Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Apu­vä­li­neet

Näkövammaisille löytyy monia tietokoneen tai mobiililaitteen käytössä tarvittavia apuvälineitä.

Tällä sivulla

Mobiililaitteet

Applen mobiililaitteiden (iPhone, iPad ja jotkut iPod Touch -laitteet) iOS-käyttöjärjestelmä sisältää suurennusominaisuuden sekä VoiceOver-ruudunlukuohjelman ja sen käyttämät koneäänet. Myös Android-laitteet (muun muassa Samsung Galaxy -puhelimet ja -taulutietokoneet) sisältävät maksuttoman suurennusominaisuuden, TalkBack-ruudunlukuohjelman ja koneäänen.

Suurennusominaisuus ei vaikuta laitteen ohjauksen kosketuseleisiin, mutta sen sijaan ruudunlukuohjelmaa käytettäessä kosketuseleet ovat erilaiset.

Markkinoilla on lukuisia näkövammaisille käyttäjille kehitettyjä maksuttomia ja maksullisia mobiilisovelluksia, jotka esimerkiksi tukevat itsenäistä liikkumista, muuntavat painetun tekstin puheeksi (tekstintunnistus, OCR) sekä toistavat ääni- ja e-kirjoja.

Ruudunlukuohjelma

Ruudunlukuohjelma lukee ääneen tietokoneen näytöllä olevan tekstin. Se kertoo myös muuta tietoa, jota tietokoneen käyttäjä ei näe. Se voi siirtää tekstin myös pistenäytölle. Ruudunlukuohjelman asetuksilla valitaan, miten ja minkälaista tietoa se kertoo. Asetukset voivat olla sellaisia, että ne ovat käytössä kaikissa tilanteissa tai vain tietyssä ohjelmassa. Näitä ovat esimerkiksi puhenopeus, välimerkkien puhuminen ja puhekieli. Ruudunlukuohjelmaa ohjataan näppäinkomennoilla. Ruudunlukuohjelmia ovat esimerkiksi Jaws- Ulkoinen linkki, NVDA- Ulkoinen linkki,  ja Microsoftin Lukija- Ulkoinen linkki.

Puhesyntetisaattori

Puhesyntetisaattori on erillinen ohjelma, joka tulee ruudunlukuohjelman ja puhetuellisen suurennusohjelman mukana. Se ei toimi ilman niitä. Puhesyntetisaattoreita voi hankkia erikseen, koska eri kielillä olevat tekstit vaativat eri puhesyntetisaattorin. Puhetta kuunnellaan yleensä kuulokkeilla, jotta ääni ei kuulu ympäristöön. Puhesyntetisaattoreita ovat mm. Mikropuhe- Ulkoinen linkki, eSpeak- Ulkoinen linkki ja Vocalizer- Ulkoinen linkki.

Pistenäyttö

Pistenäyttö on lisälaite, jossa on yksi tekstirivi. Siitä voi lukea pistekirjoituksena ruudulla olevaa tekstiä. Pistenäytön rivin pituus vaihtelee yleensä 40:stä 84:ään merkkiin. Älypuhelimen kanssa käytetään myös pienempiä pistenäyttöjä. Pistenäytössä on näppäimet, joilla voidaan selata ruudun sisältöä. Yleensä pistenäyttö seuraa ruudulla olevaa kohdistinta. Joissain malleissa on pistekirjoitusnäppäimistö. Pistenäyttö tarvitsee toimiakseen aina ruudunlukuohjelman. Pistenäyttöjä ovat esimerkiksi Focus- Ulkoinen linkki, Seika- Ulkoinen linkki ja Brailliant- Ulkoinen linkki.

Skanneri ja tekstintunnistusohjelma

Skannerilla siirretään painettu teksti tietokoneelle. Älypuhelimessa tämä tapahtuu puhelimen kameran ja jonkin ohjelman avulla. Tekstintunnistusohjelma muuttaa tekstin apuvälineillä luettavaan ja muokattavaan muotoon. Tämä on tapa, jolla sokea voi itsenäisesti lukea painettua tekstiä. Käsin kirjoitettua tekstiä tekstintunnistusohjelma ei pysty tunnistamaan. Tekstintunnistusohjelmia ovat mm. OmniPage- Ulkoinen linkki ja ABBYY FineReader- Ulkoinen linkki.

Pistekirjoitin

Pistekirjoitin tulostaa tietokoneella kirjoitetun tekstin pistekirjoitukselle. Teksti pitää muuntaa erillisellä ohjelmalla pistetulostusta varten. Paperina voidaan käyttää tavallista kopiopaperia, jos pistekirjoituksen ei ole tarkoitus kestää pitkäaikaista säilytystä. Pistekirjoitin tarvitsee melukaapin kovaäänisyytensä vuoksi. Pistekirjoittimia ovat Braillo- Ulkoinen linkki ja INDEX Everest- Ulkoinen linkki.