Ajan­koh­tais­taYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 VERKKOSEITA VIIKKO 16 / 16.4.2018


Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:

1. TOIMINTAA KUNNITTAIN
2. NÄKÖVAMMAISTEN KESÄPÄIVÄ KUOPIOSSA
3. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE
4. MYYDÄÄN KANNETTAVA PEBBLE HD -SUURENNUSLAITE
5. PUHELIN KAUPAN
6. ROVASTIKUNNAN NÄKÖVAMMAISTEN KIRKKOPÄIVÄ
7. KANSAINVÄLINEN OPASKOIRAPÄIVÄ
8. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA1. TOIMINTAA KUNNITTAIN

Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.


ROVANIEMI

TIETOVISAILIJAT ovat koolla palvelukeskuksessa keskiviikkona 18.4. klo 15-17.

Ma 23.4. kokoontuu Mikrokerho Palvelukeskuksessa alk. klo 14.
Tervetuloa mukhan! Pohdimme yhdessä ajankohtaisia tietoteknisiä asioita, ottaakee mahdolliset omat laitteenne mukaan niin ratkaistaan samalla pulmia! t. Jouko ja Seppo
 
OMPELUSEURAT KOTITIEN ÄMMILÄSSÄ os. Kotitie 1 torstaina 26.4. kello 12 alkaen. Silloin voi tehä ommaa käsityötä ja vaihtaa kuulumisia. Päiväkahavitki on tarjolla. Ilimota tulostasi 24.4. mennessä Leenalle puh. 040-5177231. SYÄMELLISESTI TERVETULOA!
 
KÄSITYÖKAHAVILA VAPUN MERKEISSÄ on Lapin Näkövammaisten palavelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12 lauantaina ja sunnuntaina 28.-29.4. kello 11-16. Järjestäjänä on NÄPPÄRÄT NÄKKÄRIT. SYÄMELLISESTI TERVETULOA!

Rovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja ratavuorot järjestetään uimahalli Vesihiidessä kevätkaudella seuraavasti:
Ohjattu allasjumppa tiistaisin 6.2.-24.4. klo 15-16, yhteensä 12 kertaa. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajana Kaisa Kangas.
Ratavuoro perjantaisin 9.2. - 27.4. klo 15-16, yhteensä 12 kertaa. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta.

Lisätietoa saat toimistolta.


RANUA

Näkökerho Puuhapirtillä tiistaina 17.4. klo 12-14. Tervetuloa.


INARI (IVALO)

Inarin ja Utsjoen näkövammaisten kerho kokoontuu keskiviikkona 18.4. kello 13.00-15.00 Inarin seurakunnan kokoustilassa os. Sairaalantie 5 Ivalo.
Vierailijana vastaava ohjaaja Juho Hiltunen Lapin Näkövammaisista.
Tervetuloa!


KEMI

NAISTEN VERTAISTUKIRYHMÄ KOKOONTUU ANNANTUVALLE Keskuspuistokatu 28 maanantaina 23.4 kello 14. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme. T. Pirjo puh. 040 5170803


POSIO

Posion kerho kokoontuu tiistaina 17.4. klo 12-14 Seurakuntatalon kerhohuoneella. Vieraana vastaava ohjaaja Juho Hiltunen.


TORNIO

Kevätkauden kerhotapaamiset ovat aina kuukauden toisena tiistaina Meäntalolla Vapaudenkatu 19 klo 15-17.

Vesijumppa on torstaisin klo 13.25 Saarenvireessä osoitteessa Pitkäkatu 7. Tervetuloa toimintaan mukaan mukavaan porukkaan.


2. NÄKÖVAMMAISTEN KESÄPÄIVÄ KUOPIOSSA

Kesällä Kuopiota kohti! Ilmoittaudu mukaan retkelle näkövammaisten kesäpäiville Kuopioon 15.-17.6.2018


Näkövammaisten valtakunnalliset kesäpäivät järjestetään Kuopiossa 15. - 17.6.2018 paikkana Scandic Kuopio, Kuopion sataman ja Kallaveden äärellä. Tarjolla on mukavaa ohjelmaa, savolaisuuteen ja Kuopioon tutustumista sekä rentoa yhdessä oloa.

Lapin Näkövammaiset ja useat muut näkövammaisyhdistykset ympäri maan järjestävät yhteisretken kesäpäiville. Tässä ilmoituksessa olevat tiedot koskevat vain lappilaisia näkövammaisia.


