Ajan­koh­tais­ta


Yhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

VERKKOSEITA VIIKKO 47 / 18.11.2019

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin. Palvelumuoto on maksuton. Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset.

Veikkaus tukee toimintaamme.


VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:

1. TOIMINTAA KUNNITTAIN – PAIKALLISKERHOJEN ILMOITUKSIA
2. POSTIN LAKKO VAIKUTTAA ÄÄNILEHTITUOTANTOON
3. KÄSITYÖKERHO ROVANIEMELLÄ 28.11.
4. NAISTEN HEMMOTTELUILTA ROVANIEMELLÄ
5. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
6. OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA: TALOUDELLINEN TUKI NÄKÖVAMMAISILLE
Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote marraskuu 2019

7. ANNETAAN PUHUVA VAAKA, PUHUVA PÖYTÄKELLO JA PUHUVA RANNEKELLO
8. TULE MUKAAN KÄSILLÄ -KÄSITYÖYRITTÄJÄVALMENNUKSEEN KEVÄÄLLÄ 2020
9. YLE:N KUVAILUTULKATUT OHJELMAT 2019-2020
1. TOIMINTAA KUNNITTAIN – PAIKALLISKERHOJEN ILMOITUKSIA

Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


ROVANIEMI

TIETOVIISAAT kokoontuvat seuraavan kerran keskiviikkona 20.11 klo 15.00.

Rovaniemen näkövammaisten joulujuhla keskiviikkona 4.12.19 klo 13 - 15.30 seurakuntakeskuksessa Rauhankatu 70. Seurakunnan tarjoama jouluruokailu sekä ohjelmaa. Mukana diakoniatyöntekijä Marja-Liisa Ylipulli.

Tervetuloa / Marke ja Anja


KEMI

Kemin tapahtumien osoite (ellei toisin mainita): Kemin seudun näkövammaiset ry:n Annantupa, Keskuspuistokatu 28, Kemi

18.11 maanantai klo 13 Naisten vertaistukiryhmä

Kemin Seudun näkövammaiset ry:n syyskokous
Aika: maanantai 25.11.2019 klo 13
Paikka: Annantupa Keskuspuistokatu 28, 2. krs.
Sääntöjen määräämät asiat, kahvitarjoilu, arvontaa...

Tervetuloa! t. hallitus

Kemin seudun näkövammaisten joulujuhla ma 9.12. klo 13-15 Saarenotan leirikeskuksessa, Sotisaarentie 130, Kemissä
Ohjelmassa jouluruokailu ja jouluista ohjelmaa mm. joululauluja kanttori Minna Laitila, adventin sana Keminmaan vs. kirkkoherra Ari Rautakoski, ruokailun omavastuu 10€, palvelulinja lähtee Annantuvalta klo 11.10 ja paluu klo 15.(kyytimaksu 6,60€/menopaluu)
Ilmoittautumiset 27.11. mennessä Ilonalle p.040 747 9864 tai Pirjolle p.040 091 7250, Tervetuloa!


KITTILÄ

Ke 11.12. kokoontuu Kittilän näkövammaisten kerho/Mikrokerho Kittilän seurakuntakodilla alk. klo 11-15.

Menossa mukana mikrokerhoilemassa on Jouko Rytkönen Rovaniemeltä.
Jouko esittelee matkapuhelimia, kuuntelulaitteita sekä tietokoneita näkövammaisen käyttöön. Ottakaa omat laitteenne mukaan tilaisuuteen niin pähkäilemme sitten yhdessä niitä.

Tervetuloa! T. Vuokko ja Jouko


KOLARI

Kolarin näkövammaisten kerho jouluisissa tunnelmissa keskiviikkona 11.12. klo 10 - 15 Kolarin seurakuntakodissa. Jouluruoka ja kahvit 25€. Lisätietoja Tuijalta puh.0500513975. Tervetuloa!

Ensi vuonna kerhonvetäjänä diakonissa Tiia Helander puh. 0405752816.

Lämpimästi kiitän hyvästä yhteistyöstä Lapin näkövammaiset ry:n nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, monia muita yhteistyökumppaneita sekä kaikkia kerhoystäviä.
Mukavaa monipuolista toimintaa ja tapaamista ensi vuonnakin!

