Ajankohtaista


Yhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

VERKKOSEITA VIIKKO 4 / 20.1.2020


Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin. Palvelumuoto on maksuton. Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset.

Veikkaus tukee toimintaamme.


VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:

1. TOIMINTAA KUNNITTAIN – PAIKALLISKERHOJEN ILMOITUKSIA
2. MUISTUTUS JÄSENALOITTEIDEN KÄSITTELYSTÄ KEVÄTKOKOUKSESSA
3. KÄSITYÖPÄIVÄ KEMISSÄ 20.1.2020
4. KÄSITYÖPÄIVÄ KEMIJÄRVELLÄ 22.1.2020
5. PUHUVIEN APUVÄLINEIDEN ARVONNAN VOITTAJAT
6. HELMIKUU ON KUNTOKUU
7. SOLARIS LOMAT HAETTAVISSA VUODELLE 2020
8. HALUATKO TÖITÄ? SOPIVAA TYÖTÄ KAIKILLE -KIERTUE ALKAA!
9. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
10. TULE TARJOILIJAKSI PIMEÄÄN KAHVILAAN
11. OMAISTEN ILTA ROVANIEMELLÄ 4.2.2020
12. KOULUTUS NÄKÖVAMMAISEN AVUSTAJANA TOIMIVILLE 25.2. KLO 17-19 ROVANIEMELLÄ
1. TOIMINTAA KUNNITTAIN – PAIKALLISKERHOJEN ILMOITUKSIA


Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


INARI – UTSJOKI

Inarin-Utsjoen näkövammaisten tapaaminen torstaina 16.1.2020 kello 13.00-15.00 seurakunnan kokoustilassa Sairaalantie 5 Ivalo.


KEMI

20.1. Käsityökurssi Annantuvalla, lisätietoja Pirjolta
27.1. klo 13 Kuukauden kerho Annantuvalla


KOLARI

Kolarin näkövammaisten kerho kokoontuu ke 22.1.2020 klo 10-14 Kolarin seurakuntakodilla, Pappilantie 4. Ja helmikuun kerho on ke 19.2 klo 10-14.

Ystävällisin terveisin Tiia Helander


ROVANIEMI

TIETOVIISAAT kokoontuvat keskiviikkona 29.1. klo 15.00-17.00.

Rovaniemen kaupungin liikuntapalvelut järjestää yhteisiä liikuntavuoroja vammais- ja eläkeläisjärjestöjen jäsenille tulevalle keväälle 2020 seuraavasti;

Keilaus
Maanantaisin klo 14 - 15 Santasport keilahalli, Hiihtomajantie 2. Toiminta päättyy 30.3.2020. Omavastuu 5 € / hlö. Yhdellä radalla 3-4 henkilöä. Omatoiminen.

Istumalentopallo
Sunnuntaisin klo 17 - 19 Ounasvaaran koulun iso sali, Ounasvaarantie. Yhdyshenkilö Leena Rusanen puh. 041 - 4337458.

Vire-Lavis
Tiistaisin klo 12 - 13 uimahalli Vesihiiden musiikkiliikuntasali, Nuortenkatu 11.
Kevään toiminta jatluu 28.4.2020 asti. Maksuton.
Vire-Lavis pohjautuu Lavis-lavatanssijumppaan ja on siitä sovellettu versio henkilöille, joilla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi toimintakyvyn rajoituksia. Vire-Lavis -tunnit toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen. Vire-Laviksen peruskurssin tanssilajit ovat: humppa, valssi, jenkka, tango, polkka, salsa ja rock.

Terveisin,
Katriina Merkkiniemi
Rovaniemen kaupunki
liikuntapalvelut

OMPELUSEURAT KOTITIEN ÄMMILÄSSÄ
 
Kokkoonnuthaan minun mökkiin os. Kotitie 1 päiväkahavin aikhaan torstaina 23.1. kello 13. Tänne voi tulla käsityön kans tai iliman, runon kans tai iliman... Olet syämellisesti tervetullut porisemhaan!
 
Vertaistuellisin terkkusin, Väyrysen Leena


ROVANIEMEN KAUPUNGIN ALLASJUMPPA- JA RATAVUOROT KEVÄÄLLÄ 2020

Rovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja omatoiminen ratavuoro järjestetään uimahalli Vesihiidessä seuraavasti:

Ohjattu Allasjumppa tiistaisin 28.1. - 28.4.2020 klo 15-16. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajana Kaisa Kangas.

Ratavuoro perjantaisin 31.1 - 1.5.2020 klo 15-16. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta.

Allasjumppa maksetaan ohjaajalta saatavalla laskulla. Ratavuoro laskutetaan kauden jälkeen. Lisätietoa toimistolta.


POSIO

Posion kerho kokoontuu tiistaina 11.2.2020 klo 12.30 - 14.30 seurakuntakodin alakerrassa. Vieraana Kirsti Kostamovaara.


SODANKYLÄ

Sodankylän näkövammaisten kerho maanantaina 20.1. klo 12 alkaen seurakuntatalolla os. Papintie 2. Tervetuloa!

Hyvää alkanutta vuotta!
terveisin, Minna


TORNIO

Näkövammakerho kokoontuu kuukauden toinen tiistai Meäntalolla Vapaudenkatu 19 klo 15-17. Vesijumppa torstaisin klo.13.15 Saarenvireessä Pitkäkatu 7.2. MUISTUTUS JÄSENALOITTEIDEN KÄSITTELYSTÄ KEVÄTKOKOUKSESSA


Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti jäsenen on saadakseen jonkin asian kevätkokouksen käsiteltäväksi jätettävä asiansa kirjallisesti hallitukselle ennen tammikuun loppua.

Mikäli haluat jonkin asian käsiteltäväksi kevätkokoukseen, lähetä se sähköpostitse osoitteeseen toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai kirjeitse osoitteeseen:
Lapin Näkövammaiset ry
PL 33
96101 ROVANIEMI

Päätökset kevätkokouksen päivämäärästä ja paikasta tehdään tammikuun lopussa.3. KÄSITYÖPÄIVÄ KEMISSÄ 20.1.2020
 

Lapin Näkövammaiset ry järjestää KÄSITYÖPÄIVÄN Kemin seudun näkövammaiset ry:n Annantuvalla, osoitteessa Keskuspuistokatu 28, maanantaina 20. tammikuuta, kello 10-15. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille näkövammaisille henkilöille. Päivään osallistuminen ei edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä.
 
Ohjauksessa voit valmistaa pieniä neulahuovutustuotteita, Rose-kukkaista seinäkoristetta tai virkattua puhdistuslappua. Materiaalit edellä mainittujen tuotteiden valmistamiseen tuon mukanani, paitsi puhdistuslappujen virkkaamiseen tuo oma virkkuukoukku ja puuvillalankaa. Myös jokin muu oma käsityö voi olla mukanasi.
 
Käsityöpäivän osalta omavastuuhinta on 10 euroa henkilöltä sisältäen lounaan, päiväkahvit ja matkakulut. Ilmoittautumiset maanantaihin 13. tammikuuta mennessä puhelimitse Pirjo Heikinjuntille, numeroon 040 – 5170803. Muista ilmoittaa mahdollinen erityisruokavaliosi.
 
Annantuvalla on päivän aikana tavattavissa myös Näkövammaisten liitto ry:n oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva.  
 
 
OLET SYDÄMELLISESTI TERVETULLUT VIETTÄMÄÄN PÄIVÄÄ KANSSAMME! Toivottelee Anne ja Sanna.4. KÄSITYÖPÄIVÄ KEMIJÄRVELLÄ 22.1.2020
 

Lapin Näkövammaiset ry järjestää KÄSITYÖPÄIVÄN Kemijärven seurakuntatalolla, osoitteessa Esaiaksenkatu 2, keskiviikkona 22. tammikuuta, kello 10-15. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille näkövammaisille henkilöille. Päivään osallistuminen ei edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä.
 
Ohjauksessa voit valmistaa mehiläisvahakynttilöitä tai rottinkisen pannunalusen. Materiaalit edellä mainittujen tuotteiden valmistamiseen tuon mukanani. Myös jokin muu oma käsityö voi olla mukanasi.
 
Käsityöpäivän osalta omavastuuhinta on 10 euroa henkilöltä sisältäen lounaan, päiväkahvit ja matkakulut. Ilmoittautumiset keskiviikkoon 15. tammikuuta mennessä puhelimitse numeroon 0400 - 146 641. Muista ilmoittaa mahdollinen erityisruokavaliosi.
 
Käsityöpäivän aikana on tavattavissa myös järjestösihteeri Jukka Loijas.  
 
 
OLET SYDÄMELLISESTI TERVETULLUT VIETTÄMÄÄN PÄIVÄÄ KANSSAMME! Toivottelee Anne ja Jukka.5. PUHUVIEN APUVÄLINEIDEN ARVONNAN VOITTAJAT


Viime vuoden lopulla ilmoitimme poisjaettavista puhuvista apuvälineistä. Jokaiselle apuvälineelle oli tarjolla useampia hyviä koteja, joten suoritimme arvonnan. Voittajat ovat:
Puhuva vaaka: Irma Luokkanen, Pekka Nyppynen
Puhuva pöytäkello: Ilmi Tamminen, Liisa Väänänen
Puhuva rannekello: Ilari Männistö, Maila Takala

Pyydämme voittajia olemaan yhteydessä palkinnon toimittamista varten.6. HELMIKUU ON KUNTOKUU


Suomen Paralympiakomitea / Lapin Näkövammaiset ry tiedottaa

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea ovat yhdistyneet 1.1.2020 alkaen ja uuden urheilun kattojärjestön nimi on Suomen Paralympiakomitea.

Helmikuussa liikutaan ja kuntoillaan jälleen urakalla, sillä kuukausi on nimetty Kuntokuuksi.

Tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan ja seuraamaan omaa liikkumista. Kuntokuu kannustaa harrastamaan monipuolista kunto- ja hyötyliikuntaa, sekä seuraamaan omaa liikkumista. Liikkua voi yksin tai porukassa ja kuka tahansa liikunnan tasosta riippumatta voi osallistua.

Kuntokuun aikana omat liikuntasuoritukset voi merkata kuntokorttiin. Perinteisen paperisen kuntokortin voit tilata Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksesta, tai pyytää oman kuntasi kerhoaktiiveilta. Voit täyttää kuntokortin myös sähköisessä muodossa uusitulla Kuntokuu-sivustolla osoitteessa www.kuntokuu.fi

Sähköisen kuntokortin täyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja saavutettavaksi. Jokainen sähköisen kuntokortin käyttäjäksi rekisteröitynyt osallistuu automaattisesti Kuntokuu-arvontaan, josta voi voittaa hienoja palkintoja. Kuntokuu-sivustolla voi seurata myös erilaisista lähtökohdista liikuntaa harrastavien kirjoittajien blogeja ja bongata liikuntavinkkejä Kuntokuun aikana.

Perinteiset paperiset kuntokortit voi palauttaa Lapin Näkövammaiset ry:lle 15.3.2020 mennessä. Oman kahviarvontamme jälkeen palautuneet kuntokortit lähetetään edelleen osallistumaan myös valtakunnalliseen arvontaan.

Lisätiedot ja materiaalitilaukset: Lapin Näkövammaisten palvelukeskus, p. 0400 – 146 641 (ma-to klo 10-14) tai toimisto@lapinnakovammaiset.fi
Kuntokorttien palautukset: Lapin Näkövammaiset ry, PL 33, 96101 Rovaniemi

Liikuttavin terveisin
Jukka Loijas7. SOLARIS LOMAT HAETTAVISSA VUODELLE 2020

 
Solaris Lomat tiedottaa

Vuoden 2020 lomahaku on avattu! Haettavana ovat niin perheiden, eläkeikäisten, varhaiseläkeläisten kuin työikäistenkin lomat. Haussa on myös useita vertaistukilomia mm. eri sairausryhmille. Tutustuthan teemoihin ja hakuohjeisiin ennen hakemuksen täyttämistä. Lomavalinnat tehdään taloudellisten, sosiaalisten ja terveydellisten perusteella.

Aiemman käytännön mukaan aikuiset maksavat omavastuun ja alle 16 vuotiaat lapset lomailevat maksutta. Omavastuu on aikuisilta 100 € ja joissakin erityisryhmissä 60 €.

Lomahaku on kätevintä tehdä netissä, mutta palvelemme mielellämme myös puhelimitse arkisin klo 9 ja 12 välisenä aikana.
Tuettua lomaa ei ole mahdollista saada, jos olet ollut tuetulla lomalla v. 2019, lomatuen myöntämiseen vaikuttaa aiemmat tuetut lomat.
Lomien hakuaika päättyy 3 kk ennen lomaa, kesän lapsiperhelomien hakuaika päättyy 15.3
Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.
 
- Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.
- Kerro hakemuksessa näkövammastasi.
- Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.
- Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.
- Majoitus kahden hengen huoneissa.
- Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.
- Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.
- Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.
 
Lomille seuraaviin: 
 
Yyterin Kylpylä 20. -25.4.
 
Lehmirannan lomakeskus 4.-9.5.
 
Kylpylähotelli Sani 8.-13.6.
 
Ruissalon Kylpylä 13.-18.7.
 
Loma- ja kurssikeskus Koivupuisto 9.-14.8.
 
Hotelli Kivitippu 13.-18.9.
 
Vesileppis 4.-9.10.
 
Imatran Kylpylä 8.-13.11.
 
Lisätietoa ja hakulomakkeita saa Solaris Lomien sivuilta ja myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200
Klo 9-12. Puhelun hinta on 0,07 €/min + paikallispuheluverkon maksu.
 
Lisätietoja ja apuna hakemuksen täyttämisessä saat myös allekirjoittaneelta,
 
Jukka Loijas
Järjestösihteeri
Lapin Näkövammaiset ry
0400146641

Postiosoite: PL 33, 96101 Rovaniemi
Käyntiosoite: Maakuntakatu 12, 96100 Rovaniemi
email: mailto:jarjestoohjaaja@lapinnakovammaiset.fi
skype: lapin.nakovammaiset
kotisivu: www.lapinnakovammaiset.fi8. HALUATKO TÖITÄ? SOPIVAA TYÖTÄ KAIKILLE -KIERTUE ALKAA!


Työssäkäynnin mahdollisuus on jokaiselle työhön kykenevälle ja motivoituneelle ihmiselle tärkeä yhdenvertaisuuden kulmakivi. Invalidiliitto edistää Sopivaa työtä kaikille -ajattelutapaa, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymistä.

Sopivaa työtä kaikille -kiertue saapuu Rovaniemelle Lappia-taloon ke 5.2. klo 13-15.
Tule paikan päälle tapaamaan työnantajia, kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä saamaan hyödyllisiä vinkkejä työnhakuun. Juontajana tapahtumassa toimii bloggarina ja podcastaajanakin tunnettu tanssija Johannes ”Hatsolo” Hattunen. Mukana myös mm. taitoluistelija Laura Lepistö sekä paralympiamitalisti, ratakelaaja Henry Manni. Saat tietoa uusista mahdollisuuksista työelämään sekä vinkkejä, miten voi ryhtyä yrittäjäksi.

Tilaisuudessa jaetaan myös ansioluettelon mallipohjia.

Entä kiinnostaako kilpapelaaminen ammattina?

HAVU Akatemia -pelipisteellä voit testata taitojasi NHL ja CS:GO-peleissä ammattilaisten
ohjauksessa.

Ks. paikkakuntien tarkemmat ohjelmat tästä
www.lapinnakovammaiset.fiwww.lapinnakovammaiset.fi

Ilmoittaudu mukaan 30.1. mennessä tästä
http://zilmo.fi/sopivaatyotakaikille2020/

Lämpimästi tervetuloa!9. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAAATK-kouluttaja Jouko Rytkösen sairausloma jatkuu. Sijaisena toimii Seppo Kallo. Sepon tavoittaa vanhasta tutusta puhelinnumerosta 044 3222 588 ja sähköpostista ttpalvelu@lapinnakovamamiset.fi.


Voit ottaa yhteyttä myös Näkövammaisten liittoon. Tietotekniikkaan liittyvissä asioissa palvelee IT-neuvontaan, puh. 09 3960 4000 ja äänilehtien lukemiseen tarkoitettuihin Daisy-laitteisiin liittyvissä asioissa Daisy-neuvonta, puh. 09 3960 4040.
 


10. TULE TARJOILIJAKSI PIMEÄÄN KAHVILAAN


Etsimme vapaaehtoisia tarjoilijoita Pimeään kahvilaan Rovaniemelle 28.1. tai 11.2. klo 17-19.

Rovaniemen Lions Club Ronjat on tilannut yhdistykseltä Pimeän Kahvilan, jossa kahvittelijat juovat kahvinsa pilkkopimeässä ja kuuntelevat samalla näkövammaisten kertomuksia omasta elämästään. Tapahtuma toteutuu mikäli löydämme vapaaehtoisia tarjoilijoita. Ronjat maksavat tarjoilijoiden matkakulut, joten mukaan voi tulla muualtakin kuin Rovaniemeltä.

Tarjoilijan tehtäviä voidaan sovittaa tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tärkeintä on kyky liikkua pimeässä ja ohjata kahvilavieraita suullisesti.

Kiinnostuitko? Ilmoittaudu Juho Hiltuselle (puh. 040 742 6970, sposti vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi)11. OMAISTEN ILTA ROVANIEMELLÄ 4.2.2020


Näkövammaisten omaisille ja läheisille tarkoitettu tilaisuus järjestetään tiistaina 4.2.2020 klo 17-19 yhdistyksen tiloissa osoitteessa Maakuntakatu 12.

Illan aikana keskustelemme muun muassa näkövamman huomioimisesta arjessa sekä omaisen jaksamisesta.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lapin Näkövammaiset ja Näkövammaisten liitto. Mukana asiantuntijavieras Napapiirin Omaishoitajat ry:stä.

Kahvitarjoilu. Ei ennakkoilmoittautumista.12. KOULUTUS NÄKÖVAMMAISEN AVUSTAJANA TOIMIVILLE 25.2. KLO 17-19 ROVANIEMELLÄ


Koulutus on suunnattu näkövammaisten henkilökohtaisille avustajille, vapaaehtoisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille.
Koulutuksessa saat tietoa näkövammaisuudesta ja näkövammaisen kohtaamisesta.
Harjoittelemme erilaisia avustamistilanteita, kuvailemista ja muita näkövammaiselle tärkeitä käytännön asioita.
Ilmoittautumiset 21.2.2020 mennessä  joko puhelimitse 040 742 6970 / Juho Hiltunen tai sähköpostitse vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi
Koulutuksen järjestäjä: Lapin näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto ry

   
Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Maalisikuu
8.3. Kansainvälinen naistenpäivä
8.-14.3. Maailman glaukoomaviikko

Huhtikuu
29.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Toukokuu
21.5. Kansainvälinen saavutettavuuspäivä

Kesäkuu
27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Syyskuu
19.9. Kansainvälinen retiniitikon päivä

Lokakuu
8.10. Maailman näköpäivä
15.10. Kansainvälinen valkoisen kepin päivä

Marraskuu
8.-15.11. Sokeain viikko

Joulukuu
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä