Ajan­koh­tais­taYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

VERKKOSEITA VIIKKO 26 / 24.6.2019

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.


VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:1. YHDISTYKSEN KESÄAJAN TOIMINTA

2. TOIMINTAA KUNNITTAIN

3. ILMOITTAUDU NYT: KESÄRETKI KESKI-SUOMEEN 26.-29.8.

4. KUUNTELE CELIAN ÄÄNIKIRJOJA KUIN RADIOTA

5. IRTI ARJESTA! NAISTAPAHTUMA 6.-8. SYYSKUUTA 2019

6. KUVAILUTULKKAUS-UUTISKIRJE KESÄKUU 2019

7. AVATAAN YHDESSÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA

8 TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA

9. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS POSIOLLA

10. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS TERVOLASSA

11. MITÄ KYSYÄ SILMÄLÄÄKÄRILTÄ


 

1. YHDISTYKSEN KESÄAJAN TOIMINTA
 
Yhdistystoiminta hiljenee kesäajaksi.

Palvelukeskus on suljettuna 1. – 28.7., jolloin myös äänilehtitoiminta ja jäsenpalvelu ovat kesätauolla. Tauon jälkeen äänilehdet ilmestyvät normaalista 29.7. alkaen. Heinäkuussa ei julkaista lainkaan Ääniseitaa. Elokuun Ääniseita ilmestyy tavallisessa aikataulussa 27.8.

Aurinkoista kesää kaikille, tapaamme taas syksyllä!

Terveisin toimistoväki Jouko, Juho, Jukka ja Tuija

 

Näkövammaisten liiton kesäaika

Näkövammaisten liitto ry:n Lapin alueen oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva on lomalla 1.7-28.7. Kelan ja vammaispalveluiden muutoksenhakuasioissa, voit pyytää lisäaikaa muutoksenhakuun siltä taholta, joka päätöksen on tehnyt.

IIRIS keskuksen puhelinvaihde on kiinni 2.–28.7. Iiriksen asiakaspalvelussa on työntekijä koko kesän. Infon numero 09 3960 4330 ma-pe klo 9–15.

Mukavaa kesänaikaa!
 

 
2. TOIMINTAA KUNNITTAIN
 
Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.

 
ROVANIEMI

14.8. Tietovisailijat koolla palvelukeskuksessa klo 15 alkaen, tervetuloa!

20.8. kokoontuu Mikrokerho palvelukeskuksessa klo 14 alkaen, tervetuloa!SODANKYLÄ

 
Sodankylän näkövammaisten kerho jää kesätauolle. Kerho aloittaa syyskauden maanantaina 19.8. klo 12 seurakuntatalolla, os. Papintie 2.

Lämpöistä ja virkistävää kesää! terveisin, Minna
 

KEMI

20.8. kokoontuu Mikrokerho Annantuvalla klo 14 alkaen, tervetuloa!

 

3. ILMOITTAUDU NYT: KESÄRETKI KESKI-SUOMEEN 26.-29.8.

Kesäretken tiedot ovat varmistuneet. Ilmoittautumisohjeet ovat tämän tekstin alaosassa.

Yhdistyksen kesäretki suuntautuu tänä vuonna Keski-Suomeen. Kuljemme koko retken omalla bussilla. Retkellä on mukana matkanjohtaja. Bussi kulkee Rovaniemen ja Kemin kautta. Tarkka matkareitti ja aikataulu sovitaan kuljettajan kanssa myöhemmin.

Päiväsuunnitelma on:

Maanantai 26.8. - menomatka alkaa aamupäivällä, saapuminen Jyväskylään alkuillasta. Yöpyminen Vesalan leirikeskuksessa kahden hengen huoneissa.

Tiistai 27.8. - Opastettu vierailu Ähtärin eläinpuistossa, osallistuminen Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n tapahtumaan Äänekoskella. Yöpyminen Vesalan leirikeskuksessa.

Keskiviikko 28.8. Siirtyminen Heinävedelle Valamon luostariin, opastettu vierailu luostarissa. Yöpyminen luostarin hotellissa kahden hengen huoneissa.