Tuija Partanen


TORNIO

Näkövammaisten kerho kokoontuu kuukauden toinen tiistai tutusti Meäntalolla os. Vapaudenkatu 19. Tervetuloa myös uudet meidän mukavaan porukkaan, siis klo 15-17. Vesijumppa alkanut torstaisin Saarenvireessä klo 13.15. Omavastuu 2 € tule ajoissa paikalle.

T. Leena Ja Anneli.

Seuraavat kerhopäivät:

Huom. Marraskuulle suunniteltu Mikrokerhopäivä on peruttu!


POSIO

Posion kerhon pikkujoulu keskiviikkona 4.12. klo 17 Himmerkissä. Ruokailun omavastuu 5 €. Pieni paketti mukaan.

Yhteiskuljetus seurakunnan parkkipaikalta klo 16.45. Ilmoita Irmalle etukäteen jos haluat kuljetusta.2. POSTIN LAKKO VAIKUTTAA ÄÄNILEHTITUOTANTOON


Postin lakko on alkanut ja tulee vaikuttamaan cd-levyillä jaettavien äänilehtien tuotantoon. Lakon aikana ei kopioida päivittäislehtiä joiden sisältö vanhenee nopeasti, koska ne saapuisivat asiakkaille pahimmillaan yli kuukauden myöhässä. Lakon aikana kopioidaan aikakauslehdet ja muut harvemmin ilmestyvät julkaisut joiden sisältö ei vanhene, ja ne postitetaan heti lakon päätyttyä.

Verkkojakelu toimii lakon aikana normaalisti.3. KÄSITYÖKERHO ROVANIEMELLÄ 28.11.


Hope ry:n lahjoitustilaisuus järjestetään Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskuksessa torstaina 28.11.2019, klo 12-15. Käsityökerhon päivän aiheena on lisäksi myös merimiessolmun opettelu.

Olemme tiedottaneet pitkin vuotta hyväntekeväisyystempauksesta, jonka järjestämme nyt viidettä kertaa. Keräämme siis uusia käsityötuotteita lahjoituksena, jotka edelleenlahjoitamme Hope ry:lle. He sitten käärivät tuotteet joululahjoiksi ja lahjoittavat vähävaraisille lappilaisille lapsiperheille. Lahjoittajat ovat voineet toimittaa tuotteita palvelukeskukseen pitkin vuotta, mutta tuotteet toivotaan olevan palvelukeskuksessa viimeistään kyseisenä kerhopäivänä.

Kerhopäivän aikana on tarjolla 2 €:n pullakahvit. Tervetuloa syyskauden 2019 viimeiseen käsityökerhoon!

Toivottelee Anne.4. NAISTEN HEMMOTTELUILTA ROVANIEMELLÄ


Lämpimästi tervetuloa Naisten Hemmotteluiltaan to 5.12.2019 kello 17.00 - 20.00, Maakuntakatu 12, Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskukseen. Paikalla ovat Evelace-jälleenmyyjä Raisa Kuusela ja hemmotteluhierontaa tarjoava Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen.

Evelace on oululainen naisten alusvaatteisiin erikoistunut yritys. Se myös maahantuo muutamien ulkomaalaisten merkkien tuotteita. Pääasiallisena materiaalina on mikrokuitu, joka tuntuu pehmeältä ja kevyeltä iholla. Naistenillassa on myös mahdollisuus hemmotteluhierontaan, hintaan 1 €/ minuutti. Hierontaosuudesta vastaa koulutettu hieroja. Kummassakin maksuvälineenä käy pankkikortti.

Koko illan on tarjolla myös pientä suolaista suupalaa ja kuplajuomaa. Näiden tarjoilujen osalta omavastuu on 4 €/hlö, käteismaksuna. Tarjoilujen vuoksi ilmoittautuminen Raisalle puhelimitse numeroon 040 - 547 1891, viimeistään ti 3.12.2019.

Olet sydämellisesti tervetullut, myös Ystäväsi kera!

 

5. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA


ATK-kouluttaja Jouko Rytkönen on sairauslomalla marraskuun. Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä Näkövammaisten liittoon. Tietotekniikkaan liittyvissä asioissa palvelee IT-neuvontaan, puh. 09 3960 4000 ja äänilehtien lukemiseen tarkoitettuihin Daisy-laitteisiin liittyvissä asioissa Daisy-neuvonta, puh. 09 3960 4040.

Marraskuun mikrokerhot Torniossa ja Sodankylässä on peruttu.

