Ajankohtaista


Yhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

VERKKOSEITA VIIKKO 15 / 6.4.2020

VERKKOSEITA VIIKKO 15 / 6.4.2020

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin. Palvelumuoto
on maksuton. Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset.

Veikkaus tukee toimintaamme.

Verkkoseidan sisältö

1. YHDISTYKSEN JA MUIDEN TOIMIJOIDEN TAPAHTUMIEN JA TOIMINTOJEN PERUUTUKSIA KORONAVIRUKSEN VUOKSI
2. THL:n AJANKOHTAISTA KORONAVIRUKSESTA
3. OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA
4. NÄKÖVAMMAISTEN LIITTO TIEDOTTAA
5. NKL:N KYSELY KORONAEPIDEMIAN VAIKUTUKSISTA NÄKÖVAMMAISEN ARKEEN
6. NKL – HENKILÖKOHTAINEN APU VAARASSA
7. SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TIEDOTE
8. NÄKÖVAMMAISET KÄSITYÖNTEKIJÄT RY TIEDOTTAA
9. KÄSITYÖTOIMINNAN UUSIA MUOTOJA
10. TALKOOTEMPAUS VUONNA 2020 (TILKKUTALKOOT)
11. VUODEN 2020 STEA-KURSSIT
12. TUETTU LOMA SAARISELÄN KIILOPÄÄLLÄ
13. SOLARIS LOMAT HAETTAVISSA VUODELLE 2020
14. MINUN NÄKÖINEN MIELI – PUHELINRINKI
15. KIRJA-SKYPE RYHMÄ
16. ROVANIEMEN KAUPUNGIN OHJE HENKILÖKOHTAISEN AVUN TYÖNANTAJILLE KORONAVIRUKSESTA
17. YLEN KUVAILUTULKATTU OHJELMISTO KEVÄÄLLÄ 2020
18. LAPIN KANSAN LISTA AVUNTARJOAJISTA JA NEUVONTAPUHELIMISTA (LINKKI)


1. YHDISTYKSEN JA MUIDEN TOIMIJOIDEN TAPAHTUMIEN JA TOIMINTOJEN PERUUTUKSIA KORONAVIRUKSEN VUOKSI

Lapin Näkövammaiset ry:n kaikki tapahtumat peruutetaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 31.5.2020 saakka.

Yhdistyksen toimisto pidetään toistaiseksi vierailijoilta suljettuna. Työntekijät ovat osittain etätöissä ja tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Äänilehtitoiminta supistuu toistaiseksi. Osa lehdistä jätetään kokonaan lukematta, osa lehdistä luetaan vain osittain. CD-levyjen postittamisesta vastaava Näkövammaisten liitto on ilmoittanut, että äänilehtien tuotantoa pyritään jatkamaan. On kuitenkin mahdollista, että CD-levyjen tulo loppuu kokonaan. Verkkokuuntelu toimii normaalisti. Tilannetta seurataan ja ohjeistusta tarkennetaan huhtikuun aikana.

Päätökset kevään muiden tapahtumien järjestämisestä tehdään myöhemmin. Tällä hetkellä oletusarvoisesti mitään tapahtumaa ei järjestetä ellei siitä erikseen mainita.

Myös useat muut yhdistykset ja kunnat ovat sulkeneet esimerkiksi kerhotoimintoja, sisäliikuntapaikkoja ja kuntosaleja tai siirtyneet etätyöhön joko määräaikaisesti tai toistaiseksi.

Lisätietoja:
Vastaava ohjaaja Juho Hiltunen
puh. 040 742 6970
vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi


2. THL:n AJANKOHTAISTA KORONAVIRUKSESTA

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Päivitetty su 5.4. klo 14.15
(Huom. THL:n nettisivuilla on laaja tietopaketti koronaviruksesta. Tässä on vain osa materiaalista.)

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Koronavirustartuntoja on todettu maailmalla yhteensä yli miljoona. Valtaosa tartunnan saaneista on parantunut. Yhteensä 208 maata, aluetta ja territoriota on raportoinut tartunnoista.

THL seuraa ja arvio tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Suomen tilanne

Suomessa on tähän mennessä todettu 1927 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta (5.4.2020 klo 14:15).

Suurin osa Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on ollut lieviä ja sairaalahoidosta
on toipunut ja kotiutunut useita henkilöitä.

Riski tartunnan saamiselle on kuitenkin kohonnut koko maassa ja Suomessa varaudutaan laajempaan epidemiaan.

Epidemia etenee eri tahdissa eri puolilla maata. Tartuntoja on todettu jokaisessa maakunnassa. Valtaosa tapauksista, tällä hetkellä 1 189, on todettu Uudellamaalla.

Kaikki tartuntaketjut eivät ole enää tiedossa. Tartuntaketjuja pyritään edelleen selvittämään, jotta epidemian etenemistä voidaan hidastaa.

Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallitus on linjannut toimenpiteitä, joilla pyritään estämään uusia koronavirustartuntoja ja hidastamaan epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Fyysisten kontaktien rajoitukset ovat todennäköisesti hidastaneet epidemian etenemistä Suomessa.

Kouluja ja oppilaitoksia on suljettu, julkisia kokoontumisia, liikkumista ja rajanylittämistä rajoitetaan, ja sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia lisätään. Rajoitukset ovat voimassa 13.5. saakka.

Uudenmaan maakunta on eristetty muusta Suomesta. Maakuntarajan yli tapahtuvaa liikennettä rajoitetaan, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vapaa-ajan matkustus Uudenmaan maakuntarajan yli ei ole sallittua. Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 28.3.- 19.4.2020.

Epidemiatilanne muaalla maailmalla


Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.

Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Monet maat ovat asettaneet matkustusrajoitteita epidemian leviämisen estämiseksi.

Epidemia on laajalti käynnissä monissa maissa, muun muassa Yhdysvalloissa on raportoitu yli 270 000 tapausta.

Epidemian alkulähteillä Kiinassa epidemia vaikuttaa laantuneen. Koronaepidemia lähti käyntiin Hubein maakunnasta. Hubein naapurimaakunnassa, Henanissa on todettu uusia tautitapauksia. Osa Henaninen maakunnasta on eristetty uusien tartuntojen leviämisen estämiseksi. (Tieto päivitetty 1.4., korjattu 3.4.: vain osa Henanin maakunnasta on eristetty)

Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista toistaiseksi.


3. OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA

Hyvät kanssaihmiset,
Vaikka emme voi nyt kasvotusten tavata, olemme täällä linjojen päässä teitä varten.
Palvelemme teitä oikeuksienvalvontayksikössä puhelimitse ja sähköpostitse.
Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi olemme peruneet asiakastapaamiset sekä yleisötilaisuudet toistaiseksi. Tulemme kevään aikana järjestämään kaikille näkövammaisille, omaisille ja läheisille terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tilaisuuksia, joihin osallistuminen on mahdollista etänä.

Lapissa yhteydenottoihin vastaa
Sanna Piuva
0500 210 568
sanna.piuva@nkl.fi
Sosiaaliturvapäällikkö: Laura Tolkkinen, 050 585 0374, laura.tolkkinen@nkl.fi
Toimistosihteeri: Taina Strang-Suninen, 050 471 0648
Ollaan yhteyksissä!


4. NÄKÖVAMMAISTEN LIITTO TIEDOTTAA

Palveluja poikkeustilanteessa

Näkövammaisten liitto palvelee tutuin tavoin, vaikka teemmekin lähinnä etätöitä.
Esimerkiksi oikeuksienvalvonnan, työelämäpalvelujen ja tiedonsaantipalvelujen asiantuntijamme vastaavat tavalliseen tapaan puhelimeen ja sähköpostiin. Löydät yhteystiedot verkkosivuiltamme ja uunituoreen palvelevan puhelimemme numeron tästä tiedotteesta.

Koonti uusista palveluistamme sekä muutoksista tuttuihin palveluihimme löytyy verkkosivultamme. Olemme aktiivisesti äänessä myös sosiaalisessa mediassa (facebook.com/NKLry ja twitter.com/NKLry).

Näkövammaisten liiton palveleva puhelin

Monet julkiset, yksityiset ja järjestöjenkin palvelut ovat koronaviruksen vuoksi tauolla,
mutta tiedon- ja tuentarve ei lakkaa, vaan on tällä hetkellä jopa normaaliakin suurempi. Siksi tänään avautuu Näkövammaisten liiton palveleva puhelin, joka vastaa arkisin klo 10–18 numerossa 050 470 0371. Palvelevan puhelimen kautta tavoitat Näkövammaisten liiton asiantuntijat, jotka vastaavat kysymyksiin esimerkiksi vammaispalvelujen hakemisesta sekä muista palveluista näkövammaisille. Puhelin palvelee erityisesti nyt korona-aikana.
Muistutamme, että vammaispalvelujen hakemuksia voi laittaa vireille normaalisti myös tällä
hetkellä. Vammaispalvelua koskeva asia voidaan viranomaisen luvalla saattaa vireille myös sähköpostitse tai suullisesti, ja näissä poikkeusoloissa puhelimitse annettu suullinen hakemus on varteenotettava vaihtoehto. Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan työntekijät auttavat hakemusten laatimisessa ja vireille saattamisessa. Myös muutoksenhaku ja valitusprosessit jatkuvat tavalliseen tapaan. Jos saat hakemukseesi kielteisen päätöksen, olethan pikaisesti yhteydessä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan työntekijöihin, jotta voimme laittaa oikaisuvaatimuksen vireille.

Ajankohtaista Näkövammaisten liitosta -äänitiedote

Koronavirus on aiheuttanut monenlaisia muutoksia näkövammaisyhdistysten toimintaan ja esimerkiksi monien äänilehtien tekeminen on keskeytetty ainakin huhtikuun loppuun saakka. Jotta tavoittaisimme myös ne ihmiset, jotka eivät käytä esimerkiksi sosiaalista mediaa ja sähköpostia, Näkövammaisten liitto lähettää heille tällä viikolla äänitiedotteen cd- ja Daisy-julkaisuina. Äänitiedote tavoittaa siis noin 4 000 näkövammaista suomalaista. Äänitiedotteella tarjotaan ajankohtaista tietoa järjestömme toiminnasta ja tuesta tänä poikkeuksellisena aikana, ja äänitiedote lähetetään säännöllisesti niin kauan kuin tämä poikkeustila jatkuu.

Apua päivittäisissä toimissa

Useat kaupat ovat tarttuneet toimeen ja ojentavat auttavan kätensä riskiryhmille nyt koronaviruksen aikaan. Monet kaupat pitävät ovensa auki riskiryhmille ennen kaupan avaamista isolle yleisölle. Tarjolla on myös erilaisia kauppakassipalveluita ja kotiinkuljetusta. Useat paikalliset pienyrittäjät, kuten lounasruokapaikat ja taksiyrittäjät kuljettavat nyt esimerkiksi ruokaa kotiovelle.
Lisätietoja saat oman alueesi oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta. Jos sinulla ei ole suoraa numeroa, tavoitat alueesi työntekijän palvelevasta puhelimestamme p. 050 470 0371


5. NKL:N KYSELY KORONAEPIDEMIAN VAIKUTUKSISTA NÄKÖVAMMAISEN ARKEEN

Näkövammaisten liitto haluaa kuulla koronaepidemian vaikutuksista näkövammaisten arkeen. Monia saattaa mietityttää, saako kaupassa enää henkilökunnan apua ostosten tekoon, miten apteekissa asioidaan tai miten toimitaan henkilökohtaisen avustajan kanssa. Toivomme, että kerrot, miten asioiden hoitaminen ja palveluiden saaminen on muuttunut.