Yhteiskuljetus

Matkaamme kesäpäiville junalla. Yhdistys hankkii junaliput ilmoittautuneille. Kuljetuksesta radan varteen jokainen huolehtii itse. Yhdistys korvaa matkakulut halvinta matkustustapaa käyttäen tositteita vastaan.

Junan aikataulut:
Meno perjantaina 15.6.: Lähtö Rovaniemeltä klo 06:03 (IC 22), perillä Kuopiossa klo 14:07
Paluu sunnuntaina 17.6.: Lähtö Kuopiosta klo 12:45 (IC 713), perillä Rovaniemellä klo 20.44


Omavastuu ja ilmoittautuminen

Majoitumme luultavasti Scandic Kuopiossa kahden hengen huoneissa. Majoitus saattaa olla myös toisessa hotellissa Scandicin varaustilanteesta riippuen.

Retken omavastuu on 120 - 135 €. Omavastuun tarkkaan hintaan riippuu käytettävästä hotellista ja tarkentuu ennen matkalle lähtöä. Omavastuu kattaa:
- Junalipun Kuopioon ja takaisin sekä matkakulut kotoa juna-asemalle
- Ohjelmassa mainitut tapahtumat
- Majoituksen, hotellin aamupalan ja ohjelmassa olevat ruokailut. Muut ruokailut jokainen kustantaa itse.

Yhdistyksen puolesta mukana on matkanjohtaja. Yhdistys ei vakuuta osallistujia.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle puh. 0400 146 641 tai toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Ilmoittautua voi niin kauan kuin hotellihuoneita riittää. Matkaan mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.


Alustava ohjelma

Kesäpäiväohjelma alkaa 15.6. klo 16.00 tervetuliaiskahveilla, joiden jälkeen saamme ensi tuntuman savolaisuudesta klo 17. Ilta jatkuu risteilyllä Kallaveden maisemissa.

Lauantaina juhlistamme 90-vuotiasta Näkövammaisten liittoa menneeseen ja tulevaan katsovalla miniseminaarilla. Vieraanamme myös kirjailija Antti Heikkinen.
Päivällä tutustutaan Kuopioon ja iltapäivällä on vaihtoehtoisina ohjelmina tutustuminen Puijon alueeseen tai entiseen Kuopion sokeainkouluun. Kolmantena vaihtoehtona makupaloja savolaisesta ruokakulttuurista.

Lauantai-illan päättää päivällinen, jonka lomassa savolaista huumoria. Illan päätteeksi laitetaan jalalla koreasti.

Sunnuntaiaamun vaihtoehtoisina ohjelmina ovat Kuopion tuomiokirkossa järjestettävä jumalanpalvelus tai tutustuminen kuopiolaiseen museokohteeseen (vahvistuu myöhemmin…)


3. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE huhtikuu 2018
Laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija Arja Törnroos Helsingin ja Uudenmaan alue

EU:n vammaiskortti - lisää mahdollisuuksia
EU:n vammaiskorttia voi hakea Kelasta aikaisintaan toukokuusta 2018 alkaen. Vammaiskorttihakemus sekä lisätietoja hakemiseen liittyvästä ajankohdasta sekä kortin kustannuksesta löytyy silloin Kelan verkkosivuilta ja Vammaiskortti.fi:stä. Lomakkeita voi myös pyytää Kelan palvelupisteistä.
Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, jolla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla sekä liikunta - ja kulttuuritapahtumissa. Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se on käytössä. Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.
Vammaiskortissa voi olla jossain tapauksissa myös A-merkintä, jolla voi todentaa avustajan tai tukihenkilön tarpeen tai mukanaolon. Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita ja QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. Lisätietoja symboleista on vammaiskortti.fi:n sivuilla.
Vammaiskorttia eivät voi hakea kaikki. Vammaiskorttia voi hakea olemassa olevalla, jo myönnetyllä virallisella päätöksellä. Tällaisia päätöksiä ovat ensimmäisen kolmen vuoden kokeilujakson ajan:
Kelan etuudet:
•Kelan alle 16-vuotiaan vammaistuki
•Kelan 16 vuotta täyttäneen vammaistuki
•Kelan eläkettä saavan hoitotuki
•Kuulovammaisen tulkkauspäätös (A)
•Kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspäätös (A)
•Puhevammaisen tulkkauspäätös (A)

Kunnan palvelut ja päätökset:

•Omaishoitosopimus (A)
•Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelupäätös
•Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuen päätös (ns. kuljetuspalvelupäätös)
•Päätös saattajapalvelusta (A)
•Vammaispalvelulain mukainen palveluasumispäätös (A)
•Henkilökohtainen apu -päätös (A)
•Päivätoimintapäätös
•Erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A)

Kela antaa oikeuden kortin tilaamisen sen jälkeen, kun se on tarkistanut, onko henkilöllä vammaiskorttiin oikeuttava päätös olemassa. Sen jälkeen henkilö voi itse tilata kortin korttitoimittajan tilausjärjestelmän kautta.
Vammaiskorttikohteet, eli kaikki ne kulttuuri-, liikunta- ja matkailukohteet ja palveluntarjoajat, jotka huomioivat vammaiset ihmiset omissa palveluissaan löytyvät osoitteesta www.vammaiskortti.fi/haku/. Hakutoiminnon avulla pääset etsimään korttikohteita erilaisin hakuehdoin. Ensimmäisessä vaiheessa voit valita kunnan, jonka alueelta haluat kohteita hakea. Ilman valintaa toiminto hakee kohteita Suomen alueelta. Toisessa vaiheessa voit määritellä miltä toiminnan alueelta Vammaiskorttikohteita haet esim. urheilu-, matkailu- tai kulttuurikohde. Kolmannessa vaiheessa voit rajata hakutulosta erilaisin esteettömyyteen liittyvin määritelmin. Palveluntarjoajille yhtenäinen kortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin.
Vammaiskorttia on kehitetty Suomessa Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelman tuella vuosina 2016-2017. Kehittämistyössä on ollut mukana laaja joukko vammaisjärjestöjä, palveluntarjoajia, Sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Vammaiskortin toimeenpanon koordinoinnista vastaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Vuodesta 2018 lähtien kehittämistyötä tukee STEA Veikkauksen tuotoista.

EU:n Vammaiskortti Suomessa:
puh. 0207 713 530
vammaiskortti@kvps.fi
facebook.com/vammaiskortti
twitter.com/vammaiskortti
instagram.com/vammaiskortti
Vammaiskortti You Tubessa
www.vammaiskortti.fi

Lähteet:    www.vammaiskortti.fi
                 www.kela.fi/vammaiskortti


4. MYYDÄÄN KANNETTAVA PEBBLE HD -SUURENNUSLAITE

 
Myydään 2017 kesällä ostettu kannettava Pebble HD suurennuslaite. Hp. 500 €.
 
Laitteen esittely: https://www.aviris.fi/fi/etusivu/kauppa/nakeminen/suurennuslaitteet/kannettavat-suurennuslaitteet/17569

Englanninkielinen esittelyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=V8PtxKtCgZY

040 5656 255
Outi Paadar


5. PUHELIN KAUPAN

MYYTÄVÄNÄ helppokäyttöinen BlindShell 2-matkapuhelin, uutta vastaava, ostettu 02.2018. Takuu voimassa. Hintapyyntö 240 euroa, yhteydenotot 044 3222588

Linkki Aviriksen sivulle:
https://www.aviris.fi/fi/etusivu/kauppa/puhelimet/puhelimet-ja-tarvikkeet/25217


6. ROVASTIKUNNAN NÄKÖVAMMAISTEN KIRKKOPÄIVÄ

Näkövammaisten kirkkopäivä tiistaina 24.4. klo 10.30-14.00 Keminmaassa Lautiosaaren seurakuntatalolla (Killisentie 2)

Ohjelmassa ehtoollishartaus, lounas, kahvit, päivätilaisuus, jossa eväitä arjessa selviytymiseen, runoja ja liikuntaa.

Ilmoittautumiset keskiviikkoon 18.4. mennessä oman seurakunnan diakoniatyöntekijälle:

Simo            Riitta-Liisa Palovaara   040-3580790
Tervola        Ritva Lampela              050-4370004
Kemi           Johanna Muukkonen    040-7479864
Tornio         Toini Pieskä                  040-5930760
Ylitornio       Ritva Eronen                040-8319022
Pello            Riikka Gammelin          040-5628321
Keminmaa   Veli-Matti Voutilainen    040-540 6807

Kirkkopäivän ruokamaksu 10 euroa.

Tervetuloa viettämään yhteistä kevätpäivää!


7. KANSAINVÄLINEN OPASKOIRAPÄIVÄ

KANSAINVÄLINEN OPASKOIRAPÄIVÄ keskiviikkona 25.4.2018 klo 12.30-14.30 Sampokeskuksessa Rovaniemellä
 
Tule kyselemään ja tutustumaan opaskoiriin, niiden emäntiin ja isäntiin sekä peesareihin.
 
- Miltä tuntuisi nähdä kuten näkövammainen?
Kokeile simulaatiolaseilla erilaista näkemistä
 
- Ihanat tulevat opaskoirat eli opaskoirapennut esittelevät taitojaan
 
- Peesarit ottavat mielellään mukaan pienelle korttelikierrokselle tutustumaan; miten opaskoira toimii ja mitä peesari tekee opaskoirakoiden perässä
 
- Pohjois-Suomen alueen neljä pitkään toiminnassa mukana ollutta peesaria palkitaan ansiomerkein
 
Tule juhlistamaan opaskoirapäivää kanssamme!
 
Terveisin Pohjois-Suomen yhteyshenkilötiimi: Kirsti Reijonen ja Meri Peuhkurinen
 
p.s. Opaskoirakoiden päivän ohjelmassa lisäksi omakustanteinen ruokailu kello 11 PonchoVillassa, ansiomerkkikahvit ja koirien vienti koirauimalaan. Lisätietoja Kirstiltä p. 050 327 7492

Ilmoittaudu mukaan viikkoa ennen eli 18.4. mennessä Kirstille varmistaaksesi kakkupalasi.
 
Tervetuloa porukkaan!
 
Pohjois-Suomen yhteyshenkilötiimi Kirsti Reijonen ja Meri Peuhkurinen.
Kirstin sähköposti etunimi ja sukunimi yhteenkirjoitettuna @gmail.com ja puhelin 050 327 7492 ja Merin sähköposti etunimi piste sukunimi @hotmail.com ja puhelin 040 833 5047.


8. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA

Linkeissä on tietoa tulevista tapahtumista:

ICT-kurssit: http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryhmaohjaus

19.4. THP:n palvelut tutuksi. Rovaniemi.
Tutustumme Näkövammaisten Liiton THP:n ylläpitämään Luetus-verkkopalveluun ja sen käyttämiseen tietokoneella, mobiililaitteella (tabletti ja älypuhelimet). Tutustumme myös Postirobotin käyttöön, liitymme keskustelualueille kuin myös poistumme…hox…Lappi-keskustelualue tulee myös tutuksi.
Tarjolla on esim. Lapin Kansaa niin äänitiedostona kuin myös Luetus-ohjelman kautta luettavana…sekä paljon muuta mukavaa.  Lue sanoma- ja aikakausilehtiä sekä kirjoja tietokoneella tai mobiililaitteella (tabletti / älypuhelimet).
Ilm. 13.4. mennessä.

25.4. CELIAN palvelut tutuksi. Rovaniemi.
Tutustumme Celian nettisivustoon ja sen käyttämiseen.
Celian palvelut on tarkoitettu kaikille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa.
Celia tekee tiivistä yhteistyötä yleisten kirjastojen kanssa. Kirjasto voi rekisteröidä henkilöitä Celian äänikirjapalvelun käyttäjiksi.
Ilm. 20.4. mennessä.

26.4. Pratsam Reader - ohjelma ja sen käyttäminen. Rovaniemi.
Celian äänikirjojen kuunteluun tarkoitetussa Pratsam Reader -sovelluksessa on nyt kirjojen haku- ja lainaustoiminnot. Voit siis hakea ja lainata haluamasi kirjat sovelluksessa eikä erillistä lainaamista Celianetissä enää tarvita.
Pratsam Reader on Celian asiakkailleen ilmaiseksi tarjoama äänikirjojen kuuntelusovellus, joka toimii älypuhelimissa ja tableteissa. Sovellus toimii iOS- ja Android-laitteissa.
Ilm. 20.4. mennessä.

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot

23.04. Mikrokerho Rovaniemi, Palvelukeskus alk. klo 14.00


Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä


Huhtikuu 2018
25.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Toukokuu 2018
18.5. Saavutettavuuspäivä

Kesäkuu 2018
9.6. Opaskoirakoulun avoimet ovet ja opastuskoetapahtuma

15.–17.6. Kesäpäivät Kuopiossa

27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Heinäkuu 2018

Elokuu 2018

Syyskuu 2018
6.-7.9. ICT-päivät

28.9. Kansainvälinen informaation saavutettavuuden päivä

Lokakuu 2018
12.10. Maailman näköpäivä

15.10. Valkoisen kepin päivä

Marraskuu 2018
11.–18.11. Sokeain viikko

Joulukuu 2018
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä

13.12. Lucian päivä