Ajan­koh­tais­taYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

VERKKOSEITA VIIKKO 37 / 11.9.2019

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.


VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:1. TOIMINTAA KUNNITTAIN

2. MUISTUTUS JÄSENALOITTEESTA

3. TIETOA NÄKÖVAMMAISUUDESTA YLEISÖTILAISUUS IVALOSSA 16.9.


4. SYYSMYYJÄISET ROVANIEMELLÄ 21.-22.9.


5. KIRJOITTAJAKURSSI 5.10.


6. SEUTUKUNTATAPAAMINEN KEMIN ERÄ-VALAKIASSA 7.10.


7. SYYSKUU ON KUNTOKUUKAUSI


8. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA

9. LAHJOITA VANHAT APUVÄLINEESI
1.  TOIMINTAA KUNNITTAIN

Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


ROVANIEMI

ROVANIEMEN KAUPUNGIN ALLASJUMPPA - JA RATAVUOROT SYKSYLLÄ 2019

R
ovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja omatoiminen ratavuoro järjestetään uimahalli Vesihiidessä seuraavasti:

Ohjattu Allasjumppa tiistaisin 10.9.-10.12. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajina vuorottelevat Tommija Kaisa Kangas.

Ratavuoro perjantaisin 13.9.- 13.12. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta.

Allasjumppa maksetaan ohjaajalta saatavalla laskulla. Ratavuoro laskutetaan kauden jälkeen. Lisätietoa toimistolta.

Liikuntapalvelut järjestää erityisyhdistysten väelle viikottaisia liikuntaryhmiä. Ryhmät ovatkaikille erityisyhdistysten jäsenille avoimia. 

Syksyn 2019 liikuntatarjonta;

Keilaus

Maanantaisin klo 14 - 15 Santasport keilahalli, Hiihtomajantie 2. Toiminta alkaa 9.9. ja päättyy 9.12. Omavastuu 5 € / hlö. Yhdellä radalla 3-4 henkilöä. Omatoiminen.

Istumalentopallo

Sunnuntaisin klo 17 - 19 Ounasvaaran koulun iso sali, Ounasvaarantie. Toiminta alkaa 1.9. Yhdyshenkilö Leena Rusanen puh. 041 - 4337458.

Vire-Lavis

Tiistaisin klo 12 - 13 uimahalli Vesihiiden musiikkiliikuntasali, Nuortenkatu 11.

Toiminta alkaa 5.11. Maksuton.

Vire-Lavis pohjautuu Lavis-lavatanssijumppaan ja on siitä sovellettu versio henkilöille, joilla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi toimintakyvyn rajoituksia. Vire-Lavis -tunnit toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen. Vire-Laviksen peruskurssin tanssilajit ovat: humppa, valssi, jenkka, tango, polkka, salsa ja rock.

Terveisin, Katriina Merkkiniemi

Soveltava liikunta 040 5625 337

Tietovisailijat ovat koolla ke 11.9., 25.9., 9.10., 23.10., palvelukeskuksessa klo 15 alkaen, tervetuloa!

OMPELUSEURAT KOTITIEN ÄMMILÄSSÄ

Kokkoonnuthaan minun mökhiin os. Kotitie 1 to 12.9. klo 13 päiväkahavin aikhaan. Tänne voi tulla käsityön kans tai iliman, runon kans tai iliman... Porissaan porukalla kaikessa rauhassa.

SYÄMELLISESTI TERVETULOA! Vertaistuellisin terkkusin, Leena  

Ke 18.9. Rovaniemen näkövammaiset kokoontuu kerhon merkeissä klo 13, paikkana on näkövammaisten palvelukeskus os. Maakuntakatu 12. Vieraana on aluetoiminnan suunnittelija Jarno Saapunki, VAU. Aiheena mm. seniorien liikuntaharrastus. Tervetuloa t. Marke ja Anja

Ma 23.9. kokoontuu Mikrokerho Rovaniemi palvelukeskuksessa klo 14 alkaen, tervetuloa!

SODANKYLÄ

Sodankylän näkövammaisten retki ma 16.9. Visatuvalle Seipäjärvelle.
Lähtö n. klo 11. Osallistujat haetaan kotoa kyytiin. Ohjelmassa mm. ruokailu, tarinointia ja mukavaa yhdessäoloa. Paluu n. klo 16. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Minna Lehtolalle, p. 0400 190 378

Terveisin Minna diakonissa Sodankylän seurakunta p. 0400 190 378 minna.lehtola@evl.fi

Ma 28.10. kokoontuu Sodankylän näkövammaisten Kerho/Mikrokerho Sodankylän Seurakuntatalolla, alk. klo 12->
Terveisin Minna ja Jouko

KEMI

To 12.9. Glaukooma-ryhmä kokoontuu klo 17.30 Annantuvalla.
 
Ma 24.9. kokoontuu Mikrokerho Annantuvalla klo 14 alkaen, tervetuloa!

TORNIO 

Aloitamme kerhotoiminnan jälleen syyskuun toinen tiistai tutusti Meäntalolla Vapaudenkatu 19 klo 15-17. Tervetuloa myös uudet meidän mukavaan porukkaan.

Suunnitellaan tulevaa, ideamyssy päähän ja kertomaan meille mitä aletaan puuhaamaan, kesä levänneinä. Vesijumpat aloitetaan myös syyskuulla, ilmoitellaan ajankohta. T. Leena Ja Anneli.

KITTILÄ

Ti 8.10. kokoontuu Kittilän näkövammaisten kerho/Mikrokerho Kittilän seurakuntakodilla alk. klo 11.00->

Tervetuloa! T. Vuokko ja Jouko

PELLO

Ma 16.9. klo 12-15 kokoontuu Pellon kerho/Mikrokerho Pellon kirjaston ryhmätilassa.

Menossa mukana mikrokerhoilemassa on Jouko Rytkönen Rovaniemeltä.

Jouko esittelee matkapuhelimia, kuuntelulaitteita sekä tietokoneita näkövammaisen käyttöön. Ottakaa omat laitteenne mukaan tilaisuuteen niin pähkäilemme sitten yhdessä niitä.

KOLARI

Kolarin näkövammaisten kerho kokoontuu Kolarin seurakuntakodissa ke 2.10. klo 10-14. Palauta syyskuun kuntokortti. Viikon teemapäivät ja ajankohtaiset asiat ja keskiviikkona 6.11. klo 10-14 Ruotsalaisuudenpäivää rajalla ainakin kolmella kielellä!

Tervetuloa, lisätietoja kerholaisilta ja Tuijalta 0500513975
 

2. MUISTUTUS JÄSENALOITTEESTA

Hallitus on päättänyt, että yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous järjestetään 16.11. Rovaniemellä. Päivän voi jo varata kalenteriin.

Haluatko vaikuttaa yhdistyksen ensi vuoden toimintaan? Tule kokoukseen keskustelemaan talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta, asettumaan ehdolle hallitukseen tai tee erillinen jäsenaloite. Jäsenaloiteon tehtävä syyskuun loppuun mennessä.

Yhdistyksen sääntöjen § 8 kuuluu seuraavasti:

"Jäsenen on saadakseen jonkin asian kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi jätettävä asiansa kirjallisesti hallitukselle, jonka on tuotava asia kevät- tai

syyskokoukselle lausuntonsa kera. Kevätkokoukseen tarkoitettu asia on toimitettava hallitukselle ennen tammikuun loppua ja syyskokoukseen tarkoitettu asia ennen syyskuun loppua."


3. TIETOA NÄKÖVAMMAISUUDESTA YLEISÖTILAISUUS IVALOSSA 16.9.

Ivalon kirkon alakerrassa, Kirkkokuja 1, ma 16.9. klo 13-15.

Tilaisuus on suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tietoa miten toimia näön heikentyessä tai jo todetun silmäsairauden kanssa.

Tilaisuudessa annetaan perustietoa näkemisestä ja yleisimmistä näkövammoista sekä näkövammaisten apuvälineistä ja palveluista. Tilaisuuden toteuttavat Lapin näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto ry yhteistyössäInarin seurakunnan kanssa. Vapaa pääsy. Tervetuloa!


4. SYYSMYYJÄISET ROVANIEMELLÄ 21.-22.9.

NÄPPÄRÄT NÄKKÄRIT järjestää SYYSMYYJÄISET Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12 la-su 21.-22.9. klo 11-16. 