Keräämme tietoa siitä, miten poikkeuksellisissa oloissa tulisi viestiä, jotta jokainen saa tietoa ajankohtaisista asioista esimerkiksi näkövammasta huolimatta. Näin opimme tulevien mahdollisten kriisien varalle ja saamme muutenkin hyödyllistä tietoa viestintämme ja vaikuttamistyömme tueksi. Viemme viestiä eteenpäin myös julkiselle sektorille.

1. Mitä muutoksia tai vaikeuksia korona on tuonut arkeesi?

2. Miten välttämättömät päivittäiset toimet, kuten kaupassakäynti, työ, opiskelu ja terveydelle välttämätön liikunta ovat sujuneet?

3. Mistä olet saanut apua arkeen, jos olet sitä tarvinnut? Esim. kunta, omaiset, yhdistykset, naapuri, ystävät.
4. Jos sinulla on henkilökohtainen avustaja, oletko saanut vastauksia työsuhteeseen liittyviin kysymyksiin? Mistä/keneltä olet saanut apua ja tietoa?

5. Jos käytät vaikeavammaisen kuljetuspalvelua liikkumiseen, miten koronavirusepidemia on vaikuttanut taksin käyttöön?

6. Miten olet saanut tietoa koronaepidemiaan liittyvistä erityispalveluista? Esim. kunnan palvelut, terveydenhuollon palvelut, vapaaehtoinen kauppapalvelu, yhdistysten ohjeet omille jäsenille.

Kyselyyn vastaaminen tapahtuu avoimilla vastauksilla ja vastausaikaa on 17.4.2020 saakka.

Kyselyyn voi vastata sähköisesti tai puhelimitse. Sähköisesti voit vastata kyselyyn täältä: https://link.webropolsurveys.com/S/87D7664ACD5D0B17
Puhelimitse vastauksia vastaanottaa järjestöassistentti Kaisamaria Alanen, p. 09 3960 4666 klo 9-11 maanantaista perjantaihin.


6. NKL – HENKILÖKOHTAINEN APU VAARASSA

Näkövammaisten ihmisten henkilökohtainen apu vaarassa koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi Koronatilanne aiheuttaa moninaisia ongelmatilanteita näkövammaisille henkilökohtaisen avun käyttäjille.
 
“Näkövammaisten liiton tietoon on jo tullut vaikeita tilanteita. Henkilökohtainen avustaja oli kieltäytynyt saapumasta työhönsä, kun työnantaja oli yli 70-vuotias näkövammainen. Avustaja oli kieltäytyessään vedonnut maan hallituksen antamaan ohjeeseen yli 70-vuotiaiden suojaamisesta”, kertoo oikeuksienvalvonnan asiantuntija Annika Tyynysniemi.
 
”Toisena esimerkkinä: kunta ei ollut järjestänyt sijaista, kun näkövammaisen henkilökohtainen avustaja oli sairastunut. Sijaisjärjestelyt jätetään näkövammaisen omalle vastuulle, mutta sijaisen etsiminen ei ole onnistunut, jos näkövammaisella ei ole tarvittavia digitaalisia laitteita tai sähköisen asioimisen taitoja.”
 
Henkilökohtainen apu on vammaispalvelulain mukaisen palvelu, joka mahdollistaa monelle näkövammaiselle itsenäisen arjen asioiden hoitamisen, työnteon ja opiskelun. Näkövammaiset tarvitsevat henkilökohtaista apua usein myös tiedonsaannissa ja tavallisen arjen asioiden hoitamisessa. Henkilökohtainen avustaja on apuna näkemistä vaativissa asioissa ja toimii siis ennen kaikkea näkövammaisen silminä.
 
Näkövammaisten liitto on huolissaan muun muassa yksinasuvista näkövammaisista, jotka tarvitsevat välttämättä päivittäisissä asioissaan toisen henkilön apua.
 
“Jos apu jää saamatta, voi näkövammainen pahimmassa tapauksessa jäädä vaille elintärkeää asiointi- ja muuta apua. Esimerkiksi iäkkäät näkövammaiset eivät välttämättä pysty itsenäisesti käyttämään digitaalisia asiointitapoja, kuten tilaamaan ruokaa netistä”, kertoo oikeuksienvalvontalakimies Elli Björkberg.
 
Digitaalinen asiointi ei läheskään aina tarjoa apua näkövammaisille, sillä monet kaupalliset palvelut ja asiointipalvelut ovat näkövammaisten saavuttamattomissa, koska ne eivät toimi näkövammaisen käyttämien apuvälineiden kanssa. Esimerkiksi ruokaostosten kotiin tilaaminen on yksi esimerkki sähköisestä palvelusta, jonka ei välttämättä toimi näkövammaisten käyttämillä apuvälineillä.
 
Kuntien tulee varmistaa henkilökohtainen apu
 
He, joiden henkilökohtainen apu toteutetaan työnantajamallilla, kohtaavat ongelmia avustajan sairastuttua tai muusta syystä estyttyä tulemasta töihin.
 
Pääsääntö on, että vammaisen ihmisen kotikunta vastaa hänen perusoikeuksiensa
toteutumisesta ja palveluiden järjestämisestä. Tällaisissa keskeytys- ja häiriötilanteissa kunnan tulee järjestää välttämättömät palvelut viipymättä.
 