Torstai 29.8. - paluumatka alkaa aamulla ja päättyy iltapuolella

Meno- ja paluumatkoilla pysähdymme matkan varrella jaloittelemaan, syömään ja katsomaan nähtävyyksiä. Pysähdyspaikkoja ei ole vielä sovittu, voit ehdottaa niitä ilmoittautumisen yhteydessä.

Matkan omavastuu on 150 €, sisältäen matkat, majoituksen, sisäänpääsyt ja ruokailut puolihoidolla (lounaat omakustanteisia). Matkaan voit ottaa avustajan, jonka omavastuuhinta on sama. Tavallisen käytännön mukaan yhdistys kattaa matkakulut yhteiskuljetuksen lähtöpaikkaan halvinta matkustustapaa käyttäen. Muistathan hyödyntää vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua päästäksesi kotoa yhteiskuljetuksen luo. Varmista kuljetuspalveluoikeus ja -käytännöt kotikuntasi sosiaalityöntekijältä.

Retkelle mahtuu 35 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittautumisaikaa on 1.8. klo 14 saakka. Ilmoittautumiset puhelimitse joko vastaava ohjaaja Juho Hiltuselle (0400 742 6970) tai toimiston puhelimeen (0400 146 641), tai sähköpostitse toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Ilmoittautua voi koko kesä-heinäkuun ajan, päivystämme puhelimia pieniä poikkeuksia lukuunottamatta päivittäin vaikka toimisto onkin suljettuna. Retki toteutuu mikäli lähtijöitä on 25 tai enemmän.

Ilmoittautumisen voi peruuttaa ennen ilmoittautumisajan päättymistä maksutta. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen matkan voi peruuttaa vain lääkärintodistuksella. Muutoin perimme peruutuksista 50% matkan hinnasta, mikäli tilalle ei saada toista tulijaa.

Ilmoittautuessa muista kertoa erityisruokavaliosi. Yhdistys ei vakuuta matkalle osallistujia.
 


4. KUUNTELE CELIAN ÄÄNIKIRJOJA KUIN RADIOTA
 

Nyt voit kuunnella Celian kirjakerhojen äänikirjat Daisy-soittimella suoraan verkosta, ilman tietokonetta ja cd-levyjä.

Celia on antanut Näkövammaisten liitolle oikeuden välittää Celian äänikirjoja. Näkövammaisten liiton tarjoamassa Luetus®-kuuntelussa (entinen Lehtikuuntelu) on nyt kuunneltavissa Celian kuukausittain julkaisemat kirjakerhot. Lisäksi Luetus®-kuuntelussa voi kuunnella kymmeniä aikakausilehtiä sekä päivittäin ilmestyviä sanomalehtiä. Palvelun käytön tuesta ja sen kautta välitettävien lehtien tuotannosta vastaa Näkövammaisten liitto. Celia tarjoaa palveluun kirjat.

Celian äänikirjakerhoja ja muita julkaisuja suoraan Daisy-soittimeen voivat tilata kaikki Luetus®-kuuntelun asiakkaat. Palvelun asiakkaaksi hyväksytään henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %. Lisätietoja Luetus®-kuuntelusta on Näkövammaisten liiton verkkosivuilla http://luetus.fi/kuuntelu.

Tarvitset Luetus®-kuuntelun käyttöön yhteensopivan Daisy-soittimen ja nettiyhteyden. Luetus®-kuuntelun käyttäjäprofiili voidaan ladata valmiiksi Daisy-soittimeen, joka liitetään kodin verkkoon langattomasti tai johdolla.  Saat lisätietoja ja palvelun käyttöösi Näkövammaisten liiton Daisy-neuvonnasta p. 09 3960 4040, sähköposti: daisy@nkl.fi.

Kirjakerhoja on valittavissa useita suomeksi sekä ruotsiksi. Kun Luetus®-kuuntelu on käytössäsi, voit tilata tai perua kirjakerhoja lähimmästä näkövammaisten alueyhdistyksestä, joiden yhteystiedot löydät verkkosivultamme https://nkl.fi/alueyhdistykset. Voit tilata tai perua kirjakerhoja myös Näkövammaisten liitosta sähköpostitse lehtitilaukset@nkl.fi tai puhelimitse 09 3960 4656.

Kirjat ilmestyvät kuunneltavaksi joka kuukauden 16. päivään mennessä ja poistuvat automaattisesti noin 45 päivän kuluttua.

Jos tilaat Celian kirjakerhot Luetus®-kuuntelun kautta, voit perua cd-kirjakerhot Celiasta sähköpostitse palvelut@celia.fi tai puhelimitse 0295 333 050, niin et saa samoja kirjoja kahteen kertaan. Celia ei tarjoa neuvontaa Luetus®-palvelun käyttöön.

Kirjakerhot suomeksi:

Jännitystä elämään: dekkareita, agenttiromaaneja ja jännäreitä.

Kevyttä ja viihdyttävää: viihde- ja lukuromaaneja, huumoria ja rakkautta.

Elämää ennen ja nyt: elämäkertoja, historiaa, dokumentteja ja matkakertomuksia.

Kirjahelmiä meiltä ja maailmalta: lukuromaaneja, klassikoita ja palkittuja kirjoja.

Veijareiden matkassa: pääosin kotimaisia viihde- ja maaseuturomaaneja, huumoria ja seikkailuja.

Matkakirjat: löytöretkiä, kiertomatkoja ja muuttoja uuteen maahan. Myös kaupunki- ja matkaopaskirjoja.

Usko ja toivo: kristillisiä hartauskirjoja, elämäkertoja ja romaaneja.

Tiedon jäljillä: ajankohtaisia, kevyitä tietokirjoja eri tieteenaloilta.

Sotakirjat: pääosin kotimaista sotakirjallisuutta.

Erotiikkaa: eroottisia romaaneja ja seksikirjoja.

Tiede-lehti: yleistajuisia tiedeartikkeleita sisältävä kausijulkaisu.

Nyyrikki-lehti: romanttisia kertomuksia sisältävä viihdelukemisto.

IT- ja Daisy-neuvonnan aukioloajat

IT- ja Daisy-neuvontamme palvelee puhelimitse ma-ti ja to-pe klo 9-15 ja ke klo 12-16.

4.-26.7. palvelemme puhelimitse normaalista poiketen klo 9-12.

IT-neuvonta: it-neuvonta@nkl.fi, p. 09 3960 4000

Daisy-neuvonta: daisy@nkl.fi, p. 09 3960 4040

Toivotamme leppoisaa kesäaikaa!

Näkövammaisten liitto ry, tiedonsaantipalvelut

Voit lähettää meille palautetta ja kehitysehdotuksia verkkolomakkeella https://www.webropolsurveys.com/S/9E0B2802037BC0F3.par

 

5. IRTI ARJESTA! NAISTAPAHTUMA 6.-8. SYYSKUUTA 2019
 
Tervetuloa näkövammaisten naisten viikonlopputapahtumaan ottamaan enemmän irti arjesta!

Paikkana toimii hotelli Rantapuisto Helsingin Vuosaaressa meren äärellä.

Ohjelmassa luvassa monipuolista ja innostavaa yhdessäoloa. Tutustumme kommunikoinnin saloihin, innostumme sosiaalisesta mediasta ja etsimme ja löydämme omat vahvuutemme. Asiapainotteisen ohjelman lisäksi tarjolla on myös vertaistukea ja iltaohjelmaa.

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa. Ilmoittaudu viimeistään 6. elokuuta osoitteessa www.nkl.fi/naistoiminta.

Airuen verkkolehden ilmoitus naistapahtumasta: https://www.airutlehti.fi/ilmoitus/irti-arjesta-naistapahtuma-6-8-syyskuuta-2019/

Tapahtuman hintaan 82 euroa / hlö (myös avustaja) sisältyy yöpyminen kahden hengen huoneessa, ruokailut ja ohjelma. Yhden hengen huoneessa yöpymisestä lisämaksu 31 euroa/yö (ei koske opaskoirankäyttäjiä). Laskutamme tapahtuman etukäteen. Katso peruutusehdot osoitteesta www.nkl.fi/ naistoiminta.

Kannattaa kysyä oman kunnan vammaispalvelusta tukea tapahtuman kustannuksiin, myös avustajan osalta.

Lisätietoja Anne Segeriltä (ti–to) puh. 09 3960 4657, anne.seger@nkl.fi

Huomaathan, että olemme kesälomalla 21.6.–29.7.

 

 

6. KUVAILUTULKKAUS-UUTISKIRJE KESÄKUU 2019

Elokuvasäätiön panostus ja Ylen lisääntyneet kuvailutulkkaustuotannot ovat lisänneet kuvailutulkkauksen saatavuutta tuntuvasti, niin että voi sanoa, että kulunut vuosi on ollut kuvailutulkkauksen kannalta voittoisa.  Viestin lopuksi lista nyt teatterilevityksessä olevista kuvailutulkatuista ja ensi-iltaan tulevista elokuvista. Tilannetta kannattaa seurata myös MovieReading-sovelluksesta.

Kuvailutulkkaustutkimuksista 

FT Maija Hirvonen kertoi ajankohtaisista kuvailutulkkausta koskevista tutkimuksista kuvailutulkkaustoimikunnalle keväällä. Mutable-projektin aineistoa on kerätty ja videoitu.  Projekti tutkii, minkälaista asiantuntemusta sokea kuvailutulkkaustiimin jäsen pystyy antamaan. Analyysivaihe on alkamassa.

MeMad-projekti, joka kehittää automaattista kuvailua, on kestänyt vuoden. Ensimmäinen prototyyppi on valmistunut. Prototyypin kuvailu on raakilemaista, kone osaa tunnistaa ihmisiä tai maisemia. Koneellista kuvailua on testattu yhteistyössä Ylen arkistotyöntekijöiden kanssa. Toisena ja kolmantena vuonna kuvan kuvailu, testaaminen ja yhteistyö kehittyy. Kielitieteilijät tutkivat kuvailutulkkauksen tasoja ja missä tilanteissa tietty taso on riittävä.

Kansainvälinen Adlab pro -hanke on käynnistynyt. Tarkoituksena on vakiinnuttaa kuvailutulkin ammatti ja ammattitaito. Tavoitteena on myös valmistaa ja kehittää vapaasti saatavilla olevia koulutusmateriaaleja. EU-hankkeessa on mukana useampi EU-maa, mm. Espanja, Italia, Saksa.

Tampereen yliopisto tutkii kuvailutulkkausten kääntämistä.

Kulttuuripalvelun kuvailutulkkaustoimintaa

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry järjesti retken Ainolaan toukokuussa ja kuvailutulkatulle opastuskierrokselle lähdetään taas 24.8. Kuka tahansa voi tilata Ainolasta kuvailutulkatun kierroksen ja suosittelemme sitä lämpimästi.

Kansallisteatterin kanssa käynnistellään yhteistyötä syksyllä. Ateneum on järjestänyt kuvailutulkkauksen Teatteri Jurkan vierailuesitykseen Minä maalaan teidät kaikki. Näytöksestä tiedotetaan elokuussa.

Kuvailutulkkauskoulutusta järjestetään vuonna 2019 vain tilauksesta. 

Yleisradion kuvailutulkattu Muumilaakso-sarja kokonaisuudessaan Yle Areenassa: 

https://areena.yle.fi/1-4664062

Kuvailutulkattuja elokuvia teatterilevityksessä: 

Luontosinfonia (Marko Röhr, MRP Matila Röhr Produktions, kuvailutulkki ja lukija Olli Uosukainen)

Traileri: https://www.finnkino.fi/event/303047/title/luontosinfonia/

Miehiä ja poikia (Joonas Berghäll, Oktober Oy, kuvailutulkki Olli Uosukainen, lukija Sini Kononen)

Traileri: https://www.finnkino.fi/event/303034/title/miehi%C3%A4_ja_poikia/

Vedenneito (Petteri Saario, Citizen Jane Productions Oy, kuvailutulkki Anu Aaltonen, lukija Juha-Pekka Mikkola, kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola)

Traileri: https://www.finnkino.fi/event/303013/title/vedenneito/

Tulossa ensi-iltaan 9.8.

Aatos ja Amine (Reetta Huhtanen, levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus Oy, kuvailutulkki ja lukija Anu Aaltonen, kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=eBYr0Goy8Qg
 Tulossa ensi-iltaan 23.8.

Veeran maaginen elämä (Tonislav Hristov, Making Movies Oy, kuvailutulkki ja lukija Anu Aaltonen, kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola)

Traileri: https://www.espoocine.fi/2019/fi/elokuvat/the-magic-life-of-v

Tulossa ensi-iltaan 11.10.

Diva of Finland (Maria Mononen, Silva Mysterium Oy, kuvailutulkki ja lukija Anu Aaltonen, kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola)
Teaseri: https://www.youtube.com/watch?v=liTM299KIew
 Ihanaa kesää! 

Tanja Rantalainen
kulttuurituottaja
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry


 
7. AVATAAN YHDESSÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA

Olemme kokoamassa porukkaa, jota kiinnostaisi osallistua äänitteiden tai pikkuvideoiden tekoon näkövammaisen elämään tai yhdistyksen toimintaan liittyen. Olet konkari tai aloittelija, kutsumme sinut mukaan. Harjoitellaan ja opitaan yhdessä!  Ota yhteyttä Kirsti Reijonen, p. 050 327 7492 tai sähköposti etu- ja sukunimi yhteen kirjoitettuna ja perään @gmail.com

Kiinnostuneiden kesken sovitaan yhdessä jatkosta.

 

8. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
 

ICT-kurssit: http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryh­maohjaus

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot
 

9. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS POSIOLLA

Näön ja kuuloasioiden keskustelutilaisuus Posion seurakuntatalolla, torstaina 22.8, klo 12.-15.

Tapahtuma on suunnattu heille, jotka ovat vasta vammautuneet sekä kaikille, jotka kaipaavat tietoa miten toimia kuulon ja näön heikentyessä. Tapahtuman toteuttavat Kuuloliitto ry ja Näkövammaisten liitto ry yhteistyössä Posion Seurakunnan kanssa.

Kerromme tilaisuudessa:

miten ja millaisia näkemisen ja kuulemisen ongelmia ikääntymisen myötä voi ilmaantua
missä vaiheessa kannattaa hakea apua
mistä saa apua ja tukea
miten ja minkä tahon kautta saa apua
Lisätietoja

Päivi Kostamo, Kuuloliitto ry, p. 0400 394 135

Sanna Piuva, Näkövammaisten liitto ry, p. 0500 210 568


10. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS TERVOLASSA

Näön ja kuuloasioiden keskustelutilaisuus Tervolan seurakuntakeskuksessa , torstaina 29.8, klo 11.-14.

Tapahtuma on suunnattu heille, jotka ovat vasta vammautuneet sekä kaikille, jotka kaipaavat tietoa miten toimia kuulon ja näön heikentyessä. Tapahtuman toteuttavat Kuuloliitto ry ja Näkövammaisten liitto ry yhteistyössä Posion Seurakunnan kanssa.

Kerromme tilaisuudessa:

miten ja millaisia näkemisen ja kuulemisen ongelmia ikääntymisen myötä voi ilmaantua
missä vaiheessa kannattaa hakea apua
mistä saa apua ja tukea
miten ja minkä tahon kautta saa apua
Lisätietoja

Päivi Kostamo, Kuuloliitto ry, p. 0400 394 135

Sanna Piuva, Näkövammaisten liitto ry, p. 0500 210 568
 

11. MITÄ KYSYÄ SILMÄLÄÄKÄRILTÄ

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote kesäkuu 2019
Laatinut oikeuksienvalvonnan asiantuntija Olli-Pekka Rättäri, Tampere

Näkemisessä tapahtuvat muutokset vievät meidät useimmiten silmälääkärin luo. Tieto silmien tilasta on tärkeää.

Ennen lääkäriaikaa saattaa mielessä olla useampikin kysymys, joihin toivomme vastaanotolta vastauksia. Lääkärin kohtaamisessa kysymykset voivat kuitenkin unohtua. Myös vastaukset jäävät joskus jännityksen vuoksi unholaan.

Tähän tiedotteeseen on koottu kysymyksiä silmälääkärille, joilla voimme avata keskustelun ja saamme tietoa omasta näkötilanteesta. Näistä kysymyksistä voi valita omaan tilanteeseen sopivat ja antaa ne vastaanotolla lääkärille.

Jotta tärkeisiin kysymyksiin saa hyvät vastaukset, on lopussa vinkkejä lääkärin vastausten ymmärtämiseen.

Kysymyksiä silmistä

. Mikä on aiheuttanut silmien tilan ja näön huonontumisen?
. Mikä on minun diagnoosi?
. Voiko näkökykyäni parantaa?
. Miten silmieni kunto tulee vaikuttamaan näkökykyyni tulevaisuudessa?
. Pitäisikö minun tarkkailla erityisesti joitain oireita ja ilmoittaa niistä mikäli muutoksia näkemiseen liittyen ilmaantuu?
. Pitäisikö minun muuttaa elintapoja tai tottumuksia?

Kysymyksiä hoidosta

. Miten silmiäni ja näkökykyä tutkitaan?
. Mitä hoitoa silmiini käytetään?
. Parantaako hoito näkökykyä?
. Koska hoito alkaa ja kuinka kauan se kestää?
. Liittyykö hoitoon riskejä ja onko hoidolla sivuvaikutuksia?
. Onko olemassa ruokaa, lääkkeitä tai harrastuksia, joita minun tulisi välttää hoidon aikana?
. Jos hoitoon liittyy lääkkeiden ottamista, niin miten minun tulisi menetellä, jos unohdan ottaa lääkkeen?
. Onko muita mahdollisia hoitoja?

Kysymyksiä silmien tutkimuksista

. Mihin kysymyksiin tutkimustulokset antavat vastauksia?
. Milloin saan tulokset tietooni?
. Täytyykö minun valmistautua jotenkin silmätutkimukseen?
. Onko tutkimuksilla sivuvaikutuksia?
. Tarvitseeko tehdä lisää tutkimuksia myöhemmin?
. Onko minun mahdollista päästä näön kuntoutukseen keskussairaalaan näkökyvyn heikentymisen vuoksi?
. Onko näkökykyni niin heikko, että sen vuoksi tulisi määritellä haittaluokka näkövammasta?
. Mikä on haittaluokka näkökykyni perusteella?

Lääkärin vastausten ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää jatkon kannalta

. Kysy kysymyksiä kunnes ymmärrät lääkärin vastaukset.
. Tee muistiinpanoja esimerkiksi nauhurilla, pyydä avustaja mukaan kirjaamaan tai
. Pyydä lääkäriä kirjoittamaan ohjeet ja vastaukset paperille.
. Pyydä lääkäriltä lisätietoa mahdollisesta silmäsairaudesta paperilla.
. Kysy, mistä voit saada lisätietoa.
Keskustelussa lääkärin kanssa on kyse terveyteen ja toimintakykyyn liittyvästä tiedosta ja sen myötä myös potilasturvallisuudesta.

Lähde

               National Eye Institute, https://www.nei.nih.gov/health/talktodoc

 

Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Maaliskuu 2019
* 12.3. Maailman glaukoomapäivä

Huhtikuu 2019
* 24.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Toukokuu 2019
* 16.5. Saavutettavuuspäivä

Kesäkuu 2019

Heinäkuu 2019

Elokuu 2019

Syyskuu 2019
* ICT-päivät
* Kv. retiniitikon päivä (syyskuun 3. lauantai)

Lokakuu 2019
* 10.10. Maailman näköpäivä
* 15.10. Valkoisen kepin päivä

Marraskuu 2019
* 7.–9.11. Apuvälinemessut
* 10.–17.11. Sokeain viikko

Joulukuu 2019
* 3.12. Kv. vammaisten päivä
* 13.12. Lucian päivä