Ajan­koh­tais­taYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

VERKKOSEITA VIIKKO 49 / 3.12.2018

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:

1. TOIMINTAA KUNNITTAIN
2. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N SYYSKOKOUSTIEDOTE
3. KÄSITYÖPÄIVÄ POSIOLLA 13.12.
4. TULEVAT KUVAILUTULKATUT ELOKUVAT
5. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE Joulukuu 2018
6. OSALLISTU SILMÄNPOHJAN KUIVASTA IKÄRAPPEUMASTA TEHTÄVÄÄN TUTKIMUKSEEN
7. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
1. TOIMINTAA KUNNITTAIN


Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


ROVANIEMI

Kurlinkivuorot Lappi Areenalla, Hiihtomajantie 6. Vuoro maksuton. Ohjaaja paikalla.
Ti 4.12. klo 12.15-14.15 harjoitushalli 1.
Ti 11.12. klo 12.15-14.15 harjoitushalli 1.
Pukeudu lämpimästi. Halli on viileä. Tervetuloa!
Lisätietoja; Katriina Merkkiniemi puh. 040 5625 337

TIETOVISAILIJAT ovat koolla palvelukeskuksessa ke 5.12. ja ke 19.12. klo 15-17. Tervetuloa visailemaan!

TO 13.12. ROVANIEMEN NÄKÖVAMMAISET MENEVÄT KUVAILUTULKATTUUN TEATTERIESITYKSEEN PAPIN PERHE KLO 19.

Hinta on 15 e henkilö, sisältäen lipun sekä väliaikahvit.

Ilmoittautumiset 4.12. mennessä Anjalle puh 0400-954251 tai sähköposti anja.maunula@pp.inet.fi

TERVETULOA MUKAAN

JOULUMYYJÄISET ROVANIEMELLÄ 8.-9.12.
 
NÄPPÄRÄT NÄKKÄRIT järjestää JOULUMYYJÄISET Lapin Näkövammaisten palavelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12 la-su 8.-9.12. klo 11-16
 
Näkövammaiset käsityöntekijät ovat silloin myymässä monenlaisia käsitöitä ja leivonnaisia. Tuotekoriarpajaiset ovat Lapin Näkövammaisten toiminnan tukemiseksi. Paikalla on myös kahvio.
 
SYÄMELLISESTI TERVETULOA!


KOLARI

Kolarin Näkövammaisten kerho joulukuussa ke 12.12. Kolarin seurakuntakodissa klo 10-15 jouluisissa tunnelmissa.

Terveisin Tuija.


TORNIO

Kuntosali jää tauolle. Kokoonnumme jouluaterian merkeissä tiistaina 11.12. klo 15 alkaen ravintola Ofeliassa Hallituskatu 16, ilmoita osallistumisestasi Leenalle 7.12. mennessä. Kerhotapaamiset jatkuvat tammikuussa joulutauon jälkeen, alla tammikuun aikataulut.

Kerho kokoontuu joka kuukauden toinen tiistai Meäntalolla Vapaudenkatu 19. Kuntosali torstaisin Saarenvireessä Pitkäkatu 7 klo 13.25.


KEMI

KEMIN SEUDUN NÄKÖVAMMAISTEN JOULUJUHLA
tiistaina 4.12. klo 12-15 Saarenotan leirikeskuksessa, Kemissä.

Lähtö klo 11.30 Annantuvan edestä, Keskuspuistokatu 28,  palvelulinjalla ja paluu Saarenotasta klo 15 (kyydin omavastuu 6,60 e/menopaluu/hlö). Keminmaalaisilla on oma kyyti.

Ohjelma:

12.00 Tervetuloa

12.15 Joululaulujen äärellä, kanttori Aki Tyni

13.00 Jouluateria
Ylen uudet uutiset (Pirjo)
Martta Wendelin, onnellisen joulun kuvittaja (cd)
Jälkiruokakahvit

14.30 Adventin sana, pappi Alex Ylinärä

15.00 kotimatkalle

Ateriasta omavastuu, ilmoittautumiset 23.11. mennessä Ilonalle puh. 0407479864

KEMIN SEUDUN NÄKÖVAMMAISTEN NAISTEN VERTAISTUKIRYHMÄ kokoontuu Annantuvalle tiistaina 11.12. klo 13, nyyttikestit. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme.