Poikkeustilanne ei saa vaarantaa kenenkään näkövammaisen ihmisen välttämätöntä apua arjen toimissa, kuten ruokaostosten tekemisessä, tiedonsaannissa, terveysulkoilussa tai ruoanlaitossa. Se ei myöskään saa vaarantaa kenenkään näkövammaisen työssäkäyntiä tai opiskelua. Henkilökohtaisen avun osalta tämä koskee sekä työnantajamallia että muita järjestämistapoja.
 
Työnantajamalliin liittyy työnantajavelvollisuuksia, joita tulee noudattaa myös
poikkeusoloissa.  
 
“Työnantajan, eli tässä tapauksessa näkövammaisen ihmisen, tulee kaikissa oloissa huolehtia muun muassa työsuojelusta niin, että työntekijä pystyy turvallisesti tekemään työtään myös esimerkiksi silloin, jos työnantajan epäillään sairastuneen koronavirukseen", kommentoi oikeuksienvalvontalakimies Björkberg.
 
Henkilökohtaista apua saavien näkövammaisten tulee saada kunnalta apua ja ohjeita muun muassa sijaisten palkkaamiseen. Kunnan tulee pystyä toteuttamaan henkilökohtainen apu, vaikka sairastuneelle tai karanteenissa olevalle avustajalle ei saataisi sijaista nopealla aikataululla. Toimivia tapoja ovat joko palvelusetelimalli tai
suoraostosopimus henkilökohtaisen avun palveluita tarjoavalta yritykseltä. Yksi
mahdollisuus palvelun toteuttamiseen on, että omainen toimii näkövammaisen avustajana poikkeuksellisten olojen ajan.
 
Kuntien tulee ehdottomasti varautua poikkeustilanteisiin ja mahdollistaa moninaiset joustot henkilökohtaisen avun toteutumiseksi.
 
Hyviä käytäntöjä kunnissa
 
Näkövammaisten liittoon on kantautunut myös paljon iloisia uutisia. Monissa kunnissa on otettu käyttöön palveluita ja käytäntöjä, jotka tässä poikkeustilanteessa tukevat upeasti myös näkövammaisia ihmisiä.
 
”On kuntia, jotka antavat vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalvelumatkoja esimerkiksi kauppakassipalvelun toimittamista varten asiakkaan kotiin. Kuntia, joissa kuljetuspalvelumatkojen yhdistely on keskeytetty, kyydin ennakkotilausaika on poistettu tai sitä on olennaisesti lyhennetty.  Nämä ovat loistavia esimerkkejä siitä, kuinka tässä tilanteessa voidaan joustavasti sovittaa palveluja siten, että vältetään turhaa fyysistä kontaktia, mutta silti ihmiset saavat tarvitsemansa välttämättömät palvelut. Tämä toimii hyvin osalla näkövammaisista”, iloitsee oikeuksienvalvonnan asiantuntija Tyynysniemi.
 
Tukea ja tietoa Näkövammaisten liitosta
 
Palveleva puhelin kuuntelee ja tukee arkipäivisin klo 10–18 numerossa 050 470 0371. Vastaajina Näkövammaisten liiton asiantuntijat.   
Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat (vaihde p. 09 396 041) auttavat henkilökohtaisen apuun liittyvissä kysymyksissä.
Työelämäpalveluiden asiantuntijat (vaihde p. 09 396 041) vastaavat työelämään, yrittäjyyteen ja opiskeluun liittyviin kysymyksiin.


7. SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TIEDOTE

Yhdenvertaisuus toteutuu koronavirustilanteessa – jokainen saa tarvitsemansa avun ja
hoidon
Sosiaali- ja terveysministeriö 3.4.2020 11.36 Tiedote 77/2020
Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa, että myös poikkeusoloissa kuntien on turvattava sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden oikeus saada tarvitsemansa palvelut yksilöllisiä tarpeita vastaavasti. Tämä koskee yhdenvertaisesti kaikkia ihmisryhmiä, kuten vammaisia henkilöitä. Sama yhdenvertaisuus koskee myös tehohoitoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö kiinnittää huomiota Suomen Tehohoitoyhdistyksen vuonna 2019 julkaisemiin eettisiin ohjeisiin. Niiden mukaan jokaisella ihmisellä on tilapäiseen hengenvaaraan jouduttuaan yhtäläinen oikeus tehohoidon tarpeen arviointiin.

Mielenterveysongelma, päihderiippuvuus, muistisairaus tai vammaisuus eivät saa estää pääsyä tehohoidosta mahdollisesti saatavan hyödyn arviointiin.

YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista velvoittaa sopimuksen ratifioineet valtiot, mukaan lukien Suomi, toteuttamaan kaikki tarvittavat toimet varmistaakseen vammaisten ihmisten suojelun ja turvallisuuden myös vaaratilanteissa.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot kuuluvat edellä mainitussa sopimuksessa tarkoitettuihin vaaratilanteisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee yhteistyötä valtakunnallisten vammaisjärjestöjen yhteistyöjärjestö Vammaisfoorumi ry:n kanssa varmistaakseen vammaisten henkilöiden suojelun ja turvallisuuden koronavirustilanteessa.

