iloisia lukuhetkiä kaikille, toivottavat Aimo, Leena ja Anne.

 

​14. SODANKYLÄN KERHO 9.10.

Näkövammaisten kerho kokoontuu ma 9.10. klo 12 esteettömällä kalastuspaikalla. Kulku sinne on Jeesiönkujan päästä. Kerho tarjoaa eväät, mm. makkarat ja juotavaa.

Huom! Riittävästi lämmintä päälle, koska ollaan ulkona!

 

​15. RUOKAPORUKKA 18.10.

Ruokaporukka kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 18. lokakuuta klo 17.00. Paikkana Pizzeria Massimo, Koskikatu 25, Kauppakeskus Rinteenkulma. Tervetuloa!

 

​16. SYKSYINEN KÄSITYÖKAHVILA ROVANIEMELLÄ 21.10.

Näkövammaiset käsityöläiset järjestää Syksyisen Käsityökahvilan Rovaniemellä Maakuntakatu 12:ssa, lauantaina 21.10. klo 11-16.

Näkövammaiset kädentaitajat myyvät valmistamiaan tuotteita. Tervetuloa ostoksille ja poikkeamaan päiväkahville PopUp – kahvilaan, yksin tai tuttavan kera.

 

​17. PIENKORIKURSSI ROVANIEMELLÄ 21. – 23.11.2023

Lapin Näkövammaiset ry järjestää yhteistyössä OK-Siviksen kanssa pienkorikurssin Rovaniemellä Norvajärven leirikeskuksessa (Leirikeskustie 177) 21. - 23.11.2023.

Ohjaajana toimii Anne Hirvasniemi. Materiaalina pajassa ovat ekopäre ja rottinki. Kurssin aikana voit valmistaa pienkorin oman tarpeesi mukaan. Ilmoittautumisen yhteydessä keskustelemme toiveistasi kurssia kohtaan ja näin laadimme kurssisisällön yksilöllisesti juuri sinulle sopivaksi. Myös jokin muu oma käsityö voi olla mukanasi. Kurssilla yleisavustajana toimii Mervi Ollonen. Hän avustaa ruokailuissa ja työskentelytilassa.

Kurssin omavastuuhinta on 80 €, sisältäen majoittumisen kahden hengen huoneissa, täysihoidon ja lappilaisille matkakulut halvimman matkustustavan mukaan. 

Sitovat ilmoittautumiset Annelle puhelimitse 044 - 3612774, viimeistään 1.11.2023. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdollinen erityisruokavaliosi.

TERVETULOA MUKAAN!, toivottelee Anne

 

​18. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

Kesä on taittunut jälleen syksyksi, vaikka ainakin osassa maata lämpötilat varsin kesäisiä ovatkin. Ympäri Suomea liikkuneet kesän sateet ovat tuntuneet voimakkuuksiltaan ja määriltään välillä kovin syksyisiltä, joten toivotaan, että syksy tuo tullessaan meille myös kesäisiä tuulahduksia.

Syksyn ensimmäisen tiedotteemme aiheena on sosiaalinen luototus. Aihe on tärkeä paitsi elokuussa voimaan tulleiden lakimuutosten johdosta, niin myös paljon julkisuudessa esillä olleiden yhteiskunnallisten talousuutisten vuoksi. Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu monia erilaisia leikkauksia, joista yhtenä kohteena on mm. sosiaaliturva. Sosiaalinen luototus voi olla yksi apukeino taloustilanteen helpottamiseksi.

Elokuussa 2023 voimaan tulleiden lakimuutosten myötä sosiaalisesta luototuksesta tuli kaikille hyvinvointialueille lakisääteinen palvelu.

Mitä

Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä laina alueen asukkaille, jota voidaan myöntää välttämättömien hankintojen tekemiseen tai velkojen yhdistämiseen uudeksi lainaksi. Sosiaalisen luoton avulla pyritään ehkäisemään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistämään itsenäistä arkea.

Kenelle

Sosiaalisen luoton saadakseen on oltava pienituloinen ja vähävarainen, mutta maksukykyinen. Elinkustannusten ja asumismenojen jälkeen velan lyhentämiseen tulee jäädä kuukausittain säännöllinen summa rahaa. Luoton saaminen edellyttää riittäviä säännöllisiä tuloja kuten palkkaa, eläketuloja tai koko maksuohjelman ajan saatavaa ansiosidonnaista päivärahaa. Velkojen maksamiseksi sosiaalinen luotto myönnetään vain, jos sen avulla saadaan kaikki velat yhdistettyä yhdeksi uudeksi lainaksi. Sosiaalista luottoa ei voida myöntää, jos on yksityishenkilön velkajärjestelyssä tai myönnetty Takuusäätiön takaamaa lainaa.

Määrä

Sosiaalisen luoton määrä vaihtelee hyvinvointialueilla. Alueesta riippuen sitä voidaan myöntää parista sadasta eurosta alkaen aina jopa 15 000 euroon asti. Yläraja on tavallisimmin 2 000–10 000 euroa.

Hyvä tietää

Tyypillinen lainan takaisinmaksuaika on enintään viisi vuotta.

Sosiaalisen luoton korko on korkolain mukainen viitekorko, jonka Euroopan Keskuspankki vahvistaa puolivuosittain. Ajantasainen viitekorko löytyy Suomen Pankin verkkosivulta- Ulkoinen linkki. Luotosta ei peritä muita kuluja.

Sosiaalisesta luotosta merkitään laina-ajaksi maksuhäiriömerkintä.

Tietoa sosiaalisesta luotosta tulisi löytyä oman hyvinvointialueesi tai kotikuntasi verkkosivuilta. Sosiaalista luottoa haetaan ja sen myöntää hyvinvointialue.

Lisätietoa: www.takuusaatio.fi- Ulkoinen linkki

 

​19. TARKKUUSSUUNNISTUSTA ROVANIEMELLÄ

Tapahtuman järjestää Lapin Neuroyhdistys ja he ovat kutsuneet erityisyhdistysten jäsenet mukaan tutustumaan lajiin!

Aloituspaikka Klubitalo Roihula (os. Ylikorvantie 28 A ), jossa suunnistuksen ohjaaja Esko Junttila esittelee lajin ja jakaa kartat klo 12 & siitä lähdetään etsimään rasteja Rantavitikan alueelta.

Kahvittelu Roihulassa suunnistuksen jälkeen.

Ilmoittautuminen tarjoilujen ja karttojen vuoksi viimeistään ti 26.9. omiin yhdistyksiin.

Tarkkuussuunnistus on suunnistuksen esteetön laji, jossa reitit ovat yleensä pituudeltaan 1-3 kilometriä. Aikaa reitin kiertämiseen on 1-3 tuntia. Minkäänlaista aikaisempaa kokemusta et tarvitse, mukaan voit osallistua itsenäisesti, kaverin, puolison, lasten, lastenlasten tai perheesi kanssa.

Osallistua voit kävellen, pyörätuolilla, sähkömopon tai muun apuvälineen turvin. Hyvä mieli, säänmukainen varustus ja vaikka kiikarikin mukaan.

Lisätietoja lajista alla olevista linkeistä:

Avainlehti- Ulkoinen linkki

Suunnistusliitto- Ulkoinen linkki