Myynnissä on monenlaisia näkövammaisten tekemiä käsitöitä ja leivonnaisia. Arpajaiset ovat Lapin Näkövammaisten toiminnan tukemiseksi. 

Paikalla on myös PopUp-Kahavila!  SYÄMELLISESTI TERVETULOA LÄHELTÄ JA KAUEMPAAKI!
 

5. KIRJOITTAJAKURSSI 5.10.

Minustako käsikirjoittaja?

Lokakuun kirjoittajakurssilla perehdytään mediatekstien maailmaan: kirjoittaisinko blogin, mikä onkaan podcast?
Mistä sydän puhuu, ja millaisen muodon ja tyylin aiheelle voisi rakentaa?

Kirjoittajakurssilla avataan tekstilajien teoriaa, tutkitaan yhdessä julkaistua materiaalia ja pyritään kokeillen ja kompastellen, ryhmän voimasta ja ilosta inspiroituen luomaan omaa uutta, mahdollisesti julkaistavaa materiaalia.

Rohkeaa, riemullista ryhmää, johon ei vaadita lainkaan kirjoittajakokemusta, ohjaa Virpi Peitso, FM, sana- ja ilmaisutaiteen ohjaaja. Innostava kurssi siis lauantaina 5.10. klo 10.30 - 17.00, hinta 10 euroa, sisältäen opetuksen, lounaan ja kahvit sekä matkathalvinta kulkuvälinettä käyttäen.      
Paikkana Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskus Rovaniemellä, osoitteessa Maakuntakatu 12.
Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle, p. 0400 146 641 ma - to klo 10-14, muuna aikana voit jättää viestin vastaajaan. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 19.9. klo 14 mennessä. Toimi nopeasti ja varmista paikkasi!

Tervetuloa! toivottavat Orvokki, Leena, Pirkko ja Kirsti, yhdistyksen kulttuuritoimikunta


6. SEUTUKUNTATAPAAMINEN KEMIN ERÄ-VALAKIASSA 7.10.

Seutukuntatapahtumat on tarkoitettu naapurikuntien näkövammaisten yhteistapaamisiksi. 7.10. järjestämme seutukuntatapahtuman Kemin Erä-Valakiassa (Vähä Kuivanuorontie 29, 94300 KEMI). Tapahtumaan on kutsuttuKemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion näkövammaiset.

Tapahtuma järjestetään klo 12-15 ja sisältää lounaan ja iltapäiväkahvit. Muu ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Tapahtuman omavastuu on 10 € / osallistuja. Yhdistys maksaa osallistujien matkakulut halvinta matkustustapaa käyttäen. Osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Ruokailun järjestämisen vuoksi ilmoittaudu 30.9. mennessä toimistolle (puh. 0400 146 641). Muista mainita mahdollinen erityisruokavaliosi.

Seutukuntatapahtumat on tarkoitettu naapurikuntien näkövammaisten yhteistapaamisiksi. Ma 7.10. järjestämme seutukuntatapahtuman Kemin Erä-Valakiassa (Vähä Kuivanuorontie 29, 94300 KEMI). Tapahtumaan on kutsuttuKemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion näkövammaiset.

Tapahtuma järjestetään päivällä ja sisältää lounaan ja iltapäiväkahvit. Muu ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan ohjelman valmistumisen jälkeen. Tapahtuman omavastuu on 10 e / osallistuja. Yhdistys maksaa osallistujien matkakulut halvinta matkustustapaa käyttäen. Osallistuminen ei edellytäyhdistyksen jäsenyyttä.
 

7. SYYSKUU ON KUNTOKUUKAUSI

Mikä on Kuntokuu?

Kuntokuu on Suomen vammaisurheilu ja -liikunta ry:n helmi- ja syyskuussa järjestämä omaehtoisen liikkumisen seuraamiseen painottuva harrasteliikuntakampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan tasostariippumatta. Tavoitteena on saada ihmiset liikkeelle eli aktivoittaa liikkumaan ja liikunnan pariin. Liikkua voi yksin tai porukassa!

Merkinnän kuntokorttiin saa vähintään 30 minuuttia kestäneestä yhtäjaksoisesta liikuntasuorituksesta. Kuntokuuhun voi osallistua kuntokortilla, johon kerätään liikuntasuorituksista merkintöjä.

