Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 39 / 26.9.2022

 

​1. MUISTUTUS SYYSKOKOUKSEN JÄSENALOITTEISTA

Jäsenen on saadakseen jonkin asian kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi jätettävä asiansa kirjallisesti hallitukselle, jonka on tuotava asia kevät- tai syyskokoukselle lausuntonsa kera.

Kevätkokoukseen tarkoitettu asia on toimitettava hallitukselle ennen tammikuun loppua ja syyskokoukseen tarkoitettu asia ennen syyskuun loppua.

Lisätiedot: Vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi, p. 040 7426970 / vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

 

​2. YHDISTYKSEN MUKEJA NYT SAATAVILLA

Lapin Näkövammaisten varainhankintaan saapuneet kahvi- ja teemukit nyt toimistolta. Mukit ovat väriltään sinisiä ja oransseja.

Niissä on yhdistyksen logo ja alla teksti LAPIN NÄKÖVAMMAISET valkoisella värillä.

Maksaa voi käteisellä, kortilla tai suoraan tilille FI53 5640 0220 2402 66. Tilisiirrossa viestikenttään kirjataan mukien määrä, esim: Kaksi mukia.

Yhden mukin hinta on 15 euroa ja kahden 25 euroa. Varauslistasta ja toimituksesta saapi lisätietoja allekirjoittaneelta,

Jukka Loijas
Järjestösihteeri
puhelin: 0400 146 641
sähköposti: jarjestosihteeri@lapinnakovammaiset.fi

 

​3. SYYSKUU ON KUNTOKUU

Syyskuu on perinteinen Kuntokuu – näytä liikkumisen riemusi ja voita palkintoja!

Kuntokuu on Paralympiakomitean järjestämä harrasteliikuntakampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan ja oman kunnon tasosta riippumatta. Syyskuun ajan voit täyttää kuntokorttia ja lähettää sen kuukauden päätyttyä Lapin Näkövammaisten toimistolle kahvikilojen toivossa. Toimistolla arvotaan kolme korttia, jotka voittavat kilon kahvia tai teelajitelman. Lokakuun alussa palautuneet kuntokortit postitetaan Paralympiakomiteaan.

Kaikkien kuntoilijoiden kesken arvotaan palkintoja. Vie siis vaikka kaverisi tai naapurisi lenkille tai sieneen – liikkua voi monella tavalla!

Vinkkejä, liikkuvaisia tarinoita ja sekä sähköinen että tulostettava kuntokortti löytyy Kuntokuu-sivustolta. Paperisia kuntokortteja voit tilata myös sähköpostitse osoitteesta tiina.siivonen@paralympia.fi tai Lapin Näkövammaisten toimistolta p. 0400 146 641. Toimiston postiosoite on Lapin Näkövammaiset Ry, PL 33, 96101 Rovaniemi.

Yt,

Jukka Loijas
Järjestösihteeri
puhelin: 0400 146 641
sähköposti: jarjestosihteeri@lapinnakovammaiset.fi

 

​4. ERITYISUIMAKORTTI ROVANIEMELLÄ

Rovaniemen kaupunki on ottanut käyttöön erityisuimakortin.

Erityisuimakortin tarkoitus on tukea niiden kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta, joilla on haasteita harrastaa muita liikuntamuotoja kuin vesiliikuntaa.

Paralympiakomitean suositusten mukaisesti erityisuimakortti voidaan myöntää sellaisille kuntalaisille (rovaniemeläinen), joilla on voimassa oleva EU-vammaiskortti, liikuntaesteisen pysäköintilupa tai näkövammaiskortti tai kuulovammaiskortti (ei erillistä korttia, käyttävät EU vammaiskorttia merkintä A).

Lisäksi seuraavia pitkäaikaissairauksia poteville kuntalaisille voidaan erityisuimakortti myöntää (todisteena Kelakortin korvausnumero):

Diabetes, insuliinihoito 103
Kilpirauhasen vajaatoiminta 104
Myasthenia gravis, lihastauti 108
MS-tauti 109, 303
Parkinsonin tauti ja siihen verrattavat liikehäiriöt 110
Epilepsia ja siihen verrattavat kouristustilat 111
Vaikeat psykoosit ja muut vaikeat mielenterveyden häiriöt 112, 188
Elinsiirron tai kudossiirron jälkitila 127
Krooninen sydämen vajaatoiminta 201
Hajapesäkkeiset sidekudostaudit, reumaattiset niveltulehdukset ja niihin verrattavat tilat 202
Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset
keuhkosairaudet 203
Krooninen verenpainetauti 205
Krooninen sepelvaltimotauti ja krooniseen sepelvaltimotautiin liittyvä rasva-aineenvaihdunnan häiriö 206