Näillä näkymin joulukuun kerhot toteutuvat seuraavasti:
11.12.2019 MK Kittilä, Seurakuntakoti, klo 11-15


6. OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA: TALOUDELLINEN TUKI NÄKÖVAMMAISILLE
Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote marraskuu 2019


Tässä tiedotteessa kerrotaan taloudellista tukea antavista tahoista. Joillakin apurahojen myöntäjillä on kohteita, joita ei avusteta. Monille näkövammaisille on ajankohtaista tietokoneen tai Windows-version vaihto uuteen.

Tietokone täytyy hankkia itse. Näkövammaisen tietokoneeseen tarvitsemat apuvälineet myöntää sairaanhoitopiiri. Työssä ja opiskelussa tarvittavat kalliit ja vaativat apuvälineet myöntää Kela. Jos tietokoneen hankinta on taloudellisesti haastavaa, tukea kustannuksiin voi hakea sosiaalitoimen vammaispalveluista. Harkinnanvaraisesti vammaispalveluista voi saada tukea päivittäisissä toiminnoissa tarvittavaan välineeseen, koneeseen ja laitteeseen puolet hankintahinnasta.

Tietokoneen tai matkapuhelimen hankintakulut kuuluvat täydentävän toimeentulotuen menoryhmään ja nämä menot voidaan ottaa asiakkaan tilanteesta riippuen huomioon toimeentulotukilaskelmassa (Toimeentulotuen soveltamisopas, Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2013:4). Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen omatoimista suoriutumista ja ehkäistä syrjäytymistä. Kunnat päättävät itse sen perusteista. Täydentävää toimeentulotukea varten täytyy ensin saada Kelan päätös perustoimeentulotuesta.

Jos tukea laitteen hankintaan ei näistä myönnetä, on mahdollista hakea apurahoja. Apurahatahot vaativat hakuvaiheessa selvityksen tuloista ja/tai jälkikäteen selvityksen apurahan käytöstä. Osa apurahaa myöntävistä tahoista edellyttää, että tukea on ensin haettu julkiselta puolelta eli vammaispalveluista ja toimeentulotuesta. Hakuprosessiin on siis varattava aikaa.

Keneltä apua taloudellisen tuen hakemiseen?

Usealla alueyhdistyksellä on palkattu tietotekniikkahenkilö, joka palvelee omalla alueella. Häneltä tai sairaanhoitopiirin kuntoutusohjaajalta kannattaa kysyä neuvoa siinä, mikä tietokonepaketti tai puhelin on omaan tilanteeseen tarkoituksenmukaisin, hintatietoineen ja perusteluineen. Alueittain vaihtelee, kummasta paikasta suositus laitteista tai apuvälineistä tulee.

Näkövammaisten liiton kuntoutushakemukseen voi sisällyttää myös apuvälinekartoituksen ja käytönopetuksen. Kuntoutuspalautteessa on perusteltu laitteiden tarve sekä lista suositelluista laitteista ja suositus käytönopetuksesta.

Oman alueesi oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta saat apua hakuprosesseissa.
https://www.nkl.fi/fi/etusivu/yhteys/yhteys_asiht

Mahdollisia apurahojen myöntäjiä:

1)    Tukilinja-säätiö, Tukilinja-apurahat
p. 09 415 51 508, www.tukilinja.fi
Tukilinjan apurahoilla edistetään toimintarajoitteisten henkilöiden koulunkäyntiä, opiskelua, työllistymistä ja harrastamista. Niillä voidaan tukea myös muuta itsenäistä ja aktiivista toimintaa, joka edistää osallisuutta yhteiskunnassa. Tukilinjalta voi hakea tietokonetta aktiivisen elämän ja toimintakyvyn edistämiseen.


2)    Hans Brummerin säätiö
 p. 045 881 8185, anna.brummer@gmail.com
Apurahoja myönnetään näkövammaisille henkilöille ensisijaisesti tiedon hankinnan ja elämänlaadun edistämiseksi.
 
3)    Sokeain Ystävät - De Blindas Vänner sr
p. 040 416 6600, www.syry.fi
Myöntää yksityishenkilöille avustuksia vaikeissa taloudellisissa tilanteissa, opinnoista aiheutuviin erityisiin kustannuksiin ja kodin välttämättömiin laitehankintoihin tai tukee käsityöntekijöitä ammatissaan. Säätiö voi myöntää kodinperustamislahjan avioliittoon vihityille näkövammaisille. Kannustusapurahaa voivat hakea loppututkinnon integroidusti suorittaneet opiskelijat. Avustuksia ei myönnetä lemmikkieläimiin ja niiden kuluihin, tietokoneisiin, matkapuhelimiin, taulutelevisioihin, lomamatkoihin tai kotien peruskorjauksiin.
 
4)    Sokeain Lasten Tukisäätiö
Asiamies Juha Halme p. 040 728 0970, www.sokeainlastentukisaatio.fi
Apurahoja näkövammaisalan tutkimustoimintaan, avustuksia näkövammaisten lasten kuntoutus-, loma- ja harrastustoimintaan sekä säätiön kautta koulut voivat hakea opiskelustipendejä peruskoulunsa päättävälle näkövammaiselle oppilaalle. Säätiö tukee ja avustaa näkövammaisten lasten henkisten ja aineellisten edellytysten ja olosuhteiden parantamiseen tähtäävää toimintaa. Sokeain Lasten Tukisäätiö ei myönnä apurahoja puhelimiin eikä soittimiin.

5)    Vamlas, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö
Toimistosihteeri puh. +358 9 682 95311, www.vamlas.fi
 Apurahalla tuetaan alle 30-vuotiaan vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen tai nuoren yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja itsenäistymistä, taide-, liikunta- tai muita harrastuksia, opiskelua, työnsaantimahdollisuuksia ja näihin liittyviä apuvälineitä. Lisäksi tuetaan vammaisten nuorten kansainvälistymistä. Pääsääntöisesti apurahaa myönnetään vain kerran. Apurahoja ei myönnetä tarkoituksiin, jotka kuuluvat julkisen rahoituksen piiriin.
 
6)    Suomen Näkövammaissäätiö
Asiamies Aila Santanen p. 050 596 6737, https://www.nkl.fi/fi/etusivu/toiminta/apurahoja/nvsaatio
Apurahoilla tuetaan näkövammaisten nuorisotyötä, opiskelua, ammattiopintoja, työllisyyttä, tiedotustoimintaa, kuntoutusta, tutkimustoimintaa, harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa sekä näkövammaisten kansainvälistä yhteistyötä.
 
7)    Näkövammaisten liitto ry, Jenny ja Siiri Saarelaisen rahasto, Kasvatus- ja kulttuurirahasto
p. 09 396 041 / vaihde, nkl@nkl.fi
Jenny ja Siiri Saarelaisen rahasto
Apurahoja myönnetään sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten kulttuuri- ja opintotoiminnan sekä tiedonsaannin parantamiseen ja edistämiseen hankkimalla ja tuottamalla piste- ja äänikirjoja sekä parantamalla näkövammaisten tiedonsaantipalveluja, jakamalla opintostipendejä sekä taiteilija- ja matka-apurahoja.

Kasvatus- ja kulttuurirahasto
Apurahoja myönnetään sokeisiin ja vaikeasti heikkonäköisiin kohdistuvan kasvatus- ja kulttuurityön sekä näiden henkilöiden omaehtoisen opiskelun ja muun henkisen huollon alaan kuuluvan toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen.

8)    Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
Puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula, 041 439 2209,  www.kulttuuripalvelu.fi
Yhdistyksen jäsen voi hakea apurahaa ammattiin tähtäävää tai kulttuuriharrastuksiin liittyvää opiskelua, yleisötilaisuuden järjestämistä tai oman julkaisun tuottamista varten.

9)    Kansan Sivistysrahasto
p. 050 3200 272, www.sivistysrahasto.fi
Yleisrahaston lisäksi apurahoja jakaa yli 100 säätiössä toimivaa rahastoa. Vammaisille apurahoja jakavat ainakin Ahti ja Anni Fredrikssonin rahasto, Aimo O. Aaltosen rahasto sekä Hanna-Liisa ja Erkki Liikasen rahasto (vammaisten taiteen ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukeminen ja tutkimus).

Useat maakuntarahastojen alarahastot tukevat erilaisissa opinnoissa, esimerkiksi:
Lapin rahastossa Matias Kourilan rahasto: Lapin läänissä asuvat nuoret ja aikuiset, vähävaraiset opiskelijat ammatillisissa, yhteiskunnallisissa ja muissa opinnoissa.
Keski-Suomen rahastossa Ahti ja Sirkka Lahtisen rahasto: Keski-Suomessa asuvat menestystä osoittaneet ja moitteettomat elämäntavat omaavat vähävaraiset opiskelijat ammatillisissa ja yhteiskunnallisissa opinnoissa.
Hämeen rahastossa Lyyli ja Lauri Aallon rahasto: Naisten koulutusta ja sivistystä, vammautuneiden ja invalidien uudelleen- ja jatkokoulutus, työllistyminen ja vammautumisen jälkeisen elämänhallinnan tukeminen.
 
10)    Kunnissa olevia rahastoja
Tampereella: Tampereen seudun Näkövammaisten tukisäätiö, https://www.tsnvtukisaatio.fi/
Tukee ja edistää Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n jäsenistöön kuuluvien näkövammaisten ja sokeiden aineellista ja henkistä hyvinvointia sekä tukee näkövammaistyöhön yleisesti liittyvää tieteellistä tutkimustyötä ja opetustoimintaa.
Turussa: Jenni ja Antti Vihurin säätiö
Jyväskylässä: Elsa Lampelan rahasto
Tuusulassa: rahasto, josta voivat hakea tuusulalaiset näkövammaiset kirkon jäsenet

Katso myös
www.nkl.fi/ Etusivu / Palvelut näkövammaisille / Opiskelu / Apurahoja opiskelijalle7. ANNETAAN PUHUVA VAAKA, PUHUVA PÖYTÄKELLO JA PUHUVA RANNEKELLO


Yhdistys on saanut lahjoituksena Diana Talks –merkkisen puhuvan rannekellon Cobolt –merkkisen puhuvan pöytäkellon ja Silvercrest –merkkisen puhuvan henkilövaa’an. Kaikki laitteet ovat käytettyjä ja puhuvat suomea. Lahjoittajan toivomuksesta laitteet jaetaan niitä haluaville.

Ilmoita yhdistyksen toimistolle (puh. 0400 146 641) halukkuudestasi ottaa jokin tai kaikki näistä apuvälineistä 29.11. mennessä. Suoritamme arvonnan mikäli halukkaita ottajia on useampia.8. TULE MUKAAN KÄSILLÄ -KÄSITYÖYRITTÄJÄVALMENNUKSEEN KEVÄÄLLÄ 2020


TEHDÄÄN KÄSILLÄ!

Haluatko kehittää itseäsi käsityöyrittäjänä? Kiinnostaisiko sinua saada lisäansioita käsityöläisenä? Haluatko ideoida uusia tuotteita? Ilmoittaudu mukaan Käsillä-valmennukseen!
Tammikuussa jatkuu valtakunnallinen Käsillä – Näkövammaisten käsityöyrittäjävalmennus jo toimiville käsityöyrittäjille ja -yritystä suunnitteleville. Valmennus on jatkuvaa STEA-rahoitteista tavoitteellista käsityöyrittäjävalmennusta, jossa opitaan käsityöläisyyteen, yrittäjyyteen ja vahvistetaan osallisuutta työelämässä. Käsillä-valmennuksen tavoitteena on ylläpitää näkövammaiskäsityötaitoja sekä luoda uusia tuotteita perinteisten lisäksi.
Kenelle Käsillä-valmennus on?
Käsillä -valmennukseen voivat hakea mukaan näkövammaiset ja näköongelmaiset henkilöt kaikkialta Suomesta. Tärkeintä on, että valmennettavalla on motivaatiota käsityötaitojen hankkimiseen ja elinkeinon harjoittamiseen. Käsillä -valmennuksessa tuetaan sekä yksilöllistä käsityötaitojen oppimista että uusien tuotteiden suunnittelua ottaen huomioon jokaisen opiskelijan erilaiset edellytykset ja tarpeet. Käsillä -valmennuksen tavoitteena on, että jokaisella osallistujalla on valmennuksen päätyttyä ainakin yksi oma uusi käsityötuote myyntiin.
 
Käsillä -valmennuksen sisältö:
Tammikuussa alkava käsityöyrittäjävalmennus kestää viisi kuukautta. Lähiopetusta on joka kolmas viikko 3-4 päivää kerrallaan Iiris-keskuksessa Helsingissä, Marjaniementie 74. Lähipäivinä opetusta on klo 9-16. Valmennus sisältää lähipäivien lisäksi itsenäistä opiskelua, henkilökohtaista yritysneuvontaa, etätukea sekä ohjausta ja neuvontaa valmennuksen jälkeen. Käsillä -valmennuksessa opiskelija perehtyy vahvasti eri käsityötekniikoihin ja yrittäjyyteen, osallistuu erilaisiin kulttuuritapahtumiin sekä saa opastusta erilaisten käsityötapahtumien järjestämiseen.
 
Keväällä 2020 Käsillä -valmennus muodostuu kolmesta eri linjasta:
 
1.    Näkövammaisten perinnekäsitöiden linja. Vahvistetaan perinnekäsityötaitoja ja opitaan uutta. Ohjelmassa on mm. punontaa, tuohitöitä ja harjansidontaa. Lähiopetusta on viikoilla 6, 9, 12, 15, 18 ja 21.
 
2.    Nahkatöiden alkeet -linja. Tutustutaan erilaisiin perinteisten nahkakäsitöiden valmistustekniikoihin mm. koiranpantoja ja vöitä valmistaen. Lähiopetusta on viikoilla 8, 11, 14, 17, ja 20.
 
3.    Sekatekniikkalinja. Valmistetaan keittiöön ja kattaukseen liittyviä tuotteita pehmeitä ja kovia materiaaleja yhdistäen. Tutustutaan mm. keramiikkaan, makramee -solmeiluun ja kankaanpainantaan. Lähiopetusta on viikoilla 4, 8, 10, 13, 16 ja 19. (Viikkojen 4 ja 8 opetus on Annantalolla, Annankatu 30, 00100 Helsinki).
 
Lisäksi valmennus sisältää kaikille opiskelijoille yhteiset luentopäivät 12.3 ja 23.4.
 
Valmennukseen hakeminen:
 
Ilmoittaudu haluamallesi linjalle viimeistään 13.12.2019 mennessä joko
·    seuraavan linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/54B099B1F95E2972
·    puhelimitse 050 435 8800 Hanna Karesjoki
·    tai sähköpostilla hanna.karesjoki@hun.fi
 
Jokainen hakija haastatellaan ja opiskelijavalinnat tehdään sen perusteella.
Haastattelut pidetään viikolla 51.
 
Käsillä -valmennusohjelma on ilmainen ja kaikki kurssilla käytettävät materiaalit ovat valmennettaville maksuttomia. Matkat, majoitus ja ruokailut jäävät valmennettavan maksettavaksi.
 
Lisätietoja Käsillä -käsityöyrittäjävalmennuksesta:
Hanna Karesjoki 050 435 8800 hanna.karesjoki@hun.fi
 
Tule mukaan Käsillä -käsityöyrittäjävalmennukseen kehittämään käsityö- ja yrittäjäosaamistasi!
 
 
Hanna Karesjoki
Käsillä – Näkövammaisten käsityöyrittäjävalmennus
Koulutuspäällikkö
 
tel. +358 50 435 8800
hanna.karesjoki@hun.fi
 
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry
Iiris-keskus
Marjaniementie 74, 00930 Helsinki
www.hun.fi9. YLE:N KUVAILUTULKATUT OHJELMAT 2019-2020


Ylessä esitetään loppuvuonna 2019 ja alkuvuonna 2020 seuraavat tuotannot kuvailutulkattuina:

Yle Areena 4.11.2019
Dokumentti Miehiä ja poikia.
Kuvailutulkattu versio on saatavilla vain Areenassa.

TV2 1.12.2019 - 24.12.2019
Joulukalenteri: Tonttuakatemia
Sarjasta julkaistaan kuvailutulkattu versio myös Areenassa.

Yle Teema 14.12.2019
Dokumentti Full of Love - pako pakastimesta
Dokumentista julkaistaan kuvailutulkattu versio myös Areenassa.

TV1 26.12.2019
Elokuva Ihmisen osa.
Elokuvasta julkaistaan kuvailutulkattu versio myös Areenassa.

Yle TV1 6.1.2020
Elokuva Tuntematon sotilas (Louhimiehen versio).
Elokuvasta julkaistaan kuvailutulkattu versio myös Areenassa.

Kuvailutulkkaus on valinnainen saavutettavuuspalvelu ja sen saa tv:ssä päälle valitsemalla äänen kieleksi hollannin.

Areenassa kuvailutulkkaukset esitetään erillisinä kuvailutulkattuina versioina.

Lähde: Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry

Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä


Joulukuu 2019
* 3.12. Kv. vammaisten päivä
* 13.12. Lucian päivä