Vammaisia henkilöitä ei rajata pois tehohoidosta

Sosiaali- ja terveysministeriön 20.3.2020 julkaisemassa ohjeessa on listattu useita keinoja, joilla ensihoitopalveluja, terveydenhuollon päivystystä ja tehohoidon kapasiteettia voidaan koronavirustilanteessa kiireellisesti nostaa. Keinoja ovat muun muassa kiireettömän hoidon supistaminen, hoitajien lisäkoulutus ja lomien peruuttaminen.
Ohjeen mukaan raskain tehohoito on kohdennettava siitä eniten hyötyville. Tämä ei tarkoita sitä, että jokin ihmisryhmä suljettaisiin tehohoidon ulottuvilta. Tällaista rajausta ei löydy mistään muustakaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeesta. Tehohoitoa koskevat
päätökset tekee aina hoitava lääkäri yksilöllisesti tilannetta arvioiden.
Vammaisuus tai toimintarajoite ei lähtökohtaisesti tarkoita, että henkilö kuuluisi riskiryhmään. Kuten muillakin ihmisillä, myös vammaisella henkilöllä voi olla sellainen perussairaus, joka lisää hänen riskiään saada vakava koronavirusinfektio.

Monet vammaiset henkilöt ovat kuitenkin erityisen haavoittuvassa asemassa vallitsevien poikkeusolojen aikana. Ministeriö korostaa, että poikkeusoloissa on kiinnitettävä erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa olevien ja erityistä tukea tarvitsevien oikeuksien toteutumiseen.  

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjiä ja palveluntuottajia koronavirustilanteen johdosta syntyneissä poikkeusoloissa tiiviissä yhteistyössä muun muassa sairaanhoitopiirien johdon ja Valviran kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeriön antamat viranomaisohjeet ja päätökset koronavirustilanteessa löytyvät kootusti stm.fi -verkkopalvelussa:
https://stm.fi/stm-ohjeet-koronavirustilanteessa

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies, VANEn puheenjohtaja Riitta Burrell, riitta.burrell@stm.fi
sosiaali- ja terveysministeriön verkkopalvelu | stm.fi | viestinta@stm.fi


8. NÄKÖVAMMAISET KÄSITYÖNTEKIJÄT RY TIEDOTTAA

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry ilmoittaa peruutuksista koronaviruksen (COVID-19)
vuoksi sekä tulevasta Super-viikonlopusta 3. - 5. heinäkuuta 2020 Ylöjärven
Koivupuistossa.

Merkitse kalenteriisi jo tämä viikonloppu, jolloin kaikki käsitöiden ystävät kokoontuvat toiminnan merkeissä. Pidetään kokousta, vietetään kesää jutustellen ja ideoita vaihdellen.

Vuosikokous 28.3.2020 on peruttu ja kokous siirretään pidettäväksi Ylöjärvelle Koivupuistoon pe 3.7.2020 alkaen klo 16-18 välillä. Tarkempi aikataulu ja oheisohjelma
tarkennetaan kesäkuussa.

Myös käsityövastaavien koulutuspäivä 27.3.2020 peruuntuu ja se siirretään Ylöjärvelle Koivupuistoon pidettäväksi pe 3.7.2020 klo 9.00-16.00. Tarkempi aikataulu ja ohjelma ilmoitetaan kesäkuussa.
Yhdistyksen kesäpäivät pidetään vuosikokouksen jälkeen seuraavana päivänä eli alkuperäisen suunnitelman mukaan la 4. - su 5. heinäkuuta 2020. Paikkana on myös Ylöjärven Koivupuisto.
Ilmoitamme kesäkuussa tarkat ja vahvistetut aikataulut sekä mahdolliset yhteiskuljetukset.
Terveisin, Hallitus


9. KÄSITYÖTOIMINNAN UUSIA MUOTOJA

Tämän maailman erikoistilanteen vallitessa, kun kaikki kerhotoimintakin on tauolla, tahdoin
yrittää toteuttaa käsityötoimintaa uudella tavalla. Tuumasta toimeen - tänään kokeiltiin
ensimmäistä kertaa Skype-käsityökerhoa. Aiheena meillä oli merimiessolmun tekeminen ja
osallistujia oli neljältä eri paikkakunnalta.

Ensin, kun olimme käsitelleet päivän polttavimman puheenaiheen, ryhdyimme
solmuhommiin. Lopputuloksena oli kaikilla osallistujilla onnistunut merimiessolmu hyppysissään.

Oli hieno, uusi tapa, järjestää käsityökerho ja seuraavan kokoontumisen sovimmekin jo kahden viikon päähän. Mikäli tällainen toimintamuoto herätti sinussa kiinnostusta, ota yhteyttä Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, puhelimitse 0400 - 146 641, tai sähköpostitse toimisto@lapinnakovammaiset.fi.

Käsityöterveisin,  Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen


10. TALKOOTEMPAUS VUONNA 2020 (TILKKUTALKOOT)

Korona-virusepidemia pelottelee meitä joka tiedotuskanavalta ja vaikuttaisi kolkuttelevan jo nurkan takana. Tieto siitä, että Lapin Näkövammaiset ry:n tapahtumat ovat peruttu ainakin tältä kuluvalta maaliskuulta, on varmaan tavoittanut jo sinutkin. Pidetään peukkuja, että Lapissa toimeen pannut radikaalit toimenpiteet pysäyttävät viruksen leviämisen ja pääsemme tapaamaan toisiamme useita kertoja vielä tämän kevään aikana.

Nyt, kun vietämme normaalia enemmän aikaa kotona, ehkä jopa yksin, on hyvä pitää
itsensä kuitenkin virikkeiden ympäröimänä. Ja käsityöt ovat tähän oiva ratkaisu. Tahdon muistuttaa teitä tänä vuonna meneillään olevasta talkootempauksesta.

Lapin Näkövammaiset ry:n käsityökerholaiset, Näppärät Näkkärit, on käynnistänyt tänä vuonna talkootempauksen oman yhdistyksemme toiminnan tukemiseksi. Nyt voit osallistua tilkkupeittojen valmistamiseen. Otamme vastaan tilkkulahjoituksia. Yhden tilkun koko tulee olla 50 silmukkaa leveä, 1,5 m pitkä. Langan tulee olla 7-veljestä-langan vahvuista.