Erityisuimakortti on voimassa ostopäivästä puoli vuotta tai yhden vuoden. Puolivuosikortin hinta on 50 € ja vuosikortin 100 €. Kortista peritään hinnan lisäksi myös asiakashinnaston mukainen panttimaksu (4€). Erityisuimakortti ostetaan uimahalli Vesihiiden kassalta. Kun ostat korttia esitä erityisuimakorttiin oikeuttava dokumentti ja todista henkilöllisyytesi. Erityisuimakortti ladataan uimahallin kulkukortille, ja se on henkilökohtainen. Kortin väärinkäytöstä voidaan evätä kortin käyttö jatkossa. Erityisuimakortti käy uimahalli Vesihiiteen.

Lisätietoja; Uimahalli Vesihiisi Jari Virta puh. 040 7027285, Katriina Merkkiniemi puh. 040 5625337

Tai tästä linkistä- Ulkoinen linkki

Terveisin,
Katriina Merkkiniemi
Rovaniemen kaupunki
Liikuntapalvelut

 

​5. KEMIN TAPAHTUMIA (PÄIV. ILMOITUS)

Annantupa, Keskuspuistokatu 28, 2.kerros

Ilonan kerho HUOM. AIKA maanantai 26.9. klo 12

15.10 lauantai Valkoisen kepin päivä

17.10 maanantai klo 13 Naisten vertaistukiryhmä

Majakkatalo/ Pohjoisrantakatu 14

-Parillisen viikon maanantaina Muistikahvila klo 14-15.30

Kesän mietteitä ja tulevaa syksyä… Tervetuloa!

 

​6. TORNION TAPAHTUMIA

Kerho lokakuun 11 pv klo 15-17 Meäntalolla Vapaudenk.19. Vesijumppa torstaisin klo 10.30 Saarenvireessä Pitkäkatu 7.

 

​7. VERTAISKAHVILA ROVANIEMEN PALVELUKESKUKSESSA 27.9.

Matalan kynnyksen Vertaiskahvila näkövammaisten palvelukeskuksessa kuukauden viimeinen tiistai klo 12. Rupattelut kahvikupposen äärellä seuraavan kerran ti 27.9 klo 12. Tule sellaisena kuin näet. Vertaiskahvilan jälkeen mahdollisuus kuunnella teams-yhteydellä praateja klo 13 alkaen.

 

​8. PRAATI – PUHUMA JA SANOMA 27.9.

Lapin Näkövammaiset ry:n kuukausittainen puhekanava vapaaseen ajatusten vaihtoon välillä asiasta ja enimmäkseen sen ulkopuolelta.

Seuraavat praatit ti 27.9. klo 13 alkaen. Vieraana näkövammaisten kuntoutusohjaaja Päivi Mäki-Jokela Mehiläinen Länsi-Pohjasta.

Pysyvä Teams-linkki praateihin- Ulkoinen linkki

Hox vertaiskahvila palvelukeskuksessa ennen praateja klo 12 alkaen. Vertaiskahvilassa voi myös kuunnella yhdessä etänä praateja klo 13 alkaen.

Klikkaa itsesi mukaan!

 

​9. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 28.9.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraava kokoontuminen 28.9. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

​10. NÄKÖVAMMAISTEN PALVELUT JA DIGIASIAA PELLOSSA 28.9.

Lapin Näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto järjestää palveluihin ja digiasioihin liittyvän ohjauspäivän Pellon seurakuntakodilla, osoitteessa Lapintie 3 keskiviikkona 28.9.2022, klo 10 - 13. Paikan päällä oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva ja ICT-kouluttaja Harri Koivisto.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille näkövammaisille henkilöille. Päivään osallistuminen ei edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä. Myös näkövammaiset naapurikunnista ovat tervetulleita.

Sannan kanssa voit keskustella näkövammaisuuteen liittyvistä palveluista sekä päivittää omat palvelutarpeesi ajan tasalle.

Diginurkassa voit tutustua Daisy-soittimiin ja puhelimiin. Lisäksi tarjoamme opastusta omien laitteidesi käyttöön ja ratkomme niissä esiintyviä ongelmia. Esiteltävänä uutuutena on puheohjelmalla varustettu MiniVision2-näppäinpuhelin.

Ei ilmoittautumispakkoa mutta voit ilmoittaa tulostasi keskiviikkoon 21.9.2022 mennessä Harrille, puhelimitse numeroon 044-3222588 tai sähköpostilla osoitteeseen ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi.