Päivittäistä aktiivisuutta voi nostaa helposti myös hyötyliikunnalla. Voi kävellä portaita hissin käyttämisen sijaan tai jäädä bussista tai junasta yhtä pysäkkiä aikaisemmin ja kävellä tai kelata loppumatkan.Aktiivisella liikunnalla saa parhaat tulokset kunnon kehittämiseen, mutta kannattaa aloittaa kevyellä liikunnalla.

Hyötyliikuntaa on kaikki päivittäinen liikkuminen. Mitä enemmän käyttää omaa lihasvoimaa päivittäiseen liikkumiseen, niin sitä enemmän on hyötyliikkunut. Perinteisiä hyötyliikuntalajeja ovat marjastus jasienestys, mutta kaupunkilaisille saman asian ajaa kävely kauppaan tai töihin. Reipas siivoaminen kotona on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Mikäli siinä samalla syke nousee ja tulee hieman hiki, niin kuntokin nousee.

Täyttämällä syyskuun ajan omat liikuntakertasi kuntokorttiin ja palauttamalla kortin toimistolle 15.10.2019 mennessä osallistut arvontaan, jossa kolmelle onnekkaalle lähtee yhdistyksen puolesta kilo kahvia.

Osallistuneiden kesken arvotaan vielä valtakunnallisesti lahjakortteja sekä muita liikunnallisia palkintoja!

Kuntokortteja voi tilata maksutta VAU:n toimistolta tai yhdistyksen toimistolta. Kuntokorttia voit tiedustella myös kerhonvetäjältäsi, joita olemmekin jo valmiiksi heille lähettäneet.

Kuntokorttia voi täyttää myös sähköisesti osoitteessa www.kuntokuu.fi

Kuntokortti-tilaukset: 

VAU ry, toimisto@vammaisurheilu.fi, p. 044 752 9360

LAN ry, toimisto@lapinnakovammaiset.fi, p. 0400 146 641

Yhteistyöterveisin Jukka Loijas
Järjestösihteeri p. 0400 146641


8. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA

ICT-kurssit: http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryh­maohjaus

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot
 

9. LAHJOITA VANHAT APUVÄLINEESI

Lahjoita vanhat apuvälineesi katastrofialueiden näkövammaisille -

Suurennuslasien ja valkoisten keppien keräys elo – syyskuussa.

FSS (Förbundet Finlands Svenska Synskadade) ja Näkövammaisten liitto jäsenyhdistyksineen keräävät käytöstä poistettuja, ehjiä, toimintakuntoisia, suurennuslaseja ja valkoisia keppejä. Apuvälineet luovutetaanmarraskuussa Tampereella pidettävien apuvälinemessujen yhteydessä Suomen Punaiselle Ristille luovutettavaksi edelleen katastrofialueilla asuvien näkövammaisten käyttöön.

Jos sinulla on käytöstä poistettuja, ehjiä suurennuslaseja ja/tai valkoisia keppejä, osallistu keräykseen ja auta katastrofialueiden näkövammaisia. Toimita suurennuslasit ja valkoiset kepit Lapin Näkövammaisillesyyskuun loppuun mennessä. Muistathan, että osa apuvälineistäsi voi olla keskussairaalan omaisuutta.

Keppejä voi toimittaa kolmella eri tavalla:

1) Tuomalla ne henkilökohtaisesti toimistolle

Lapin Näkövammaiset ry

Maakuntakatu 12

96100 ROVANIEMI

(soita ja sovi aika etukäteen niin olemme varmasti paikalla)
 
2) Postitse osoitteella:

Lapin Näkövammaiset ry

PL 33

96101 ROVANIEMI
 
3) Sopimalla työntekijöiden tai kerhonvetäjän kanssa jostain toisesta toimitustavasta.

 

 
Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Elokuu 2019

Syyskuu 2019
* ICT-päivät
* Kv. retiniitikon päivä (syyskuun 3. lauantai)

Lokakuu 2019
* 10.10. Maailman näköpäivä
* 15.10. Valkoisen kepin päivä

Marraskuu 2019
* 7.–9.11. Apuvälinemessut
* 10.–17.11. Sokeain viikko

Joulukuu 2019
* 3.12. Kv. vammaisten päivä
* 13.12. Lucian päivä