T. Pirjo puh. 040 51708032. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N SYYSKOKOUSTIEDOTE


Syyskokousterveiset Lapista!

Lapin Näkövammaiset ry:n syyskokous pidettiin 1.12.2018 Rovaniemellä ravintola Valdemarissa. Paikalla oli 50 näkövammaista henkilöä, joista 2 ei ollut yhdistyksen jäseniä, ja 37 muuta henkilöä. Varsinaisten jäsenten osallistumisprosentti oli 12,1 %.

Kokouspäivä aloitettiin näkövammaisten käsityöntekijöiden myyntinäyttelyllä ja jouluruokailulla.

Kokouksen avasi hallituksen puheenjohtaja Soile Järvirova. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Jarno Saapunki.

Kokous hyväksyi liittymis- ja jäsenmaksujen sekä kannatus- ja yhteisöjäsenmaksujen suuruudet seuraavalle vuodelle. Samoin hyväksyttiin puheenjohtajiston, hallituksen jäsenten sekä tilintarkastajien palkkiot seuraavalle vuodelle. Kokous vahvisti talousarvion. Toimintasuunnitelma vahvistettiin Paikka Auki II -avustusohjelmaan liittyvällä lisäyksellä.

Hallituksen erovuoroisia olivat Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen, Kirsti Reijonen ja Juhani Holster. Vaalin jälkeen valituiksi tulivat edellä mainitut henkilöt. Varajäsenistä erovuoroisia olivat Raisa Kuusela ja Jorma Vaarala. Vaalin jälkeen valituiksi tulivat kutsumisjärjestyksessä Raisa Kuusela ja Pirkko Verronen.

Yhdistyksen hallituksen ensi vuonna muodostavat:

Järvirova Soile (puheenjohtaja)

Heikinjuntti Pirjo

Hirvasniemi-Jääskeläinen Anne

Holster Juhani

Reijonen Kirsti

Saapunki Jarno

Virtanen Hannu

Kuusela Raisa (1. varajäsen)

Verronen Pirkko (2. varajäsen)

Kokouksen jälkeen muistettiin Leena Väyrystä hänen jättäessään ohjaajan tehtävät noin neljänkymmenen aktiivisen toimintavuoden jälkeen. Tämän jälkeen pidettiin kokousarpajaiset.

Yhdistyksen teatteriryhmä Met Näkkärit esitti itse kirjoittamansa näytelmän Rakkauskabaree, jonka jälkeen nautittiin kokouskahvit.

Syyskokousterveisin,

Juho Hiltunen
Vastaava ohjaaja
Lapin Näkövammaiset ry3. KÄSITYÖPÄIVÄ POSIOLLA 13.12.

 
Lapin Näkövammaiset ry järjestää KÄSITYÖPÄIVÄN Posion seurakuntatalolla os. Sysitie 7 to 13.12. klo 10-15.

Ohjaajina ovat Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen ja Leena Väyrynen. Päivän aiheina ovat Annella viskat ja patapesimet, materiaalin hinta 2 euroa kappaleelta. Leenalla on malli virkatusta mukinalusesta, niitten tekemisseen tulee olla omaa lankaa ja lankaan passeli virkkuukoukku. Joku muu oma käsityö voi olla myös tekkeillä.
 
Päivän omavastuuhinta on 10 euroa henkilöltä sisältäen lounaan ja päiväkahavit sekä matkakulut. Ilmoittautumiset Irma Luokkaselle puh. 040-5051626 viimeistään 1.12. Muista ilmoittaa mahdollinen erityisruokavalio.
 
Päivää vietethään myös pikkujoulun merkeissä, joten ota nimetön pikkupaketti mukkaan!
 
SYÄMELLISESTI TERVETULOA PORISEMHAAN!
 
ILOA ELÄMÄÄN VERTAISTUEN JA KÄSITÖITTEN PARISSA4. TULEVAT KUVAILUTULKATUT ELOKUVAT


Vuoden 2019 ensimmäiset kuvailutulkatut elokuvat ovat Klaus Härön mestari ja Miia Tervon Aurora. Kuvailutulkkauksen kuulee omasta älylaitteesta MovieReading-sovelluksen kautta missä tahansa elokuvateatterissa.
 
Palkitun ohjaajan Klaus Härön elokuva TUNTEMATON MESTARI saa ensi-iltansa 4.1.2019. Tuntematon mestari on tarina ikääntyvästä taidekauppiaasta, joka yrittää viimeisen kerran todistaa kykynsä niin itselleen kuin lähimmäisilleen. Päärooleissa nähdään Heikki Nousiainen, Amos Brotherus ja Pirjo Lonka.
 
https://nordiskfilm.fi/talta-nayttaa-klaus-haron-tuntematon-mestari-elokuvan-traileri-ja-juliste-on-julkaistu/
 
Toinen alkuvuodesta kuvailutulkattuna elokuvateattereihin saapuva elokuva on Miia Tervon AURORA. Elokuva on Tervon omaperäisellä äänellä kerrottu komediallinen rakkaustarina, jossa etsitään toiselle vaimoa ja löydetään vahingossa jotain aivan muuta. Elokuvan päärooleissa ovat Jussi-palkittu Mimosa Willamo (Aurora) ja ohjaajanakin tunnettu näyttelijä Amir Escandari (Darian). Muissa rooleissa nähdään muun muassa Ria Kataja, Chike Ohanwe, Hannu-Pekka Björkman, Oona Airola, Pamela Tola ja Miitta Sorvali.
 
https://nordiskfilm.fi/palkitun-elokuvantekija-miia-tervon-ensimmainen-pitka-elokuva-lappiin-sijoittuva-rosoinen-romanttinen-komedia-paaosissa-mimosa-willamo-ja-amir-escandari/
 
Elokuvan kuvailutulkkauksesta Kulttuuripalvelun sivuilla
 
http://www.kulttuuripalvelu.fi/kuvailutulkkaus/elokuvat
 
Tanja Rantalainen
kulttuurisihteeri
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
P. +358 40 964 9288
tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi
www.kulttuuripalvelu.fi
www.facebook.com/kulttuuripalvelu5. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE Joulukuu 2018


laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sinikka Mäntyjärvi


Kotipalveluja arvonlisäverottomasti

Sinulla voi olla oikeus saada kotiin palveluita, esimerkiksi siivousta, ilman arvonlisäveroa. Tämä oikeus on silloin, kun toimintakyky on heikentynyt ikääntymisen, vamman tai sairauden vuoksi. Lisäksi samasta palvelusta voi hakea myös kotitalousvähennystä verottajalta.

Arvonlisäverottomia palveluita voivat olla esimerkiksi ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kylvetys-, lumenluonti- ja saattajapalvelut.
Kuntien ja kuntayhtymien tuottamat palvelut ovat arvonlisäverottomia automaattisesti. Myös yksityisten palveluntuottajien palvelun voi saada tietyin edellytyksin ilman arvonlisäveroa.
 
Mitä vaaditaan?

•    Palveluntuottajan on oltava kunnan valvoma ja hyväksymä. Esimerkiksi ainakin kunnan palvelusetelituottajaksi hyväksymät yritykset käyvät tähän, mutta sopivia voi olla muitakin. Niistä voi löytyä lista oman kuntasi nettisivujen kautta, ellei löydy, voit kysyä asiaa sosiaalityöntekijältäsi. Myös hyväksytyt palveluntuottajat itse tietävät, saako heidän kauttaan palveluita ilman arvonlisäveroa, joten voit myös kysyä asiaa suoraan suunnittelemaltasi palveluntuottajalta.
 
•    Palveluntuottaja tekee asiakkaan kanssa palvelusuunnitelman ja palvelusopimuksen.

Arvonlisäverottomien palvelujen saamiseen ei tarvita viranomaisen kuten sosiaalityöntekijän tai lääkärin tekemää päätöstä. Riittää, kun palveluyritys tekee avun tarvitsijan kanssa kirjallisen palvelusopimuksen sosiaalihuoltopalvelujen tuottamisesta asiakkaalle ja yleensä kotikäynnin yhteydessä palvelusuunnitelman.
 
Voiko palvelusta saada myös kotitalousvähennyksen?

Työn on oltava sellaista, että se itsessään oikeuttaa kotitalousvähennykseen, eli kyseessä on tavanomainen hoiva- ja hoitopalvelu sekä kotitaloustyö. Toinen edellytys on, että työ tehdään kotona, tai jos henkilöa avustetaan kodin ulkopuolella, esimerkiksi kaupassa käymisessä, sen on oltava vain vähäinen osa palvelua. Pääosa työstä on siis tapahduttava sisällä asunnossa.
Lisäksi yrityksen on oltava ennakoperintärekisterissä.

Jos siivous- tai muun palvelun hankintaan on saanut kunnalta palvelusetelin, palveluun ei saa kotitalousvähennystä. Myöskään kotisairaanhoito ei oiketa kotitalousvähennykseen.

Kuinka toimia?

•    Selvitä alueen rekisteröityneet yksityiset sosiaalipalvelujen tarjoajat ja valitse palveluntarjoaja tästä ryhmästä.
 
•    Palveluntarjoajan kanssa tehdään yhdessä palvelusopimus. Kerro, miten oma toimintakykysi on huonontunut ja minkälaista apua tarvitset.
 
•    Virallisia lausuntoja tai lääkärintodistuksia ei tarvita.

•    Yhdessä palveluntuottajan kanssa määritellään, mitä ja kuinka usein apua tai palveluja tarvitset.

•    Tämän jälkeen palveluntarjoaja päättää mahdollisuudesta alvittomaan hintaan.

•    Muista hakea myös kotitalousvähennys!

Lähteet:
https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/yksityisten_sosiaalihuoltopalvelujen_ar/
https://www.taloustaito.fi/tyo-elake/apua-kotiin-verovapaasti/
https://www.elakkeensaajat.fi/edunvalvonta/kotipalvelua-ilman-arvonlisavero/6. OSALLISTU SILMÄNPOHJAN KUIVASTA IKÄRAPPEUMASTA TEHTÄVÄÄN TUTKIMUKSEEN


Ruotsalainen lääketeollisuuden markkinatutkimusta tekevä yritys on lähestynyt Lapin Näkövammaiset ry:tä löytääkseen haastateltavia silmänpohjan kuivaan rappeumaan liittyvään tutkimukseen.

Yrityksen lähettämän esitteen teksti:
"M3 Global Research ja QQFS tekevät kansainvälistä markkinatutkimusta silmänpohjan kuivasta ikärappeumasta. Kutsumme tätä sairastavat ja heitä avustavat henkilöt osallistumaan tutkimukseen. Tutkimus keskittyy eri hoitoihin sekä tapoihin, joilla ne annetaan henkilöille, joilla on tämä sairaus.

• Avustajat: 30 minuuttia kestävä puhelinhaastattelu. Palkkio 40 €*.
• Potilaat: 30 minuuttia kestävä puhelinhaastattelu. Palkkio 40 €*.

*Palkkio maksetaan lahjakortin muodossa."

Tutkimukseen voi osallistua joko ilmoittautumalla yhdistyksen toimistolle tai suoraan haastattelijalle. Haastattelut tehdään 15.12. mennessä, joten ilmoittaudu nopeasti.

Ilmoita halukkuudestasi yhdistyksen toimistolle (puh. 0400 146 641), me ilmoitamme yhteystietosi haastattelijalle.

Voit myös ilmoittautua suoraan haastattelija Katri Mattilalle:
- puhelimella suoraan haastattelijalle: +46 31 355 9056 (huom. ruotsalainen puhelinnumero)
- sähköpostilla: katri.mattila@eu.m3.com
- Internet-lomakkeella osoitteessa www.m3gr.io/JBTNKG


Yrityksen ilmoitus henkilötietojen käsittelystä:
M3 Global Research on sitoutunut suojelemaan yksityisyyttäsi ja henkilötietojasi. Lue Yksityisyydensuojalausekkeemme (https://www.m3globalresearch.com/privacy.cfm) ymmärtääksesi, miten keräämme, käytämme ja suojelemme henkilökohtaisia tunnistettavia tietojasi. Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa ottamalla meihin yhteyttä osoitteeseen: privacy@m3globalresearch.com7. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA


ICT-kurssit:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryhmaohjaus

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot

Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä


Joulukuu 2018
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä

13.12. Lucian päivä