Olet sydämellisesti tervetullut viettämään päivää kanssamme, toivottelee Sanna ja Harri.

 

​11. OMPELUSEURAT ROVANIEMELLÄ 29.9.

Kokkoonnuthaan porisemhaan minun mökkiin os. Kotitie 1 torstaina 29.9. kello 13 päiväkahavin aikhaan. Voit tulla käsityön kans tai iliman, runon kans tai iliman... Ilimota tulostasi 27.9. mennessä puh. 040-5177231. Syämellisesti tervetuloa! T. Väyrysen Leena

Iloa elämään vertaistuen parissa!

 

​12. ETÄKIRJOITTAJAKURSSI – ILMOITTAUTUMINEN 29.9. MENNESSÄ

Lapin Näkövammaiset ry:n järjestämä kirjoittajakurssi tulee taas. Kurssi järjestetään etäyhteydellä ja ohjaajana toimii Virpi Peitso. Kurssin tarkempi sisältö ja tavoitteet sovitaan ohjaajan kanssa ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Yhdistys perii kurssista 10 € omavastuun.

Kurssi toteutetaan siten, että kahden viikon välein on tapaaminen, jossa saadaan vinkkejä kirjoittamiseen ja sovitaan kirjoitustehtävän aiheesta. Tapaamisen jälkeen kurssilaiset kirjoittavat tapaamisen pohjalta tekstin, josta opettaja antaa henkilökohtaista palautetta.

Kurssin ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 25.10. klo 10 - 12. Seuraavat tapaamiset ovat kahden viikon välein (ti 8.11. klo 10-12, ti 22.11. klo 10-12 ja viimeinen itsenäisyyspäivästä johtuen to 8.12. klo 10-12).

Tapaamisalustana käytämme Microsoft Teamsia. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen ja mikrofonin, älypuhelimen tai tabletin. Jos tekniikka tai oma osaaminen epäilyttää, ota yhteyttä tietotekniikkapalvelun Harriin (ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi, puh. 044 3222 588), niin epäilyt hälvenevät.

Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan sähköpostitse osoitteeseen toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse p. 0400 146 641 viimeistään to 29.9. Ensimmäistä kertaa kirjoittajakurssille osallistuvat ovat etusijalla, mutta muuten kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

​13. LUKUNURKKA 30.9.

Lukunurkassa keskustellaan seuraavalla kerralla Mikko-Pekka Heikkisen kirjoittamasta kirjasta ”Poromafia”. Kokoonnutaan Teamsin äärelle perjantaina 30.9., klo 12.00.

Mikäli mielenkiintosi heräsi tällaista kerhotoimintaa kohtaan, olet sydämellisesti tervetullut mukaan toimintaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, nroon 0400 – 146 641.

Iloisia lukuhetkiä kaikille, toivottavat Aimo, Leena ja Anne.

 

​14. KUN NÄKÖ HEIKKENEE -TILAISUUS YLITORNIOLLA 3.10.

Kun näkö heikkenee-tilaisuus Ylitorniolla!

Aika: 03.10.2022 klo. 10.00 - 13.00

Paikka: Ylitornion seurakunta/Miitti Olohuone.Alkkulanraitti 34.

Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla.

Tule juttelemaan näköasioista!

Esillä näkemisen apuvälineitä.

Kahvitarjoilu. Vapaa pääsy!

Tapahtuman järjestävät:

Ylitornion Seurakunta, Lapin näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto

 

​15. NÄKÖVAMMAINEN ASIAKKAANA -TILAISUUS YLITORNIOLLA 3.10.

Näkövammainen asiakkaana-tilaisuus Ylitorniolla!

Aika: 03.10.2022 klo. 14.00 - 16.00

Paikka: Ylitornion seurakunta/Miitti Olohuone.Alkkulanraitti 34.

Näkövammainen asiakkaana - tilaisuus ammattilaisille ja työssään näkövammaisia kohtaaville. Tilaisuudessa annamme tietoa näkövammaisuudesta, yleisimmistä silmäsairauksista sekä näkövammaispalveluista ja apuvälineistä.

Esillä näkemisen apuvälineitä. Tilaisuus on maksuton.

Tapahtuman järjestää: Ylitornion Seurakunta, Lapin näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto

 

​16. SALLAN NÄKÖVAMMAISTEN RETKIPÄIVÄ 5.10.

Sallan näkövammaisten kerho tekee retken Liisan mökille Mukkalaan ke 05.10. Kokoonnumme kirjaston parkkipaikalle klo 11.30. Arja ja Hannu.