Tilkut voit toimittaa Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen, osoitteeseen Maakuntakatu 12, 96100 Rovaniemi, jossa allekirjoittaneet yhdistävät tilkut peitoiksi. Valmiit peitot lahjoitetaan arpajaisvoitoiksi Lapin Näkövammaiset ry:n vuosikokouksiin tai käsityömyyjäisissä järjestettäviin arpajaisiin. Mikäli peittoja valmistuu useita, voidaan niitä myydä myös yksittäin. Peittoja valmistetaan sitä mukaa, kun tilkkuja alkaa ilmaantua ja niistä tuleva tuotto menee lyhentämättömänä Lapin Näkövammaiset ry:n toiminnan tukemiseen.

Palvelukeskuksessa aiemmin olleet, tähän työhön soveltuvat, langat ovat nyt loppuneet.

Mikäli lähipiirissäsi on henkilöitä, jotka haluaisivat osallistua toimintamme tukemiseen, tähän tilkkutempaukseen osallistuminen on hyvä tilaisuus siihen. Eli kaiken väriset tilkut ovat sydämellisesti tervetulleita vastaanotettaviksi!

Iloisia kudontahetkiä, sekä positiivisia että toiveikkaita ajatuksia, toivottavat, Anne ja Leena.
- Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen - Puh. 044 - 3612 774


11. VUODEN 2020 STEA-KURSSIT

Vuoden 2020 STEA-kurssit ovat luettavissa liiton www-sivuilla. Jatkamme edelleen viime vuonna käynnistyneillä kahdella STEAn kehittämishankkeella. Tämän lisäksi järjestämme yhdessä Neuroliiton kanssa avomuotoisen Voimavaroja arkeen -yhteistyökurssin. Toinen kursseista järjestetään keväällä Helsingissä ja sen kohderyhmänä ovat työelämässä olevat. Toinen yhteistyökurssi järjestetään syksyllä Turussa ja sen kohderyhmä ovat ikäihmiset. Lisätietoja Turun kurssista tulee alkukeväästä.

Stop työuupumukselle -kurssien avulla pyritään tukemaan näkövammaisen tai näköongelmaisen henkilön työssä jaksamista. Lisätietoja kurssista voi lukea: https://www.nkl.fi/fi/etusivu/kuntoutus/aikuiset/stop-tyouupumukselle-kurssi
 
Elämä omissa käsissä -kurssien avulla pyritään tukemaan yksin asuvien yli 30-60-
vuotiaiden näkövammaisten elämänhallintaa ja sosiaalista aktiivisuutta. Lisätietoja kurssista voi lukea: https://www.nkl.fi/fi/etusivu/kuntoutus/aikuiset/elama-omissa-kasissa

Voimavaroja arkeen -kurssilla kartoitetaan ja pohditaan arjessa tarvittavia voimavaroja ja itsestä huolehtimista sekä suhdetta omaan ympäristöön. Kurssilla pyritään löytämään hyvinvoinnin tueksi omia voimavaroja tukevia ja vahvistavia keinoja. Kurssi on tarkoitettu työelämässä oleville näköongelmaisille ja näkövammaisille, joilla näkemisen haitta vaikeuttaa arjen jaksamista. Lisätietoja kurssista voi lukea: https://www.nkl.fi/fi/etusivu/kuntoutus/aikuiset/voimavaroja-arkeen-kurssi

Terveisin, Annamaija Ketola
Kehittämispäällikkö
Kuntoutus-Iiris/Näkövammaisten Liitto ry


12. TUETTU LOMA SAARISELÄN KIILOPÄÄLLÄ

Lähde tuetulle lomalle tunturiin Kiilopäälle!
Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry (MTLH) järjestää Kiilopäällä Saariselällä tuetun loman 2.-7.8.2020 yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa. Loma järjestetään Veikkauksen tuella.

Kenelle loma on tarkoitettu

Tuettu loma on suunnattu kaikille Suomen näkövammaisille aikuisille. Loma on retkeilypainotteinen ja tämän vuoksi lomalaisilta vaaditaan normaalia peruskuntoa, koska teemme päivittäin 3 - 4 tunnin patikointeja metsämaastossa ja tuntureilla. Lomalle osallistuu 3 eräopasta sekä vertaisohjaaja.

Loman sisältö

Lomaan sisältyy majoitus, täysihoito ja ohjelma. Viikon aikana teemme päiväretkiä monipuoliseen Urho Kekkosen kansallispuistoon ja tutustumme paikalliseen kulttuuriin.

Lomalle valitaan 30 henkilöä, mukana avustavat henkilöt ja oppaat. Loman omavastuuosuus on 100 €/hlö sisältäen majoituksen jaetuissa kahden hengen huoneissa, täysihoitoruokailut sekä lomaohjelman.

Lomalle hakeminen

Lomalle haetaan täyttämällä lomahakemus. Loman hakuaika päättyy 2.5.2020.
Lomahakemuksen voi tehdä sähköisesti www.mtlh.fi tai tilata hakemuksen MTLH:n
toimistolta p. 0102193460 tai lomat@mtlh.fi.
Lisätietoa lomatuen hakemisesta ja myöntämisestä www.mtlh.fi tai tiedottaja Sirpa Otava, p. +358405670628 tai sirpa.otava@mtlh.fi.

