Ajan­koh­tais­taYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

VERKKOSEITA VIIKKO 26 / 25.6.2018

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:

1. TOIMINTAA KUNNITTAIN

2. KEMIJOEN RISTEILY ROVANIEMELLÄ 7.8.2018
3. YHDISTYKSEN KESÄAJAN TOIMINTA
4. MET NÄKKÄRIT KOKOONTUU 28.8. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N PALVELUKESKUKSESSA
5. LIIKUNTATAPAHTUMA OULAKA KOLARIN YLLÄKSELLÄ PE-SU 31.8.-2.9.2018
6. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
7. TERVETULOA TUTUSTUMAAN UUSIIN DAISY-SOITTIMIIN!
1. TOIMINTAA KUNNITTAIN


Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


ROVANIEMI

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä pärähtää käyntiin Keskuskentällä ikäihmisten KUNTOKIERROS PERJANTAISIN KLO 10 - 11, joka sisältää keskuskenttäkävelyä, laiteohjausta sekä loppuvenyttelyä. Ei ennakkoilmoittautumista, maksuton, kaikille avoin!
Terveisin, Katriina Merkkiniemi

TIETOVISAILIJAT ovat koolla palvelukeskuksessa ke 27.6. klo 15-17. Tervetuloa visailemaan!2. KEMIJOEN RISTEILY ROVANIEMELLÄ 7.8.2018


Rovaniemen vammais- ja kansanterveysjärjestö RoVaKa järjestää KEMIJOEN HELMI – YKSITYISRISTEILYN tiistaina 7.8.2018 klo 17 - 19.

Tervetuloa yhdistysten yhteiselle risteilylle! Mukaan mahtuu 99 henkilöä. Risteilyllä meitä viihdyttää ja laulattaa Neuvokkaan Ohjelmarenkaasta Antero Pallari (haitari), Jorma Ruonamaa (viulu), Timo Löfgren (mandoliini) ja Antti Härkönen (viulu) sekä Kemijoen Helmen kapteeni kertoo Rovaniemestä ja maisemista.

Lähtö ja paluu Lainaanrannasta. Risteilyn hinta 10€/aikuinen ja 5€/lapsi ja 1 avustaja/pyörätuoliasiakas on ilmainen.

Pullakahvit sisältyy risteilyhintaan.

Sitovat ilmoittautumiset 24.7. mennessä p. 040 5198060 tai minna.puustinen3@gmail.com ja maksu Rovakan tilille FI70 8000 2103 0917 15, viite 2024.

Tervetuloa mukaan risteilylle!3. YHDISTYKSEN KESÄAJAN TOIMINTA


Yhdistys ja kerhot hiljenevät kesäajan viettoon.

Yhdistyksen palvelukeskus on suljettuna 2. – 27.7., jolloin myös äänilehtitoiminta ja jäsenpalvelu ovat kesätauolla. Tauon jälkeen äänilehdet ilmestyvät normaalista 30.7. alkaen. Heinäkuussa ei julkaista lainkaan jäsenlehti Ääniseitaa. Elokuun Ääniseita ilmestyy tavallisessa aikataulussa 28.8.

Aurinkoista kesää kaikille, tapaamme taas syksyllä!4. MET NÄKKÄRIT KOKOONTUU 28.8. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N PALVELUKESKUKSESSA


Uudet ja jo mukana olleet tulkaa Lapin Näkövammaiset ry:n teatteriporukkaan!

Met Näkkärit aloittaa syksyn kokoontumalla suunnittelemaan esitystä tiistaina 28.8.2018 kello 11.30 - 14.30 Rovaniemelle yhdistyksemme toimintakeskukseen, Maakuntakatu 12.
 
Jos vähänkin tekisi mieli niin tee se nyt!
 
Ohjaajamme Tuula Väisänen tukee rohkeuttamme heittäytyä roolihahmon vietäväksi. Innostus ja pitkäjänteisyys harjoitteluun sitoutumiseksi riittää.
 
Tavataan elokuussa!
 
Ota yhteyttä: Kirsti Reijonen, p. 050 327 7492, sähköposti etunimi ja sukunimi yhteen kirjoitettuna ät-merkki sitten perään gmail.com tai Soile Järvirova p. 040 910 3458, sähköposti etunimi piste sukunimi ät-merkki ja pp.inet.fi5. LIIKUNTATAPAHTUMA OULAKA KOLARIN YLLÄKSELLÄ PE-SU 31.8.-2.9.2018


Perinteinen Pohjois-Suomen näkövammaisia yhteen kokoava liikuntatapahtuma Oulaka järjestetään tänä vuonna Kolarin Ylläksellä 31.8. - 2.9. Viikonloppuna mukana on lappilaisten lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun näkövammaisia.