 

​17. KITTILÄN KERHO 11.10.

Kittilän näkövammaisten kerho kokoontuu ti 11.10.2022 klo 11-13 Kullerossa, os. Sairaalatie. Kerhovieraana Vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi Lapin Näkövammaiset ry:stä. Tervetuloa mukaan. T. Vuokko

 

​18. NÄKÖVAMMAINEN ASIAKKAANA -TILAISUUS SODANKYLÄSSÄ 13.10.

Näkövammainen asiakkaana-tilaisuus ammattilaisille ja työssään näkövammaisia kohtaaville

Aika: To 13.10.2022 klo 10-11:30

Paikka: Hyvinvointikeskus Sopukka, kokoushuone Taiga.

Tilaisuudessa annamme tietoa näkövammaisuudesta, yleisimmistä silmäsairauksista, näkövammaispalveluista ja apuvälineistä.

Esillä näkemisen apuvälineitä. Mukana kokemusasiantuntija.

Vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestävät: Lapin näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto

Lisätietoja,

Näkövammaisten liitto / Sanna Piuva
Maakuntakatu 12, 96100 Rovaniemi
p. 0500 210 568
sanna.piuva@nkl.fi

 

​19. JUTTUA NÄKÖASIOISTA SODANKYLÄSSÄ TO 13.10.

Ethän jää yksin, kun näkö heikkenee?

Tarjolla on apua ja tukea!

Tule rohkeasti juttelemaan näköasioista kanssamme ja testaamaan näkemiseen liittyviä apuvälineitä.

Paikan päällä voit tavata myös kokemusasiantuntijoita.

Tilaisuus järjestetään Järjestökeskus Kitisellä (Jäämerentie 19)

to 13.10. klo 15–16.30.

Mukana juttelemassa vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi Lapin näkövammaiset ry:stä ja Sanna Piuva Näkövammaisten liitosta.

Tervetuloa!

 

​20. JUTTUA NÄKÖASIOISTA KÄDENTAITOJEN LOMASSA IVALON AINOLASSA PE 14.10.2022

Mistä apua, kun näkö heikkenee? Onko tietoa ja tukea tarjolla?

Tule juttelemaan näköasioista kanssamme ja testaamaan näkemiseen liittyviä apuvälineitä. Tilaisuus järjestetään osallisuuskeskus Ainolassa pe 14.10 klo 9-14. Ainolan käyntiosoite on Petsamontie 9.

Tapahtuma on tarkoitettu niin näkövammaisille ja näkemisen ongelmia kohdanneille kuin myös omaisille ja näkövammaistietoutta työssään tarvitseville henkilöille. Päivään osallistuminen ei edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä.

Paikan päällä voit tavata myös kokemusasiantuntijan, sekä kokeilla kuinka näppärästi näkkäriltä sujuu kädentaidot. Käsityöpajassa voit Anne Hirvasniemen ohjauksessa valmistaa perinneharja Viskaa tai mehiläisvahakynttilöitä. Materiaalit edellä mainittujen tuotteiden valmistamiseen löytyvät paikanpäältä ja niistä peritään pieni omavastuu. Voit tulla paikan päälle myös oman käsityösi kanssa.

Kahvia suolaisen ja makean kera on tarjolla koko ajan.

Mukana juttelemassa vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi Lapin näkövammaiset ry:stä ja Sanna Piuva Näkövammaisten liitosta.

Lisätietoja tapahtumasta Juha Romakkaniemi p. 040 7426970 tai vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

Tervetuloa!

 

​21. ROVANIEMEN KERHO 19.10.

Rovaniemen näkövammaisten kerho kokoontuu palvelukeskuksessa keskiviikkona 19.10. klo 12-14. Kerhossa vieraana NKL ry oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva ja yhdistyksen järjestösihteeri Jukka Loijas. Tervetuloa! T. Anja.

 

​22. RUOKAPORUKKA 19.10.

Ruokaporukka kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 19.10.2022 klo 17.00 Santas Döner, Koskikatu 18. Tervetuloa! -Jari

 

​23. POSION KERHO 20.10.

Posion näkövammaisten kerho kokoontuu to 20.10.2022 klo 11-13 seurakuntatalolla. Kerhossa vierailee Posion kunnanjohtaja Pekka Jääskö. Tervetuloa!