Lähde mukaan näkövammaisten yhteiselle lomalle Lapin maisemiin! Lapin hiljaisuudessa voit jättää arjen taaksesi ja heittäytyä Pohjolan rauhaan. Eräoppaat ja vertaisohjaaja toivottavat niin vasta-alkajat kuin kokeneet luontoretkeilijät tervetulleeksi Kiilopäälle!

Toim. huom.: Tälle lomalle voi hakea, jos ei ole käynyt kahteen vuoteen STEA:n tukemilla
eli Solaris-lomien tai Hyvinvointilomien tuetuilla lomilla. Sokeain Ystävät ry:n lomilla käyminen ei vaikuta hakukelpoisuuteen.


13. SOLARIS LOMAT HAETTAVISSA VUODELLE 2020

Vuoden 2020 lomahaku on avattu! Haettavana ovat niin perheiden, eläkeikäisten, varhaiseläkeläisten kuin työikäistenkin lomat. Haussa on myös useita vertaistukilomia mm. eri sairausryhmille. Tutustuthan teemoihin ja hakuohjeisiin ennen hakemuksen täyttämistä. Lomavalinnat tehdään taloudellisten, sosiaalisten ja terveydellisten perusteella.

Aiemman käytännön mukaan aikuiset maksavat omavastuun ja alle 16 vuotiaat lapset lomailevat maksutta. Omavastuu on aikuisilta 100 € ja joissakin erityisryhmissä 60 €.
Lomahaku on kätevintä tehdä netissä, mutta palvelemme mielellämme myös puhelimitse arkisin klo 9 ja 12 välisenä aikana.
Tuettua lomaa ei ole mahdollista saada, jos olet ollut tuetulla lomalla v. 2019, lomatuen myöntämiseen vaikuttaa aiemmat tuetut lomat.
Lomien hakuaika päättyy 3 kk ennen lomaa, kesän lapsiperhelomien hakuaika päättyy 15.3
Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

- Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.
- Kerro hakemuksessa näkövammastasi.
- Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.
- Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.
- Majoitus kahden hengen huoneissa.
- Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.
- Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.
- Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

Lomille seuraaviin:

Loma- ja kurssikeskus Koivupuisto 9.-14.8.
Hotelli Kivitippu 13.-18.9
Vesileppis 4.-9.10.
Imatran Kylpylä 8.-13.11.

Lisätietoa ja hakulomakkeita saa Solaris Lomien sivuilta ja myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200
Klo 9-12. Puhelun hinta on 0,07 €/min + paikallispuheluverkon maksu.
Lisätietoja ja apuna hakemuksen täyttämisessä saat myös allekirjoittaneelta,
Jukka Loijas
Järjestösihteeri
Lapin Näkövammaiset ry
0400146641

Postiosoite: PL 33, 96101 Rovaniemi
Käyntiosoite: Maakuntakatu 12, 96100 Rovaniemi
email: jarjestosihteeri@lapinnakovammaiset.fi
kotisivu: www.lapinnakovammaiset.fi


14. MINUN NÄKÖINEN MIELI – PUHELINRINKI

Hei kaikille!

Kun pitää ottaa fyysistä etäisyyttä, tarvitaan henkistä läheisyyttä. Yksi varma tapa pitää yhteyttä on läheiselle soittaminen. Entäpä jos kokoontuisit useamman ystävän kanssa puheluun? Se on mahdollista. Teimme podcastina ohjeen, kuinka tehdä puhelinrinki ja saada läheiset ihmiset koolle. Kuuntele ja ota puhelinrinki kokeiluun läheisten kanssa:

https://soundcloud.com/nakovammaistenliitto/minun-nakoinen-mieli-hanke-puhelinrinki

Keräämme nyt hankkeelle operatiivista ryhmää eli ihmisiä, jotka osallistuvat muutamaan pilottiin eli kokeiluun, kun kehitämme hyvinvointia tukevaa ryhmäkoulutusta näkövammaisille. Ryhmään kutsutaan mukaan sellaisia, joita asia kutsuu ja joilla on rohkeutta hypätä uusien ihmisten pariin, itsensä sisäiseen tutkiskeluun ja luottamukselliseen keskusteluun ryhmässä. Kun ryhmä on koossa, järjestämme ensimmäisen puhelinringin mahdollisimman pian. Ota siis yhteyttä minuun Jutta Saanilaan, puh. 09-39604088 tai jutta.saanila@nkl.fi


15. KIRJA-SKYPE RYHMÄ

Hei!

Yhdistyksessämme toimii Kirja-Skype ryhmä, jossa on osallistujia ympäri Lappia. Skypen eli ryhmäpuhelun kautta toimivan kirjakerhon hyvä koko on 4-6 henkilöä.

Nyt muutama uusi henkilö olisi kiinnostunut toisen ryhmän perustamisesta. Oletko myös sinä? Voitte keskustella yhdessä valitusta lukuelämyksestä kotoanne. Mukavaa ja virkistävää! Tulee luettua kirjoja, joita ei ehkä muuten tulisi valittua. On mielenkiintoista jakaa näkemyksiä toisten kanssa ja huomata luetusta kirjasta erilaisia näkemyksiä. Vertaistuki ryhmän kesken on myös voimia arkeen antavaa.

Jos vähänkin kiinnostuit, kerro siitä yhdistyksen toimistolle. Puhelin varmimmin ma - to kello 10-14, 0400 146 641 tai sähköpostitse toimisto@nakovammaiset.fi
Terveisin yhdistyksen kulttuuritoimikunta
Voit myös soittaa tai lähettää viestiä Kirstille p. 050 327 7492, sähköposti: kirstireijonen@gmail.com.


16. ROVANIEMEN KAUPUNGIN OHJE HENKILÖKOHTAISEN AVUN TYÖNANTAJILLE KORONAVIRUKSESTA

Tavoitteena on koronaviruksen leviämisen torjuminen ja välttämättömän henkilökohtaisen avun turvaaminen. Koronaviruksen leviämisen torjumiseksi tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja. Keskeistä on huolehtia käsien pesusta ja käsidesin käytöstä. Hyvällä käsihygienialla pystytään ehkäisemään työntekijöiden ja asiakkaiden altistumista
koronavirukselle.

Rovaniemen kaupunki suosittelee, että henkilökohtainen apu kohdennetaan niille asiakkaille, joille henkilökohtainen apu on päivittäisten toimien ja kotona pärjäämisen kannalta välttämätöntä.

Miten toimia, jos itse sairastut koronavirukseen tai joudut karanteeniin:

Henkilökohtainen avustajasi ei voi tulla töihin kotiisi jos:

sairastut koronaviruksen takia tai samassa taloudessa kanssasi asuva perheenjäsen sairastuu
perheesi saa määräyksen pysytellä karanteenissa

asumisyksikkösi saa määräyksen pysytellä karanteenissa

Avustamisen turvaamiseksi tässä poikkeuksellisessa tilanteessa samassa kodissa asuva perheenjäsen voi toimia avustajana väliaikaisesti. Palkanmaksua varten tee hänen kanssaan määräaikainen työsopimus.

Miten toimia, jos avustajasi sairastuu koronavirukseen tai joutuu karanteeniin:


Henkilökohtaisen avustajan työnantaja voi palkata avustajalle sijaisen sairauslomansa/ karanteeninsa ajaksi. Poikkeuksellisesti myös omainen voi toimia avustajan sijaisena.
Jos sijaisen palkkaaminen ei onnistu, ota yhteys henkilökohtaisen avun ohjaukseen
p. 016 322 4332, niin selvitään mahdollisuus avun järjestämiseen muulla tavalla.

Poikkeuksellisesti sairastuneelle avustajalle voi myöntää sairaslomaa ilman lääkärinlausuntoa.

Suosittelemme seuraamaan aktiivisesti THL:n julkaisemia (www.thl.fi) ohjeita koronavirukseen liittyen.

Myös Heta-liitto on julkaissut ohjeen koronavirukseen varautumisesta (www.heta-liitto.fi).


17. YLEN KUVAILUTULKATTU OHJELMISTO KEVÄÄLLÄ 2020

Yle esittää kanavillaan seuraavat ohjelmat kuvailutulkattuina keväällä 2020:

Muumilaakso-sarjan toinen, uusi tuotantokausi: Maanantaista 2.3.2020 alkaen TV2 ja Areena

Dokumentti Aatos ja Amine (Areena 13.4.2020 ja Teema 15.4.2020)

Dokumentti Veeran maaginen elämä (Areena 13.4.2020 ja Teema 16.4.2020)

Elokuva Tyhjiö 6.5.2020 Areena ja TV2

Elokuva Kääntöpiste14.6.2020 Areena ja 15.6.2020 TV1
Lisäksi Yle lähettää ruotsinkielisiä kuvailutulkattuja ohjelmia:

Deitti-sarja: Areena maanantaisin, TV2 tiistaisin (uusinta torstaisin ja maanantaisin), Fem lauantaisin (uusinta sunnuntaisin)

Kolme ensimmäistä osaa Areenassa jo nyt eli esitykset ja Areena-julkaisu jo käynnissä.
Eagles-sarja: Areena 3.5.2020

Kuvailutulkatuille ohjelmille on luotu Yle Areenaan paketti, jossa kaikki Areenassa olevat kuvailutulkatut ohjelmat ovat näkyvissä ja löydettävissä yhdellä kertaa. Paketin suora osoite on: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530 ja sen löytää Areenasta esimerkiksi ihan hakusanalla Kuvailutulkatut ohjelmat Sieltä löytyvät ainakin aiemmin keväällä esitetyt elokuvat Louhimiehen Tuntematon sotilas ja Tottumiskysymys.


18. LAPIN KANSAN LISTA AVUNTARJOAJISTA JA NEUVONTAPUHELIMISTA (LINKKI)

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on lisännyt huomattavasti ihmisten avuntarvetta. Yli 70-vuotiaat on määrätty pysyttelemään mahdollisuuksien mukaan kotona ja välttämään muun muassa asiointia ruokakaupassa. Myös muissa ikäryhmissä on runsaasti karanteeniin joutuneita, kotona sairastavia tai vapaaehtoisesti eristyksissä pysytteleviä.

Kunnat, yhteisöt ja yritykset ovat tarttuneet haasteeseen ja tarjoavat apua, neuvontaa ja uudenlaisia palveluita koronan takia eristyksissä oleville, yksi jääneille ja pulaan joutuneille.

Lapin Kansa on koonnut listaa numeroista ja osoitteista, joista voi saada apua ja neuvoja. Lista täydentyy sitä mukaa, kun uusia avuntarjoajia ilmaantuu.
Voit myös itse ilmiantaa auttavia tahoja Lapin Kansan sivuilla.

Linkki sivulle:
https://www.lapinkansa.fi/taalta-saat-apua-koronahuoliin-kokosimme-listan-av/721304

Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Maaliskuu
8.3. Kansainvälinen naistenpäivä
8.-14.3. Maailman glaukoomaviikko

Huhtikuu
29.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Toukokuu
21.5. Kansainvälinen saavutettavuuspäivä

Kesäkuu
27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Syyskuu
19.9. Kansainvälinen retiniitikon päivä

Lokakuu
8.10. Maailman näköpäivä
15.10. Kansainvälinen valkoisen kepin päivä

Marraskuu
8.-15.11. Sokeain viikko

Joulukuu
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä