AjankohtaistaYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

VERKKOSEITA VIIKKO 42 / 15.10.2018

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:

1. TOIMINTAA KUNNITTAIN
2. KANSAINVÄLINEN VALKOISEN KEPIN PÄIVÄ 15.10.
3. SODANKYLÄN KÄSITYÖPÄIVÄ 22.10.
4. ITÄ-LAPIN NÄKÖVAMMAISTEN YHTEINEN TAPAHTUMA
5. VERTAISPERHEET VERTAISTUKITOIMINTAA
6. PUHELIN KAUPAN
7. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
1. TOIMINTAA KUNNITTAIN


Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


ROVANIEMI

ROVANIEMEN KAUPUNGIN ALLASJUMPPA- JA RATAVUOROT SYKSYLLÄ 2018

Rovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja ratavuoro järjestetään uimahalli Vesihiidessä seuraavasti:
Ohjattu allasjumppa tiistaisin 4.9. - 20.11. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajina vuorottelevat Tommi ja Kaisa Kangas.
Ratavuoro perjantaisin 7.9. - 23.11. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta. Lisätietoa toimistolta.

MIKROKERHO kokoontuu ti 16.10. Palvelukeskuksessa alkaen klo 14 eli jovain tervetuloa mukhan Kerhomikroon!

Pohtikaamme yhdessä ajankohtaisia tietoteknisiä asioita. Ottakee vaikka laitteenne tahi ainakin kysymyksenne völjyyn, niin ratkaistaan samalla mahdollisia pulmia tai sitten teemme uusia pulmia - kuten ystävämme Jaska Etelä-Suomesta ilmaisisi asian...
 
Uutuutena mukana esittelyssä on näppäinpuhelin MiniVision. Puhelin kertoo ääneen toiminnot ja toiminnat – erinomainen valinta sokealle tai heikkonäköiselle henkilölle, ken tarvitsee peruspuhelinta soittamiseen, tekstittelyyn ja onpa hänessä FM-radiokin yms…tervetuloa tutustumaan!

Pohdimme yhdessä ajankohtaisia tietoteknisiä asioita. Mukana on myös uusia laitemalleja.

/Jouko und Seppo

Rovaniemen näkövammaisten kerhopäivä ke 17.10. klo 13 Lapin Näkövammaisten toimintakeskuksessa Maakuntakatu 12. Keskustellaan näkövammaisten ajankohtaisista asioista ja välillä jumpataan. TERVETULOA MUKAAN / Marketta ja Anja

TIETOVISAILIJAT ovat koolla palvelukeskuksessa ke 24.10. klo 15-17. Tervetuloa visailemaan!

Käsityökerho Näppärät Näkkärit on Lapin Näkövammaisten palavelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12 to 25.10. klo 12-15.
 
Annen ohjauksella voit tehä viskoja ja patapesimiä, materiaalin hinta on 2 euroa kappaleelta. Leenalta löytyy malleja virkattuihin ja kuottuihin mukinalusiin, niihin tullee olla mukana puuvillalankaa tai villalankaa ja lankaan passeli virkkuukoukku tai pitkätpuikot. Joku muu oma käsityö voi olla myös kerhossa tekkeillä.
Makoisat päiväkahavit ja iloinen tunnelma kuuluvat myös kuvioon.

SYÄMELLISESTI TERVETULOA NÄPPÄRIIN NÄKKÄREIHIN!
 
ILOA ELÄMÄÄN VERTAISTUEN JA KÄSITÖITTEN PARISSA


RANUA

Ranuan näkökerho Puuhapirtillä ti 16.10. klo 12-14.
Vieraana vastaava ohjaaja Juho Hiltunen. Tervetuloa!


POSIO

Posion näkövammaisten kerho kokoontuu ti 16.10. klo 12-14 seurakuntatalolla. Vieraana Keskussairaalan kuntoutusohjaaja Kirsti Kostamovaara.


INARI-UTSJOKI


Inari-Utsjoen kerhopäivä torstaina 25.10. klo 13.00 Inarin seurakunnan kokoustilassa Sairaalantie 5.
Pelataan, kahvistellaan, suunnitellaan. Tervetuloa!


KEMINMAA

Tervetuloa KERHOON to 25.10. klo 12.30 - 15.00 KOHTAAMISPAIKKA PULSSIIN (Rantatie 26, entinen Uusi pappila).

Vieraana vastaava ohjaaja Juho Hiltunen Lapin Näkövammaiset ry:stä ja oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva Näkövammaisten liitosta. Mahdollisuus keskustella näköön ja näkövammaisen sosiaaliturvaan liittyvistä asioista.


KEMI

Kemin Seudun Näkövammaisten KUUKAUDEN KERHO kokoontuu Annantuvalla ma 15.10. klo 13 osoitteessa Keskuspuistokatu 28.
Vietämme silloin valkoisen kepin päivää, niinpä kerhon aiheena on "Valkoinen keppi".
Tervetuloa! T. Pirjo puh. 040 5170 803.

TI 23.10. MIKROKERHO ON KOOLLA ANNANTUVALLA ALKAEN KLO 14. Pohdimme yhdessä ajankohtaisia tietoteknisiä asioita, ottaakee mahdolliset omat laitteenne mukaan niin ratkaistaan samalla pulmia! Tervetuloa!

Pähkäillään samalla vk 43 ict-päivien (ke-to-pe) ohjelmarunkoa.

T. Jouko ja it-mies Etelä-Suomesta.

Kemin Seudun Näkövammaisten SYYSKOKOUS pidetään Annantuvalla ma 29.10 kello 13 alkaen osoitteessa Keskuspuistokatu 28 Kemi.
Esillä sääntömääräiset asiat. Kahvitarjoilu ja arpajaiset.
TERVETULOA. Lisätietoja antaa Pirjo Heikinjuntti 040 5170803

Kemin Seudun Näkövammaiset järjestää MUOVIPÄRE-KURSSIN Annantuvalla ajalla ma 26.11.- to 29.11. osoitteessa Keskuspuistokatu 28. Opettajana toimii Martti Heikkinen.
Ilmoittautuminen 5.11 mennessä. Ilmoittautuminen on välttämätöntä materiaalihankintojen vuoksi.
Tervetuloa mukaan.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset Pirjolle puh. 0405170803


TORNIO


Kerho kokoontuu joka kuukauden toinen tiistai Meäntalolla Vapaudenkatu 19. Kuntosali torstaisin Saarenvireessä Pitkäkatu 7 kello 13.25.


KOLARI

Ke 17.10. klo 10-14 kokoontuu Mikrokerho Kolarin näkövammaisten kerhon yhteydessä Kolarin seurakuntakodilla. Ota laitteesi mukaan, niin selvitellään niiden toimivuutta ja pähkäillään uusia toimintoja. Mukana on myös uusia laitemalleja. Vinkkejä kavereille jaetaan kahvikupposten äärellä ja perinteisesti paikalla on myös ruokailumahdollisuus.
Lisätiedot: Tuija p. 0500 513 975 ja Jouko p. 044 322 2588


YLITORNIO

Mikrokerho kokoontuu ma 22.10. Ylitornion näkövammaisten kerhon yhteydessä Seurakuntakodilla klo 12 alkaen.
Ota laitteesi mukaan, niin selvitellään niiden toimivuutta ja pähkäillään uusia toimintoja. Vinkkejä kavereille jaetaan kahvikupposten äärellä. Mukana on myös uusia laitemalleja.
Tervetuloa ja lisätietoja: Juhani Holster p. 040 527 2995 ja Jouko p. 044 322 25882. KANSAINVÄLINEN VALKOISEN KEPIN PÄIVÄ 15.10.


(Lähde: Näkövammaisten liitto ry)

Kansainvälistä valkoisen kepin päivää vietetään 15. lokakuuta (ruots. Vita käppens dag, engl. World White Cane Day). Päivän tarkoituksena on tehdä tunnetuksi valkoista keppiä ja kiinnittää suuren yleisön ja asiantuntijoiden huomio näkövammaisten liikkumiseen sekä liikenteen ja ympäristönsuunnittelun kysymyksiin sokeiden ja heikkonäköisten kannalta.

Valkoisen kepin tarina

Valkoisella kepillä on monta tarinaa. Yhden tarinan mukaan keppi sai valkoisen värinsä ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1920-luvulla, kun onnettomuudessa sokeutunut englantilaisvalokuvaaja James Biggs keksi vuonna 1921 maalata käyttämänsä tunnustelukepin valkoiseksi herättääkseen paremmin autoilijoiden huomion liikenteessä.

Toinen tarina kertoo valkoisen kepin käytön olevan peräisin Ranskasta. Jotakuinkin samoihin aikoihin Biggsin kanssa erään pariisittaren tiedetään ehdottaneen valkoisen kepin käyttöä kirjottamalla asiasta naisten lehdissä. Olipa keksijä kuka tahansa, idea sai tuulta alleen ja levisi Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Ranskassa alkoi 1930-luvun alussa kansallinen liike valkoisen kepin puolesta ja Suomessakin punnittiin samoihin aikoihin sen hyödyllisyyttä uudenlaisena tunnuksena keltaisen hihanauhan sijasta.

Valkoiset kepit yleistyivät katukuvaan vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tällöin valkoinen keppi sai myös uuden muodon. Näkönsä menettäneitä amerikkalaisveteraaneja kuntouttanut Richard Hoover huomasi, että pidemmällä kepillä pystyi tunnustelemaan
ympäristön muotoja kauempaa ja näin myös liikkumaan sujuvammin.

Myös Valkoisen kepin päivän nykymuotoiset perinteet tulevat Yhdysvalloista. Vuodesta 1964 lähtien Yhdysvalloissa on vietetty kansallista valkoisen kepin päivää lokakuun 15.päivänä. Tapa on sittemmin levinnyt myös muihin maihin ja maanosiin. Suomeen tapa omaksuttiin 1990-luvulla ruotsinkielisiltä seuduilta.

Kansainvälisen valkoisen kepin päivän perinteitä ovat muiden muassa keppimarssit, joiden tarkoituksena on herättää ihmisten huomio näkövammaisiin liikkujiin ja kertoa siitä, että kepin käyttäjä ei näe väistää ajoneuvoja, toisia ihmisiä ja liikenne-esteitä. Suomessa keppimarsseja on järjestetty ainakin pääkaupunkiseudulla. Joinakin vuosina on kokeiltu myös esteratojen pystyttämistä kaupungille. Näkevät ovat voineet testata niissä taitojaan silmälaput silmillään apuvälineenään valkoinen keppi.

Eräissä Euroopan maissa, muun muassa Englannissa tunnetaan valkoisen kepin lisäksi kuurosokeiden käyttämä punavalkoraidallinen keppi. Suomessa punainen väriraita kepin varressa ei kuitenkaan tarkoita kuulonäkövammaa; keppiin halutaan väriä muun muassa siksi, että se on helpompi erottaa talvimaisemasta.

Kepin monta merkitystä

Sauvaa on pidetty korkean yhteiskunnallisen aseman ja vallan symbolina. Muinaisen Egyptin hallitsijoiden uskotaan kantaneen mukanaan pitkää, jopa parimetristä sauvaa ja sellainen kuvattiin usein myös antiikin Kreikan jumalten käteen.

Keppi on ollut matkailijoiden ja paimenten apuväline. Sauvan avulla pidettiin kätevästi kurissa sekä tungettelevat varkaat että laumasta harhaileva karja.

Matkasauva on liitetty varsinkin kerjäläisiin, vammaisiin ja vähäosaisiin, sillä heidän muistetaan vaeltaneen kylästä kylään keppi tukenaan.

Kepistä tuli myöhemmin muotikapistus, jonka käyttäminen oli etuoikeus. 1700-luvun alun Englannissa kävelykeppi oli herrasmiehen tunnus ja sen kanssa sai kulkea Lontoon kaduilla vain erityisen luvan kanssa.

Nykyään tavallinen kävelykeppi on harvinaisempi näky, mutta sauvakävelijöitä suihkii kaduilla kaupunkioloissakin.

Näkeville keppi toimii kävelytukena, tasapainon säilyttäjänä tai hartiajännityksen laukaisijana.

Lähteet ja kirjallisuus

    Huuskonen, Kari 2012. Pimeyden puolelta. Modernisaation kokemukset näkövammaisten kerrontayhteisössä. Helsinki: Unigrafia yliopistopaino
    Kiviniemi, Mari 2003. Kun kepistä tuli valkoinen. Näkövammaisten Airut 26/2003. Helsinki: Näkövammaisten Keskusliitto ry.
    Mäkinen-Vuohelainen, Marika 2001. Valkoinen Keppi on sokeuden symboli. Näkövammaisten Airut 26/2001. Helsinki: Näkövammaisten Keskusliitto ry.
    Stuckey, Ken &Stenberg-Stuckey, Gunilla. Illustrated history of mobility as seen on stamps from around the world.3. SODANKYLÄN KÄSITYÖPÄIVÄ 22.10.

 
Lapin Näkövammaiset ry järjestää KÄSITYÖPÄIVÄN Sodankylän seurakuntatalolla os. Papintie 2 maanantaina 22.10. klo 10-15.
 
Ohjaajina ovat Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen ja Leena Väyrynen. Annella on päivän aiheena perinneharjat; viskat ja patapesimet, materiaalin hinta on 2 euroa kappaleelta. Leenalla on malleja virkatuista sipulipusseista ja röyhelöreunaisista sukista. Pussien virkkaamiseen ota mukkaan puuvillalankaa ja siihen passeli virkkuukoukku; sukkien kutomiseen käy Nalle-lanka ja siihen passelit sukkapuikot. Joku muu käsityö voi olla myös siellä tekkeillä.
Lisätietoja käsitöistä Annelta puh. 044-3612774 ja Leenalta puh. 040-5177231.
 
Päivän omavastuuhinta on 10 euroa sisältäen lounaan ja päiväkahavit sekä matkakulut. Muistathan kertoa ilmoittautumisen yhteyessä mahollisen erityisruokavalion. Ilmoittautumiset Minna Lehtolalle puh. 0400-190378 viimeistään 15.10.
 
Syämellisesti tervetuloa porisemhaan!
 
ILOA ELÄMÄÄN VERTAISTUEN JA KÄSITÖITTEN PARISSA 4. ITÄ-LAPIN NÄKÖVAMMAISTEN YHTEINEN TAPAHTUMAKemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken näkövammaiset kokoontuvat 17.10. klo 12 Savukosken seurakunnan tiloissa.
Tilaisuus on vapaamuotoinen yhdessäolohetki. Tämä ei ole seutukuntatapaaminen, joten yhdistys ei tue kuljetuksia.
Savukoskella ei ole ravintoloita auki juuri silloin, niinpä tarjolla olisi pitsaa, pullaa, kahvia, teetä ja mehua.
Ilmoittautumisen yhteydessä huomioikaa mahdolliset ruokavaliot.
Omavastuu olisi noin 5-7 euroa / henkilö.
Ilmoittautumiset: Pirjo Alatalo p. 040 5120767 tai Hannu Virtanen p. 0400 694193.5. VERTAISPERHEET VERTAISTUKITOIMINTAAKynnys ry:n SAMAT-toiminta aloittaa Vertaisperheet vertaistukitoiminnan Rovaniemellä 16.10.2018. Ryhmä on tarkoitettu perheille, joissa toisella tai molemmilla vanhemmista on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Toimimme yli diagnoosirajojen ja ilman jäsenvelvoitetta.
 
Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoa ryhmästä ja muusta toiminnastamme.
 
Yhteistyöterveisin
 
Minna Kyngäs-Heikkilä

Kynnys ry SAMAT-toiminta
Kumppanuuskeskus
Kansankatu 53
90100 Oulu
www.samat.kynnys.fi
https://www.facebook.com/samat.kynnys.fi/


VERTAISPERHEET ROVANIEMELLÄ

Tarkoitettu perheille, joissa joko toisella tai molemmilla vanhemmista on jokin pitkäaikainen sairaus tai vamma.
Kokoonnumme Erityislasten Omaiset ELO ry:n tiloissa osoitteessa Pohjolankatu 10 as 1 Rovaniemi.

Syksyllä 2018
tiistaisin 16.10, 27.11 ja 11.12 klo 17.30 – 19.30
Toiminta on vertaistukea ja rentoa yhdessäoloa. Tarjolla kahvi/tee/mehu ja pientä suolaista ja makeaa.

Lisätietoja: vertaisohjaaja Marjut, p. 044 262 2665
Tai perhetoiminnan koordinaattori Ulla Sauvola
p.040 940 1968 tai ulla.sauvola@samat.kynnys.fi6. PUHELIN KAUPAN


MYYTÄVÄNÄ helppokäyttöinen BlindShell 2 -matkapuhelin, uutta vastaava, suojakotelo mukana. Hintapyyntö 150 euroa, yhteydenotot 044 3222588

Linkki Aviriksen sivulle:
https://www.aviris.fi7. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA


ICT-kurssit:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryhmaohjaus

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot
Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Lokakuu 2018
15.10. Valkoisen kepin päivä

Marraskuu 2018
11.–18.11. Sokeain viikko

Joulukuu 2018
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä

13.12. Lucian päivä