Majoitus
Majoituksesta vastaa Lapland Hotels Äkäshotelli. Majoitus on suunniteltu päärakennuksen vieressä oleviin kahden makuuhuoneen saunallisiin, keittiöllisiin huoneistoihin (2 henkilöä per makuuhuone, yhteensä 4 henkilöä per huoneisto).

Majoitus on puolihoidolla, eli kattaa perjantain ja lauantain päivällisen sekä lauantain ja sunnuntain aamiaisen. Äkäshotellissa on hotellisaunojen yhteydessä uima-allas, jonka käyttö sisältyy myös hintaan.

Tarjolla on myös mahdollisuus majoittua kahden hengen hotellihuoneessa tai kahden hengen huoneistoissa. Hinta on tuolloin eri. Kysy tarkempia tietoja Juho Hiltuselta.

Ohjelma
Oulaka on liikuntatapahtuma, ja lauantaille onkin ohjelmassa patikointia ja retkilounas Ylläksen maastossa. Erilaisia patikointivaihtoehtoja suunnitellaan kolme osallistujien kuntotason mukaan (pitkä patikka, lyhyt patikka ja pihapelit). Alustavasti ohjelmassa Kesänkijärven Hillapolku (6km), mutta tarkemmat reittivalinnat tehdään myöhemmin.

Perjantai- ja lauantai-illalle sekä sunnuntaiaamulle järjestetään pientä yhteisohjelmaa.

Kuljetus
Yhteiskuljetus järjestetään bussilla reitille Rovaniemi-Äkäshotelli-Rovaniemi. Lähtö perjantaina Rovaniemeltä klo 14.45. Paluu sunnuntaina Rovaniemelle noin klo 15.

Ota yhteyttä mikäli koet järkevämmäksi kulkea jotenkin muuten kuin yhteiskuljetuksella.

Omavastuu
Tapahtuman omavastuu lappilaisilta osallistujilta on 100 € / henkilö. Voit ottaa mukaasi saattajan. Omavastuu kattaa:
1. Matkakustannukset: Yhteiskuljetuksen ja matkakustannukset yhteiskuljetuksen varrelle tai suoraan Äkäshotellille mikäli yhteiskuljetuksen reitti ei ole kannaltasi järkevä
2. Majoituksen tässä ilmoituksessa mainittuine ruokailuineen
3. Tapahtuman ohjelman


Ilmoittautuminen ja lisätiedot:
Sitovat ilmoittautumiset 31.7.2018 klo 15 mennessä. Paikkoja on varattu viidelletoista lappilaiselle näkövammaiselle.

vastaava ohjaaja Juho Hiltunen
puh. 040 742 6970
sposti vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi6. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA


TUKEA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN KÄYTTÖÖN HEINÄKUUSSA 2018

IT-NEUVONTAA PUHELIMITSE JA SÄHKÖPOSTILLANäkövammaisten liiton IT-neuvonta opastaa tieto- ja viestintätekniikan ja näkövammaisten tiedonsaantipalveluiden käytössä.

IT-neuvonta, p. 09 3960 4000 ma-ti ja to-pe klo 9-15, ke klo 12-17, sähköposti it-neuvonta(ät)nkl.fi.

NEUVONTA ON AVOINNA KESÄLLÄ 1.6 - 17.8  MA-TI JA TO-PE KLO 9-15, KE KLO 12-15.


KIINNOSTAAKO SKYPE? JA MIKÄS OIKEIN ON SKYPE?

Skype on pikaviestiohjelma, jolla Skypen käyttäjät voivat ilmaiseksi keskustella keskenään ja soittaa toisille video- tai äänipuheluita Internetissä, tämä palvelu on ilmainen. Skypellä voi myös lähettää tekstiviestejä ja soittaa tavallisiin puhelimiin, mutta näistä peritään maksu.

Skypessä on myös mahdollista ryhmäpuheluun ja puhelussa voi olla jopa 20 keskustelijaa samaan aikaan. Lisäksi käyttäjät pystyvät lähettämään toisilleen pikaviestejä ja tiedostoja. Skypeä ei ole pakko käyttää videopuheluihin, sillä myös tekstimuotoinen viestittely kaksin keskeisessä chatissä tai ryhmässä on mahdollista.

Skypen käyttö

Ensin Skype pitää ladata tietokoneelle/älylaitteeseen osoitteesta: https://www.skype.com/fi/download-skype/

Skypen käyttöä varten joudut luomaan ilmaisen Skype-tilin, jolla voit kirjautua Skypeen. Jotta voit lähettää viestejä tai soittaa videopuheluita, sinun pitää ensin lisätä kaverisi yhteystieto.

Soittaminen

Kilkkaa kaverisi nimeä ja valitse joko luurin kuva äänipuheluita varten tai videokameran kuva videopuheluita varten. Voit myös lähettää pikaviestin chatissä tai lisätä henkilöitä ryhmäpuheluita varten painamalla kuvaketta, jossa on miehen pää ja plus-merkki.
Voit käyttää Skypeä näppäimistön kanssa ruudunlukuohjelmalla tai sitten suurennusohjelman avulla, mikäli käytät ko. apuvälineohjelmia.

Skype toimii mobiililaitteissa (lue tabletti ja älypuhelimet) sekä Android ja iOS käyttöjärjestelmissä. Tottakai Skype toimii myös Windows-tietokoneissa.
Toivottavasti kiinnostuit Skypestä, ota reippaasti yhteyttä niin käynnistämme Skype-perehdytyksen pienryhmäohjauksena heti ensi tilassa ὠA
Linkeissä on tietoa tulevista tapahtumista:

ICT-kurssit: http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryhmaohjaus

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot7. TERVETULOA TUTUSTUMAAN UUSIIN DAISY-SOITTIMIIN!Tiedonsaantipalvelut esittelee uusia Daisy-soitinmalleja ja Lehtikuuntelu-palvelua eri alueilla. Tervetuloa tapaamaan meitä paikan päälle ja tutustumaan uusiin Daisy-soittimiin!

Keskiviikkona 5.9. klo 14-17 on vihdoin vuorossa Lapin Näkövammaiset ry ja Rovaniemi. Esittelypaikkana toimii Lapin Näkövammaisten palvelukeskus osoitteessa Maakuntakatu 12, puh 0400 146641, sposti toimisto@lapinnakovammaiset.fi ja skype lapin.nakovammaiset

Esittelemme Lehtikuuntelu-palvelua ja miten voit kuunnella Daisy-soittimella näkövammaisten äänilehtiä ilman cd-levyjä ja tietokonetta. Tilaamasi lehdet tulevat suoraan soittimeen ja saat lehtiä luettavaksi jo aamulla heti niiden ilmestyttyä.

Lehtikuuntelu-palveluun sopivia Daisy-soittimia ovat Victor Reader Stratus 4i ja 12i, Webbox3 sekä kannettava taskukokoinen malli Victor Reader Stream. Laitteissa ei ole cd-asemaa. Victor Reader-laitteita toimitetaan jo ja Webboxia aletaan toimittaa hieman myöhemmin.

Lehtikuuntelun valikoimissa on valtakunnallisia lehtiä kuten Helsingin sanomat ja Iltasanomat sekä lukuisia sanomalehtiä. Saat kuunneltavaksi myös aikakaus- ja asiakaslehtiä, alueellisia julkaisuja ja järjestöjulkaisuja. Esimerkiksi Suomen kuvalehti, Kotipuutarha, Maaseudun Tulevaisuus, Viikon tv- ja radio-ohjelmat, Pirkka ja Yhteishyvä.

Jotta voit kuunnella lehtiä ilman cd-levyjä, tarvitaan internetyhteys. Jos kotitaloudessasi ei ole internetyhteyttä, Näkövammaisten liitto voi lainata Kuuntelukaista-mobiililiittymän sitä varten. Lehtikuuntelupalvelu ja Kuuntelukaista edellyttävät vähintään 50 prosentin näkövamman haitta-astetta.

Yhteisin terveisin Tiedonsaantipalvelut ja Lapin Näkövammaiset ry


Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Kesäkuu 2018
27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Heinäkuu 2018

Elokuu 2018

Syyskuu 2018
6.-7.9. ICT-päivät

28.9. Kansainvälinen informaation saavutettavuuden päivä

Lokakuu 2018
12.10. Maailman näköpäivä

15.10. Valkoisen kepin päivä

Marraskuu 2018
11.–18.11. Sokeain viikko

Joulukuu 2018
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä

13.12. Lucian päivä