 

​24. KÄSITYÖKURSSI KEMISSÄ 23. – 25.11.2022

Lapin Näkövammaiset ry järjestää yhteistyössä OK-Siviksen kanssa pienkorikurssin Kemissä Annantuvalla, osoitteessa Keskuspuistokatu 28, 23. – 25.11.2022

Ohjaajana toimii Anne Hirvasniemi. Materiaaleina pajassa ovat ekopäre ja rottinki. Kurssin aikana opit valmistamaan ekopäreestä pienen säilytyskorin, kassikorin tai jotain muuta oman tarpeesi mukaan; tai rottingista ikkunakoristeen tai pienkorin. Myös jokin muu oma käsityö voi olla mukanasi. Kurssilla on myös yleisavustaja. Hän avustaa ruokailuissa ja työskentelytilassa.

Kurssin omavastuuhinta on 30 €/osallistuja, sisältäen lounaan ja kahvit kurssipäivinä, sekä matkakulut halvimman matkustustavan mukaan.

Sitovat ilmoittautumiset Pirjolle puhelimitse 040 – 517 0803, viimeistään 9.11.2022. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdollinen erityisruokavaliosi.

TERVETULOA MUKAAN! toivottelee Anne ja Pirjo

 

​25. KIRJALLISUUSVIIKONLOPPU ROVANIEMELLÄ MARRASKUUSSA

Lapin Näkövammaiset ry, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Näkövammaisten Kirjastoyhdistys järjestävät kirjallisuusviikonlopun Rovaniemellä 11.-12.11.2022.

Perjantaina 11.11. ohjelmassa on klo 13 alkaen Everstinna esitys Rovaniemen teatterissa. Teatterin jälkeen klo 17-19 on Rosa Liksomin kirjailijavierailu Pohjanhovissa osoitteessa Pohjanpuistikko 2. Ennen kirjailijavierailua on osallistujille maksuton kahvitarjoilu klo 16.00 alkaen. Perjantai-iltana osallistujilla on mahdollisuus kokoontua Pohjanhovissa omakustanteisesti yhteiselle illalliselle. Kerro osallistumisestasi illalliselle ilmoittautumisen yhteydessä yhteistä pöytävarausta varten.

Lauantaina 12.11. ohjelmassa Pohjanhovissa on klo 10-12 luento Yrjö Kokosta. Luennon pitää Martti Rikkonen Yrjö Kokko -seurasta. Luennon jälkeen kirjallisuusviikonlopun päätteeksi osallistujille tarjotaan lounas.

Lapin Näkövammaiset ry:n jäsenillä on lisäksi mahdollisuus osallistua Pohjanhovissa lauantaina klo 13.30 alkaen yhdistyksen sääntömääräiseen syyskokoukseen. Syyskokouksen päätteeksi esiintyy tarinankerronnan tuore Suomen Mestari Matti Immonen.

Omavastuu:

Teatteriesityksestä peritään 15,00 euron omavastuu / osallistuja. Näkövammaisen henkilön avustaja pääsee teatteriin maksutta.

Lapin Näkövammaiset ry tukee lappilaisten näkövammaisten osallistumismahdollisuuksia kattamalla edullisimman matkustustavan mukaiset matkakulut.

Ilmoittautumisen suhteen etusijalla ovat henkilöt, jotka osallistuvat molempina päivinä koko kirjallisuusviikonlopun ohjelmaan. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Teatteriesitykseen on varattu 50 lippua.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot ma 10.10.2022 mennessä

p. 040 7426970 (Juha Romakkaniemi) tai p. 0400 146641 (toimisto) sähköpostitse: vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä kerro mahdollinen erityisruokavaliosi, sekä muut huomioitavaksemme pyytämäsi asiat osallistumisesi suhteen. Voit samalla kertaa ilmoittautua myös Lapin Näkövammaiset ry:n syyskokoukseen.

Rovaniemen ulkopuolelta tulevilla osallistujilla on mahdollisuus saada tukea majoituskustannuksiin. Majoituksen omavastuu 20 € / henkilö. Osallistujille on varattu 2hh huoneita hintaan 125,00 € / huone sis. aamupalan. Majoitus varataan / maksetaan ensin itse ja laskutetaan Lapin Näkövammaiset ry:ltä matkalaskulomakkeella tapahtuman jälkeen. Liitä kuitti matkalaskuun.

Majoitusvaraukset:

Internet- Ulkoinen linkki

Puhelimitse: 016 4654014 (Varaustunnus BLAP111122)

sähköpostitse pohjanhovi@scandichotels.com (Varaustunnus BLAP111122)

Huoneet ovat varattavissa 28.10.2022 mennessä tai hotellin varaustilanteen mukaan.